Dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand die depressief is

Aangezien je niet weet waar de persoon die depressief is doorheen gaat, is het belangrijk om zijn huidige gemoedstoestand nooit in twijfel te trekken of zijn aandoening te bagatelliseren.
Dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand die depressief is

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het kan soms vrij moeilijk zijn om iemand te steunen die depressief is. Soms is het zeer verleidelijk om afstand van deze persoon te nemen. In plaats van het risico te lopen om iets te doen of zeggen dat de situatie alleen maar erger zal maken.

Doe dit niet: het familielid of de vriend die dag in dag uit met deze aandoening moet leven heeft jouw hulp nu juist meer nodig dan ooit.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel je sommige uitdrukkingen misschien goed bedoelt, deze uitdrukkingen een heel andere betekenis kunnen hebben voor iemand die depressief is. Het laatste dat iemand die depressief is nodig heeft is het gevoel dat zijn gemoedstoestand niet begrepen wordt.

Dingen die je nooit zou moeten zeggen tegen iemand die depressief is:

‘Waarom kun je niet gewoon gelukkig zijn?’

Depressie zorgt ervoor dat iemand een verdraaid beeld heeft van de wereld om hem heen. Hij zal alles veel negatiever of verdrietiger bekijken. Het kan dan ook zeer ontmoedigend zijn om over geluk te praten en hem soms zelfs nog hopelozer maken dan hij al is.

Helaas bestaat er geen snelle oplossing voor depressie. Een plotselinge verandering eisen of verwachten kan dan ook juist gevoelens van ontmoediging en mislukking bevorderen.

‘Er bestaan medicijnen en therapie voor mensen die depressief zijn’

Medicijnen

Sommige mensen zijn bang om om hulp te vragen. Dit komt door de stigmatisering rondom mentale aandoeningen. Misschien wil iemand niet laten zien hoe hij zich werkelijk voelt. Aangezien we in een cultuur leven waarin alleen mensen die zeer productief zijn echt gewaardeerd worden.

Medicijnen kunnen een grote bron van stress zijn, vanwege:

 • De vooroordelen hierover.
 • De kans om verslaafd te raken.
 • Last te krijgen van bijwerkingen.

Dit zorgt er allemaal voor dat mensen die last hebben van depressie bang zijn dat medicijnen hun fundamentele psyche zullen aantasten of ervoor zullen zorgen dat ze zichzelf kwijtraken.

Het is niet erg om het te hebben over de optie om in therapie te gaan. Probeer iemand hier echter nooit toe te dwingen. Soms duurt het gewoon een tijdje voordat iemand bereid is om die stap werkelijk te zetten.

‘Probeer jezelf er gewoon overheen te zetten’

Mensen die niet depressief zijn, hebben doorgaans geen last van een verminderde lichamelijke of psychische energie. Dit is echter iets dat mensen die wel last hebben van depressie regelmatig ervaren.

Waarschijnlijk bedoel je het allemaal super goed wanneer je tegen iemand die depressief is zegt:

 • Dat hij van de bank af moet komen en iets moet gaan doen waar hij zich beter door zal voelen.
 • Dat hij de deur uit moet gaan.
 • Moet gaan reizen.
 • Of gewoon een beetje plezier moet proberen te maken.

Hoewel dit advies heel begrijpelijk is, kan dit iemand die depressief is eigenlijk juist nog hopelozer maken. Deze persoon is zelf juist degene die zich het liefst over deze gevoelens heen zou willen zetten, hij weet alleen niet hoe. Hij heeft geen controle over zijn gemoedstoestand, gedachten en gedrag, nog minder wanneer de depressie zeer heftig is.

‘Zo erg is het niet, sommige mensen maken nog veel ergere dingen mee’

Depressie

Niemand wil vergeleken worden met verhongerende kinderen die in een oorlogsgebied leven of met mensen die dodelijk ziek zijn. Waarom zou je iemand die last heeft van depressie dwingen om over dit soort dingen na te denken? Denk je echt dat hij zich hier beter door zal voelen?

Mensen die last hebben van depressie hebben vaak gedachten in hun hoofd die makkelijk psychotisch of waanzinnig zouden kunnen worden. Wanneer je deze mensen constant vergelijkt met anderen, zorg je er alleen maar voor dat ze zich nog slechter zullen voelen.

Ook al bedoel je het goed, je zal helemaal niks bereiken door dit soort dingen tegen ze te zeggen.

‘Morgen voel je jezelf vast beter’

Deze aandoening is niet iets dat vaak van de ene op de andere dag verdwijnt. Dit soort valse verwachtingen zullen iemand die depressief is alleen maar nog meer ontmoedigen. Alleen de mensen die zelf ooit depressief zijn geweest weten echt hoe heftig de pijn, het verdriet en de hopeloosheid kunnen zijn.

Met behulp van de juiste medische aanpak is het zeker mogelijk om depressie te overwinnen. Er is echter wel tijd voor nodig. Dit soort dingen zeggen zorgt er dan ook alleen maar voor dat degene die depressief is zich ongemakkelijk en verlamd zal voelen.

‘Dit is je eigen schuld’

Verdriet

Mensen hebben overal een mening over. Dit kan soms een grote vergissing zijn als je hierbij alleen:

 • Op je eigen persoonlijke waarden vertrouwt.
 • Een gebrek aan informatie hebt.
 • Over het algemeen niet veel weet over waar het eigenlijk omgaat.

Depressie wordt al eeuwenlang in verband gebracht met zondes. Vroeger werd gedacht dat depressie een manier was om mensen te straffen die de wetten van de ‘goden’ geschonden hadden.

En tot op de dag van vandaag bestaan er nog altijd mensen die verwijzingen maken naar kwesties die te maken hebben met zondes en bestraffing wanneer ze het over depressie hebben. Deze houding heeft zeer negatieve gevolgen. Het zal de gemoedstoestand van de persoon die last heeft van depressie alleen maar verergeren.

‘Wees niet zo negatief’

Natuurlijk kan het moeilijk zijn om met iemand om te gaan die depressief is. Zijn gebrek aan energie en somberheid kan ook jouw humeur verpesten, waardoor velen instinctief afstand nemen van iemand die depressief is.

Soms bereiken mensen uiteindelijk een punt waarop ze openlijk aangeven wat voor gevoel de persoon die depressief is hen geeft.

Ja, natuurlijk heeft de gemoedstoestand van iemand die depressief is ook invloed op jouw gemoedstoestand. Door dit echter toe te geven aan degene die depressief is, zorg je er alleen maar voor dat zijn negatieve emoties blijven groeien.

De beste manier om te helpen is door deze persoon te steunen. Er voor hem alles aan te doen om de juiste voorzieningen te vinden om zijn probleem aan te pakken.

Bekijk ook dit artikel:
De duistere pijn van depressie

Depressie is een ernstige kwestie

Nee, depressie is niet geheel psychologisch en kan ook niet binnen een vooraf bepaalde tijd genezen worden. Er hoeft zelfs geen duidelijke oorzaak voor te zijn.

Depressief zijn betekent tenslotte dat je geen reden meer ziet om te leven. Dit kan worden veroorzaakt door duizenden verschillende factoren zoals:

 • Problemen binnen de familie
 • De dood van een dierbare
 • Mislukkingen op het werk
 • etc.

Desalniettemin houdt depressief zijn vooral in dat je dag in dag uit opnieuw moet vechten om te overleven. Onthoud dit goed wanneer je deze uitdrukkingen hoort, omdat je weet dat ze iemand die last heeft van deze aandoening eigenlijk helemaal niet zullen helpen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.