Diabetes vroegtijdig vaststellen op basis van 7 aanwijzingen

Diabetes is een aandoening die gekenmerkt wordt door een verstoring van het evenwicht in de bloedsuikerspiegels. Ze zijn dan vaak hoger dan ze normaal mogen zijn.
Diabetes vroegtijdig vaststellen op basis van 7 aanwijzingen

Laatste update: 19 mei, 2018

Diabetes vroegtijdig vaststellen is niet iets onbeduidend. Soms heeft iemand al vermoedens. In het algemeen verschijnen die omdat men iemand kent met deze aandoening. Het resultaat is dat ze zich dan nog meer zorgen maken om hun gezondheid.

Aan de andere kant zijn er de mensen die vaak te veel zoetigheden en te veel junkfood eten. Tegen hen zeggen we vaak dat ze beter voor hun dagelijkse voeding moeten zorgen. Want anders kunnen ze diabetes ontwikkelen. Maar de waarschuwing is niet volledig tenzij we hen enkele aanwijzingen geven die hen in staat stellen om diabetes vast te stellen.

Wat moet je weten om diabetes vast te stellen?

De beste manier om met elke aandoening om te gaan is door deze te leren kennen. Want hoe beter we ons informeren, hoe meer we de geschikte maatregelen kunnen nemen. Dit geldt dus ook voor diabetes. We kunnen diabetes vroegtijdig vaststellen als we deze ziekte beter kennen.

In het geval van diabetes zijn de mensen die eraan lijden, meestal tussen veertig en zestig jaar oud. De meerderheid van deze mensen weten niet dat ze deze aandoening hebben. Ze merken het pas wanneer ze een ongeluk(je) hebben of wanneer de arts de diagnose onthult.

Diabetes mellitus is een chronische aandoening. Bovendien bestaat er geen genezing voor deze ziekte. Het kenmerk van diabetes is een hoog glucosegehalte (suiker) in het bloed. Dit is een gevolg van een gebrekkige productie van insuline of van een resistentie voor insuline.

Om diabetes vast te stellen is een bloedonderzoek nodig. We beschouwen een persoon als diabeet wanneer zijn bloed meer dan 125 milligram glucose per deciliter bevat. Er zijn verschillende varianten:

  • Type 1. De pancreas produceert geen insuline. Deze vorm komt meer voor bij kinderen en jongvolwassenen. Om het te behandelen spuiten de patiënten zichzelf meestal in met insuline. Bovendien volgen ze een gezond dieet.
  • Type 2. Het lichaam gebruikt de insuline niet goed. Dit type komt meer voor bij oudere mensen, mensen die een zittend leven leiden of aan overgewicht lijden.
    • De behandeling omvat insuline, medicatie of beiden om de glucose te verlagen. Tegelijkertijd volgen de patiënten een gezond dieet en doen ze ook aan beweging.
  • Zwangerschapsdiabetes. Deze vorm treedt op tijdens de zwangerschap. Want dan kunnen de hormonen de werking van de insuline “blokkeren”. Het komt meer voor bij vrouwen die na de leeftijd van vijfentwintig jaar zwanger worden. Ook vrouwen die een hoge bloeddruk hebben of tijdens de zwangerschap te veel in gewicht toenemen, kunnen dit type diabetes ontwikkelen.
    • Andere oorzaken van zwangerschapsdiabetes zijn genetische redenen of het polycysteus-ovariumsyndroom. De behandeling is meestal gebaseerd op beweging en een aangepast dieet.

Hoe kan je diabetes vroegtijdig vaststellen?

Er zijn vele verschillende aanwijzingen die ons waarschuwen voor deze aandoening. Je moet zeer oplettend zijn. Want deze symptomen kunnen soms slechts af en toe optreden of verwarrend zijn.

Als je één van de volgende signalen opmerkt, dan is het best een arts te raadplegen en een bloedonderzoek te laten uitvoeren.

1. Vaker naar het toilet moeten

Diabetes vroegtijdig vaststellen bijvoorbeeld als je vaker moet plassen

Als je vaker moet plassen, dan kan dit één van de signalen van diabetes zijn. Artsen kennen dit symptoom als polyurie. Meestal treedt het vaker ‘s nachts op. Dan zal je meerdere keren per nacht opstaan om naar het toilet te gaan. Je zal dus niet goed slapen. Het kan ook gebeuren, zelfs al is de hoeveelheid die je elke dag drinkt, niet vermeerdert.

2. Gewicht verliezen

Je moet ook op je gewicht letten. Dit geldt vooral als je niets aan je dagelijkse voeding of je trainingsprogramma veranderd hebt.

Als je “zonder reden” gewicht verliest, dan kan dit een gevolg zijn van problemen met de pancreas. Dit is een stoornis die meer bij kinderen voorkomt. Maar het kan ook bij volwassenen optreden.

3. Erg veel dorst hebben

Diabetes vroegtijdig vaststellen door op je dorstprikkel te letten

In dit geval maakt het niet uit hoeveel je drinkt. Je hebt altijd het gevoel alsof je een droge mond of een droge keel hebt. Dit is nog een teken dat je misschien diabetes hebt. Let dus op dit symptoom en je kan misschien diabetes vroegtijdig vaststellen. Maar het feit dat je lichaam meer vocht vraagt is zeker een signaal dat er iets niet juist is met je lichaam.

Dit komt omdat het lichaam het vocht het met de urine verliest moet aanvullen (beide signalen treden vaak samen op).

In dit geval raden we je aan je dorst met water, natuurlijke sappen of kruidenaftreksels te stillen. Drink geen frisdranken, koffie, alcoholische dranken of sappen uit flessen. Want die maken de situatie nog erger. Hoe komt dit? De reden is dat ze de hoeveelheden suiker in het bloed laten stijgen.

4. Jeuk of tintelingen voelen

Een ander signaal van diabetes heeft eigenlijk niet te maken met de bloedsuiker maar met problemen van de bloedvaten. Deze zijn bekend als “neuropathieën”. Ze veroorzaken een tintelend gevoel of een gevoel van verzwakking in de ledematen. Die gewaarwordingen kunnen ‘s nachts erger worden.

5. Je erg moe voelen

Diabetes vroegtijdig vaststellen door op vermoeidheid te letten

Het maakt niet uit hoeveel uren je slaapt. Misschien hebt je het hele weekend thuis gerust. Maar toch voel je je vaak echt moe en zonder energie. Een gebrek aan energie is nog een teken dat je misschien diabetes hebt (type 2).

6. Wazig zicht

In de beginfasen van diabetes ervaren mensen vaak bepaalde veranderingen in hun zicht. Het is ook mogelijk dat ze na een korte tijd een bril nodig hebben.

Zodra diabetes vastgesteld is, is het echt belangrijk dat je een oogarts raadpleegt. Dit is om de ontwikkeling van problemen te vermijden of te vertragen, zoals bijvoorbeeld retinopathie. In sommige gevallen kan deze aandoening (zonder aandacht of behandeling) tot blindheid leiden. Diabetes vroegtijdig vaststellen is dus duidelijk erg belangrijk.

7. Wonden die niet genezen

Diabetes vroegtijdig vaststellen door wonden die niet genezen

Stel dat een persoon zich tijdens het koken gesneden of verwond heeft. Bovendien stelt hij vast dat de wond niet binnen de normale tijd geneest. Dan kan ook dit een teken zijn dat er met het lichaam iets mis is. In het algemeen beschouwt met dit als een signaal van diabetes.

Want diabeten hebben problemen met de doorbloeding. Dit veroorzaakt dat wonden meer tijd nodig hebben dan normaal om te genezen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.