6 dingen die je in de zomer moet vermijden

De zomer is voor veel mensen de favoriete tijd van het jaar. In dit artikel geven we je de beste zomertips om het beste uit het seizoen van vakanties en plezier te halen.
6 dingen die je in de zomer moet vermijden

Laatste update: 24 augustus, 2022

De zomer is een heerlijke tijd van het jaar. Het is een tijd van geluk en feesten. Mensen gaan meestal op een bepaald moment op vakantie en zijn over het algemeen meer ontspannen en zorgelozer. Er zijn echter verschillende dingen die je in de zomer moet vermijden om er ten volle van te genieten en geen last van de hoge temperaturen te hebben.

De komst van dit seizoen brengt een verandering in routines met zich mee: de dag wordt langer, je maakt vakantieplannen en de temperaturen stijgen. Dit brengt jurken, afgeknipte broeken, lossere kleding en badpakken naar voren.

Je moet echter bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen bij het aanpakken van de hitte om ervan te kunnen genieten en tegelijkertijd goed voor je gezondheid te zorgen.

Zaken om in de zomer te vermijden

1. Zonnebrandcrème vergeten

Het aanbrengen van zonnebrandcrème is een zelfzorggewoonte die je nooit over het hoofd mag zien, zelfs niet in de winter. De zomer is echter de tijd waarin je huid de meeste bescherming nodig heeft.

De American Academy of Dermatology schat (Engelse link) dat minstens 1 op de 5 Amerikanen in hun leven huidkanker zal krijgen. Ze geven ook aan dat de meeste mensen slechts 25-50% van de aanbevolen hoeveelheid zonnebrandcrème aanbrengen.

Een andere veelgemaakte fout is vergeten om het aan te brengen op gebieden zoals de nek, schouders, handen, bovenkant van de voeten en oren. Dit zijn gevoelige gebieden die aan de zon worden blootgesteld, hoewel niet zo vaak als het gezicht.

2. Niet voldoende hydrateren

Tijdens de zomer is het belangrijk om de hydratatie te maximaliseren om je gezondheid te beschermen, vooral op de heetste dagen. Je moet er echter ook rekening mee houden dat niet alle dranken het lichaam op dezelfde manier hydrateren.

Hoewel een paar biertjes of een glas gekoelde wijn in dit seizoen verleidelijke opties zijn, is het belangrijk om water niet te vergeten. Dit is de gezondste vloeistof en het meest effectief. Alcohol kan je lichaam zelfs uitdrogen, waardoor het tegenovergestelde effect wordt bereikt.

3. Stoppen met sporten

Vrouw traint in de zon

Vakanties zijn inderdaad een tijd om uit te rusten en van vrije tijd te genieten. Veel mensen hebben echter de neiging om gezonde eetgewoonten op te geven en helemaal om te sporten. Dit is een slechte zaak omdat het veel moeilijker zal zijn om later opnieuw op te starten.

De zomer is geen excuus om niet meer voor jezelf te zorgen. Het belangrijkste is om een calorisch evenwicht te behouden. Als het overdag te warm is, kun je gebruik maken van de koele avonden om te sporten.

4. Overmatige blootstelling aan de zon

Zonlicht is essentieel voor het behoud van een optimaal vitamine D-gehalte in het lichaam. Het is daarnaast erg prettig om languit op het strand van het geluid van de zee te genieten.

Overdrijven met blootstelling aan de zon kan echter gevaarlijk zijn. Het is het beste om ‘s ochtends, vóór 11:00 uur of’ s middags na 16:00 uur naar buiten te gaan

Het is essentieel om te onthouden dat als je thuis een baby hebt die jonger is dan 6 maanden, je deze moet beschermen. Hun huid is nog steeds erg kwetsbaar en directe blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen moet worden vermeden. Koop een hoed voor je baby en geschikte kleding.

5. Vergeten om het milieu te beschermen

Klimaatverandering zorgt voor ondraaglijke hittegolven. Een studie van de American Geophysical Union (Engelse link) onthulde dat de opwarming van de aarde de zomer langer zou kunnen maken. Dit zal negatieve gevolgen voor de menselijke gezondheid en voedselproductie hebben en een toename van door muggen overgedragen ziekten.

Dit is dus niet het moment om te vergeten duurzaam te zijn. Enkele tips die je hierbij kunnen helpen zijn om de airconditioning uit te zetten wanneer dit niet nodig is en gebruik te maken van het water dat deze afgeeft.

Gebruik een glazen waterfles en vermijd plastic. Laat geen afval achter op het strand of in parken. Om duurzaam toerisme te beoefenen, neem je op vakantie een ecologische toilettas mee, met shampoo en vaste zeep.

6. Zuur fruit eten in de zon

Sinaasappel, citroen, grapefruit, limoen en mandarijn zijn heerlijke en verfrissende vruchten. Hoewel ze misschien ideaal lijken voor de zomer, moet je voorzichtig zijn met het eten ervan. Als je sap van een van deze citrusvruchten op je huid hebt als het aan de zon wordt blootgesteld, dan kan het je huid bevlekken.

Tips om de zomer te overleven

Nu je weet welke dingen je in de zomer beter niet kunt doen, laten we eens kijken naar enkele tips om optimaal van dit seizoen te genieten. Hoewel hittegolven vermoeiend kunnen zijn, zijn er dingen die je kunt doen om er doorheen te komen en voor je welzijn te zorgen.

Wees voorzichtiger met eten

De zomerhitte kan ervoor zorgen dat een aantal voedingsmiddelen sneller bederven, vooral als je ze niet in de koelkast bewaart. Om deze reden is het essentieel dat je het eten zo snel mogelijk thuis krijgt als je je boodschappen doet.

Deze aanbeveling is essentieel om de groei van schadelijke bacteriën in bijvoorbeeld vlees te voorkomen. Je moet daarnaast ook voorzichtiger zijn met groenten en fruit.

Gebruik deodorant op je dijen

Een ding dat velen met grote dijen vaak verafschuwen in de zomer, is het gevoel dat hun benen aan elkaar plakken door wrijving. Dit kan ondraaglijk zijn na de hele dag een jurk te hebben gedragen.

Er is echter een zeer effectieve en eenvoudige truc die dit ongemak volledig verlicht: gebruik deodorant op je dijen om zweten en irritatie in dit gebied te voorkomen.

Blijf gehydrateerd

We hebben al gezegd dat een gebrek aan hydratatie een van de dingen is die je in de zomer moet vermijden. Je moet zelfs regelmatig en grondig je lichaam blijven hydrateren.

Het gaat echter niet alleen om het drinken van water. Het is belangrijk om meer dan in andere seizoenen voor je huid te zorgen en fruit en groenten te eten die rijk zijn aan water en vezels.

Eet met mate

Als je op vakantie bent en je voor een buffet staat, dan kan het moeilijk zijn om niet te veel te gaan eten. Door dit te doen, kun je of veel voedsel verspillen of te veel eten.

In dit geval moet je jezelf bedienen met je hoofd en niet met je ogen. Wees rationeel en denk na over wat je echt wilt eten. Houd rekening met je maagvolume. Je wilt niet met overgewicht en gezondheidsproblemen naar huis.

Houd aloëvera in de aanslag

Gesneden aloëvera

De beste natuurlijke bondgenoot om zonnebrand te genezen is aloëvera! Het helpt de huid te koelen en het genezingsproces te versnellen. Je kunt het vruchtvlees in een glazen pot in de koelkast bewaren.

Pas op voor nare geuren

Door de zomerse hitte kun je overmatig gaan zweten en het is erg vervelend als dat zweet stinkt. Om dit te bestrijden, moet je extra voorzichtig zijn bij het schoonmaken van je oksels om de verspreiding van bacteriën die dit probleem veroorzaken te voorkomen.

Je kunt ze minstens één keer per week scrubben. Op dezelfde manier is een reiniging met zuiveringszout en citroen erg nuttig. Maak gewoon een pasta met deze twee ingrediënten en laat het 10 minuten intrekken. Was het daarna af en gebruik je gebruikelijke deodorant.

Vergeten om je mentale gezondheid te denken moet je in de zomer vermijden!

In dit artikel hebben we het over 6 dingen gehad die je in de zomer moet vermijden en enkele trucjes om het seizoen te overleven. Er is echter nog een ander fundamenteel aspect waar je voor moet zorgen, namelijk je geestelijke gezondheid. Aangezien je meer vrije tijd hebt, kun je overwegen om te gaan mediteren of yoga te beoefenen.

Onthoud dat je lichaam prachtig is en dat je het strand of het zwembad niet moet schuwen uit angst om een bikini te dragen. Er zijn dingen die je in de zomer beter kunt vermijden, maar zorg ervoor dat je van het leven geniet en vergelijk jezelf niet met anderen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sunscreen FAQs. (s. f.). Recuperado 28 de junio de 2021, de Aad.org website: https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs.
  • Wang J, Guan Y, Wu L, Guan X et al. Changing lengths of the Four Seasons by global warming. Geophysical Research Letters. 2021; 48(6).
  • Volmut T, Pišot R, Planinšec J, Šimunič B. Physical Activity Drops During Summer Holidays for 6- to 9-Year-Old Children. Front Public Health. 2021 Jan 18;8:631141.
  • Chapman-Novakofski K. Summer is Different: What That Means for Nutrition Educators. J Nutr Educ Behav. 2016 Jul-Aug;48(7):436.
  • Baranowski T, O’Connor T, Johnston C, Hughes S, Moreno J, Chen TA, Meltzer L, Baranowski J. School year versus summer differences in child weight gain: a narrative review. Child Obes. 2014 Feb;10(1):18-24.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.