Detoxdieet met citroen

Naast het verwerken van gif- en afvalstoffen die de functies van het lichaam kunnen verstoren, kun je met een detoxplan, gezond dieet en beweging snel gewicht verliezen.
Detoxdieet met citroen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een detoxdieet met citroen is een effectieve manier om het lichaam te helpen met het verwerken van gifstoffen en opgehoopte afvalstoffen. Daarnaast helpt het je ook met het verliezen van lichaamsgewicht op een gezonde manier. Dit dieet bestaat al een halve eeuw, maar het is recentelijk pas populair geworden.

Over het detoxdieet met citroen

Dit citroendetoxdieet werd populair toen de bedenker, Stanley Burroughs, het aanbeval als remedie voor maagzweren. In zijn boek ‘The Master Cleanse’ deelt Burrough zijn ervaringen met een patiënt die zijn dieet uitprobeerde na drie jaar aanhoudend last te hebben gehad van maagzweren.

Na elf dagen van het detoxdieet met citroen was de patiënt volledig hersteld, tot grote verbazing van zijn artsen. Sindsdien zijn vele vergelijkbare gevallen waargenomen waarbij na slechts tien tot elf dagen van het volgen van het dieet de klachten waren verdwenen.

Een ander resultaat beschreven in het medische rapport was dat veel mensen ook in staat waren om gewicht te verliezen.

Wat is het detoxdieet met citroen?

Citroenthee

Het detoxdieet met citroen ondersteunt het lichaam bij het elimineren van opgeslagen gif- en afvalstoffen. Zoals velen van jullie al weten, slaat het lichaam giftige stoffen op als gevolg van slechte voeding, vervuiling, een negatieve houding of een zittende levensstijl.

Dit dieet kan daarom worden gebruikt om een gezondere levensstijl te bevorderen. Dat wil zeggen, een combinatie van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een vermindering van stress, die allemaal helpen de ophoping van gifstoffen in het lichaam te verminderen.

Hoe je voorbereiden op het detoxdieet met citroen?

Om ervoor te zorgen dat dit detoxdieet werkt, is het belangrijk om doelen te stellen, zodat je resultaten kunt meten. Door van tevoren te besluiten wat je wil bereiken en welke factoren in de weg staan, zet je een belangrijke stap in het bereiken van je doel met dit dieet.

Sommige mensen adviseren om jezelf voor te bereiden op het detoxproces door eerst vegetarisch te eten, zodat het proces minder stressvol is voor het lichaam.

Belangrijke zaken waarmee je rekening mee moet houden

Dit dieet is niet geschikt voor mensen die een orgaantransplantatie of recentelijk een operatie hebben ondergaan. Ook is het niet geschikt voor mensen die immunosuppressiva gebruiken.

Voordat je aan dit dieet begint, verminder je je inname van:

 • Cafeïne
 • Frisdrank
 • Suikers
 • Geraffineerd meel
 • Voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte

Detoxlimonade met citroen

Limonade

Dit detoxdieet met citroen is een zuiverend programma dat ervoor zorgt dat je je lichaam kunt reinigen door een speciale limonade te drinken met de volgende ingrediënten:

Dit dieet is ontwikkeld voor een gebruik van minimaal tien dagen.

Hoe maak je deze limonade klaar?

 • Meng gelijke delen water, citroensap en ahornsiroop en bewaar dit in een donkere glazen fles in de koelkast.
 • Voeg daarna vier eetlepels van dit mengsel toe aan een glas mineraalwater, gevolgd door de cayennepeper en blijf roeren tot alles is opgelost.
 • Probeer dan 6-12 glazen van deze limonade per dag te drinken.
 • Verspreid ze over de dag door elke keer een glas te drinken als er een hongergevoel opkomt.
 • De ahornsiroop preserveert het citroensap en zorgt ervoor dat de vitamine C en enzymen niet oxideren.

Het is ook aan te raden om een laxeermiddel te nemen in de ochtend en avond. Meng drie theelepels zeezout met een liter water en drink hier een glas van.

Misschien ook interessant om te lezen:
Limonade met komkommer, gember en munt

Hoe volg ik het detoxdieet met citroen?

Dit dieet is een langzaam proces dat geduld vergt.

 • Op dag één drink je alleen de limonade.
 • Voeg daarna sinaasappelsap toe aan het mengsel.
 • De volgende dag introduceer je dan groentesoep en bouillons.
 • Op dag drie kun je dan beginnen met het eten van fruit en groente.
 • Langzamerhand kun je vlees, vis, melk, eieren en andere voedingsmiddelen toevoegen om je dieet te balanceren.

Zodra je klaar bent met de reiniging (binnen tien tot elf dagen) is het aan te raden om goed maar gezond te eten. Dit dieet helpt je met het veranderen van je eetgewoontes en om vaarwel te zeggen tegen slechte voeding. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Assini J, Mulvihill E, et al. Citrus flavonoids and lipid metabolism. Current Opinion in Lipidology. Febrero 2013. 24 (1): 34-40.
 • Corio Andújar, R., & Arbonés Fincias, L. (2009). Nutrición y salud. Nutrition and Health, 35, 9, 423–479. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72843-6.
 • Harvard Health Publishing. The dubious practice of detox. Mayo 2008. Harvard Medical School.
 • Kim M. J, Hwang J. H, et al. Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. Mayo 2015. 35 (5): 409-20.
 • Mansilla, C. L. Q. (2017). Análisis de dietas exprés sin respaldo científico.
 • Muniz, F. J. S. (2015). Dietas Milagro. Ventajas e inconvenientes. Monografías de la Real Academia Nacional de Farmacia.
 • National Center for Complementary and Integrative Health. “Detoxes” and “Cleanses”: wat you need to know. U. S. Department of Health and Human Services. Septiembre 2019.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamin C. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.