Leer kinderen geluk, niet perfectionisme

Natuurlijk willen we allemaal het beste voor onze kinderen, maar we moeten daarbij niet vergeten dat perfectie niet per definitie geluk betekent. En het is zo belangrijk dat kinderen gelukkig zijn.
Leer kinderen geluk, niet perfectionisme

Laatste update: 16 februari, 2019

Veel ouders denken dat een goede opleiding en perfectionisme nodig zijn om gelukkig te worden. Wanneer je je kind opvoedt, is het echter niet alleen belangrijk dat je ervoor zorgt dat hij op de beste school terecht komt, dat hij vloeiend is in drie talen en eruit ziet als een poppetje.

Recente studies tonen aan dat ouders die hele hoge verwachtingen van hun kinderen hebben hiermee veel tekortkomingen veroorzaken in het leven van hun kinderen.

Het is heel waarschijnlijk dat deze kinderen volwassen worden met het idee dat ze niet goed genoeg zijn. Mogelijk denken ze vervolgens dat ze nooit in staat zullen zijn om aan de verwachtingen van hun ouders te voldoen.

Streef niet naar perfectie

Deze ideeën kunnen samen worden gevat in één eenvoudige zin: wanneer je perfecte kinderen probeert op te voeden, krijg je juist depressieve kinderen. Respecteer hun individualiteit, laat hun mening gelden en maak je alleen zorgen om hun geluk.

Op die manier koester je hun hart, zodat ze kunnen opgroeien tot vrijdenkende, gezonde volwassen met een vol leven. Laten we hier op reflecteren.

Het opdringerige ouders syndroom: de gevaren van perfectionisme

Er bestaat een apart verhaal dat dit idee perfect illustreert.

In Rome bestaat er een graftombe uit 94 voor Christus die altijd de aandacht trekt van veel toeristen. Het opschrift op de grafsteen luidt:

Hier rust Quintus Sulpicius Maximus, een Romeinse jongeman die maar elf jaar, vijf maanden en twaalf dagen leefde. Hij stierf nadat hij had deelgenomen aan een poëziewedstrijd voor volwassenen.”

Het trieste voorbeeld van Quintus

Het is welbekend dat de jonge Quintus een groot talent had. Tegenwoordig zou hij waarschijnlijk worden gezien als een wonderkind. Zijn talent was zo groot dat zijn ouders hem naar alle poëzie- en literatuurbijeenkomsten en -wedstrijden in Rome meenamen om te concurreren met volwassenen.

Gezegd wordt dat de jongen in elkaar stortte doordat hij zo uitgeput was van al het harde werken en van de gedachte dat hij niet kon voldoen aan de hoge verwachtingen die zijn ouders van hem hadden. Dit verhaal is een perfect voorbeeld van het ‘opdringerige-ouders-syndroom’.

Kind met Bloem

De huidige obsessie met het hebben van perfecte kinderen

Veel ouders dromen ervan om mooie en getalenteerde kinderen te hebben die voorbestemd zijn om grote professionele successen te behalen.

  • De vergissing hier is, zonder twijfel, dat kinderen in dit geval worden aangeleerd om zich alleen te ‘richten op de toekomst’ en dat ouders vergeten wat juist het belangrijkst voor ze is, namelijk het hier en nu, de blijdschap van het huidige moment.
  • Als ouders willen we het beste voor onze kinderen, maar we moeten niet vergeten om de balans te bewaren. Kinderen zouden ook de kans moeten krijgen om van hun jeugd te genieten.
  • Het is belangrijk om de harten van kinderen te onderwijzen. We moeten onze kinderen begeleiden en advies geven. Het is niet de bedoeling dat we ze op een spoor zetten dat maar één richting heeft, naar onze verwachtingen.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Hoe bied je kinderen een succesvolle emotionele opvoeding

Tips om minder perfectionistisch te zijn bij het opvoeden van je kinderen

Het is het belangrijkst om schadelijk perfectionisme te vermijden. Dit schendt namelijk de rechten van het kind en kan veel lijden veroorzaken in plaats van geluk brengen. Om dit te vermijden moeten we de volgende principes in ons achterhoofd houden:

Ouders zouden moeten letten op hun houding en hun taalgebruik

Sommige ouders zijn misschien niet veeleisend naar hun kinderen toe, maar kijken simpelweg toe hoe hun kinderen op enigszins tragische manier verwachtingen van zichzelf ontwikkelen.

Dit komt doordat kinderen thuis letten op de manier waarop hun ouders praten en zich gedragen. Als we als ouders namelijk zeer kritisch zijn op onze omgeving en erg strenge standaarden voor onszelf stellen, dan zullen kinderen dit gedrag proberen na te doen.

Dingen horen als “Ik heb een fout gemaakt op mijn werk, ik kan wel doodgaan. Het is echt een ramp” kunnen een ernstige indruk hebben op kinderen.

Meisje

Wees voorzichtig met de verwachtingen die je opstelt en bescherm je kinderen

We geven even een voorbeeld: je zoon is erg trots op zichzelf omdat hij een goed cijfer heeft gehaald voor zijn wiskundeproefwerk. En in plaats van deze blijdschap met hem te delen, zeg jij tegen hem dat je verwacht dat hij het de volgende keer nog beter zal doen.

Dit is niet goed. Help je kinderen om hun successen te waarderen, te leren wat de waarde is van hard werken, maar niet om zich te schamen wanneer het ze niet lukt om datgene te bereiken waar ze hun zinnen op hebben gezet.

Hoop op het beste, maar accepteer dat iedereen fouten maakt

  • Een fout of mislukking is niet het einde van de wereld, maar een manier om te leren en problemen te overwinnen. Geef je kinderen de kans om uit te blinken in hetgeen zij leuk vinden. Maar laat ook wat ruimte voor ze vrij om fouten te maken.
  • Koester tolerantie, begrip, zelfverzekerdheid en een gezond gevoel van eigenwaarde. Een kind dat jou voldoende vertrouwt om zijn twijfels en fouten met je te delen, is een kind dat een connectie met je probeert te maken en dat is een heel bijzonder privilege.
Meisje met Bloemen

We weten dat we tegenwoordig leven in een tijdperk van sociale crisis en dat we ervoor moeten zorgen dat onze kinderen goed voorbereid zijn op de dag van morgen, zodat ze meer mogelijkheden hebben en een betere wereld kunnen creëren.

Blijf waarde hechten aan emotionele intelligentie

Dit betekent echter niet dat we geen waarde meer hoeven te hechten aan emotionele intelligentie. Het is de bedoeling dat onze kinderen kunnen opgroeien tot gelukkige volwassenen die volledig in staat zijn om altijd het beste van zichzelf te geven.

Dit is een belangrijk streven voor iedereen: moeders, vaders, leraren en zelfs sociale instellingen. Iedereen draagt de verantwoording om kinderen te leren om gelukkig te zijn, niet perfect.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fuentes, M. C., García-Ros, R., Pérez-González, F., & Sancerni, D. (2019). Effects of Parenting Styles on Self-Regulated Learning and Academic Stress in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health16(15), 2778. https://doi.org/10.3390/ijerph16152778
  • Kuppens, S., & Ceulemans, E. (2019). Parenting Styles: A Closer Look at a Well-Known Concept. Journal of Child and Family Studies28(1), 168–181. https://doi.org/10.1007/s10826-018-1242-x
  • Lorence, B., Hidalgo, V., Pérez-Padilla, J., & Menéndez, S. (2019). The Role of Parenting Styles on Behavior Problem Profiles of Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(15), 2767. https://doi.org/10.3390/ijerph16152767

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.