Nieuwe capsule behandelt ziektes maandenlang met één dosis

Er is een nieuwe capsule ontwikkeld die kan helpen om maandenlang meerdere aandoeningen te behandelen. Aangezien hij groter is dan de opening van de maag naar de darmen, zal deze capsule in de maag blijven. Doordat hij niet met het voedsel in de darmen belandt en afgevoerd wordt, kan hij maandenlang medicatie aan het lichaam geven.
Nieuwe capsule behandelt ziektes maandenlang met één dosis

Laatste update: 24 februari, 2019

Stel je eens even voor dat je met één capsule meerderde aandoeningen kunt behandelen. Vijftien dagen geen pillen slikken voor je cholesterol, hypertensie, bloedarmoede of gevoelloosheid in je lichaam. Het lijkt verbazingwekkend. Zeker als je nadenkt over dit kleine, maar complexe toediensysteem voor medicatie.

Het kan mensen helpen met chronische aandoeningen, die al jarenlang iedere dag meerdere pillen moeten slikken. Bedenk eens dat één dosis al genoeg is om meerdere aandoeningen gedurende een bepaalde periode te behandelen… En dat is al gebeurd!

Twee prestigieuze medische centra hebben een oplossing ontdekt. Het Brigham and Women’s Hospital in Boston en het MIT in Cambridge. Beide teams hadden echter een heel ander doel in hun hoofd: het vinden van een nieuwe behandeling voor malaria.

Ze waren op zoek naar een manier om medicatie toe te dienen in slechts één dosis. Welnu, dat is niet het enige dat ze bereikt hebben. Ze hebben ook de deur geopend naar nieuwe mogelijkheden in de geneeskunde en voor de behandeling van chronische aandoeningen. Lees verder om te ontdekken hoe het zit.

Een universele capsule

Iedereen die een chronische aandoening zoals artrose kent, weet dat patiënten iedere dag weer hun pillen moeten slikken. Anders werken ze niet. Als je ze een dag vergeet of je neemt ze de ene dag wel en de andere dag niet, gaat het effect mogelijk verloren.

De strikte naleving van de therapie is verloren gegaan. Dit is een veelvoorkomend probleem bij oudere volwassenen bijvoorbeeld. Als ze niet iemand hebben die hun medicatie ordent en iedere dosis aan hen geeft, kunnen ze het vergeten te nemen. Dus hoe kan de wetenschap helpen?

Een transformerende pil

Langwerkende Pillen

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift van het MIT. In eerste instantie waren de verantwoordelijken voor het onderzoek, dat werd geleid door dr. Giovanni Traverso, op zoek naar een nieuwe manier om malaria te behandelen. 

Deze in derdewereldlanden altijd aanwezige ziekte vereist een behandeling met diverse toedieningsmomenten om goed te kunnen werken. Dit betekent hoge kosten en grote problemen als het gaat om het managen hiervan.

De wetenschappers ontwikkelden een universele capsule die zich ontvouwt als hij in de maag aangekomen is, bijna als een kleine robot. Hij neemt toe in omvang en op die manier verlaat hij de maag niet.

Anders zou hij in de darmen terechtkomen, waar hij de absorptie van voedingsstoffen kan beïnvloeden. Of zelfs  uitgescheiden kan worden met afvalproducten.

Als deze capsule eenmaal in de maag is, zet hij uit tot een diameter van 4 centimeter in de vorm van een ster. Dan blijft hij daar gedurende een maximale periode. Later breekt hij af en verdwijnt hij alsnog.

De capsule bevat invermectine. Dit is een bepaald soort antiparasitair geneesmiddel. Samen met andere polymeren doet het iets dat ongelofelijk is: het geeft medicatie geleidelijk af.

Een mooie toekomst voor de boeg

Dokter

Vanaf vandaag zal deze capsule ziektes zoals malaria en vele andere tropische ziektes behandelen. Ook aandoeningen die door muggen worden overgebracht. De leidinggevenden van deze studie geven aan dat het op dit ogenblik zo is dat de patiënten vanaf het moment dat zij de capsule innemen gedurende 15 dagen de behandeling krijgen. 

Het doel is om dit uit te breiden naar 3 maanden. Na zulke positieve resultaten in het hoofddoel van het onderzoek, zal men hier verder aan werken. Er zullen andere soorten medicatie gemaakt worden om de meest voorkomende chronische aandoeningen te behandelen.

Te denken valt hierbij aan een verhoogde cholesterol, hypertensie en chronische pijn. Denk eens na over een toekomst waar het nemen van één pil genoeg is om je aandoeningen voor tenminste drie maanden te behandelen. Dat gaat mogelijk een aantal zaken veranderen.

  • De kosten voor medicatie gaan mogelijk naar beneden. (laten we hopen dat deze informatie geen probleem zal zijn voor de industrie)
  • Patiënten krijgen mogelijk effectievere behandelingen zonder goed op hun pillen te hoeven letten.
  • We zullen mogelijk een nieuwe aanpak van het behandelen van infecties krijgen en zelfs van psychologische aandoeningen.

Laten we hopen dat deze nieuwe vooruitgang snel zullen zien. Houd het in de gaten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.