De vijf meestvoorkomende oorzaken van nachtelijk zweten

Nachtelijk zweten kan verschillende oorzaken hebben en is niet in alle gevallen ernstig. Lees hier meer over de meestvoorkomende oorzaken van nachtelijk zweten.
De vijf meestvoorkomende oorzaken van nachtelijk zweten

Laatste update: 21 december, 2021

Vaak worden de meestvoorkomende oorzaken van nachtelijk zweten veroorzaakt door je omgeving. Misschien heb je de thermostaat te hoog gedraaid, slaap je in een warme pyjama of gebruik je dekens die te warm zijn.

Als nachtelijk zweten echter niet door een van deze redenen ontstaat kan het nodig zijn om andere mogelijke oorzaken in overweging te nemen. Het zou ook een teken kunnen zijn van een onderliggend probleem. Als je vaak last hebt van nachtelijk zweten kan een van de medische aandoeningen die we hieronder zullen toelichten de oorzaak zijn.

Veelvoorkomende oorzaken van nachtelijk zweten

1. Obstructieve slaapapneu

Een man met een ademhalingsapparaat terwijl hij slaapt.

Mensen die aan deze ziekte lijden slapen ‘s nachts vaak niet goed (Spaanse link). Dit komt doordat hun luchtwegen geblokkeerd worden als ze slapen. Dit beperkt de luchtdoorstroom en dus de zuurstofvoorziening.

Dit onvermogen om goed te ademen is echter ook een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten. Maar dit is niet het enige symptoom. Andere symptomen die je kunt ervaren als je aan slaapapneu lijdt, zijn:

  • prikkelbaarheid.
  • vermoeidheid gedurende de dag.
  • snurken.
  • hoofdpijn.

Als je een of meer van deze symptomen samen met nachtelijk zweten opmerkt, kun je het beste contact opnemen met je arts. Als je de diagnose obstructieve slaapapneu krijgt, moet je dit behandelen voordat het grotere problemen veroorzaakt. Dit kunnen bijvoorbeeld hartproblemen zijn.

De oplossing voor de meeste mensen is het gebruik van een apparaat dat je ‘s nachts helpt om goed te ademen. Hierdoor slaap je beter en kun je de bijbehorende symptomen wegnemen.

Bij slaapapneu kunnen goede resultaten worden verkregen met turbinoplastiek, maar er is meer bewijs nodig om de werkzaamheid van deze ingreep te bevestigen.

2. Menopauze

De menopauze en je leeftijd veroorzaken ups en downs in de productie van hormonen. Hierdoor verlies je de controle over je lichaam. Deze constante veranderingen beïnvloeden vaak ook je lichaamstemperatuur.

Vrouwen in de menopauze worden vaak wakker met een gevoel van verstikking en een erg ongemakkelijk gevoel als gevolg van nachtelijk zweten. Sommigen worden in dezelfde nacht meerdere keren wakker. Daarnaast komen ook andere symptomen voor zoals:

  • Droge huid.
  • Slecht humeur.
  • Onregelmatige menstruatiecycli.

De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint, is ongeveer 51 jaar. Je kunt echter al jaren voor het begin van de menopauze last krijgen van nachtelijk zweten. Sommige vrouwen krijgen hier vanaf hun dertigste mee te maken.

De menopauze is een normaal onderdeel van het leven van een vrouw en hoeft niet te worden ‘genezen’. Als de symptomen echter te storend zijn, kan je huisarts enkele behandelingen voorstellen. Deze kunnen je helpen om deze levensfase comfortabeler te doorlopen.

3. Angst en stress

Een angstige vrouw met nachtelijk zweten.

Wanneer je overdag last hebt van angst (Engelse link) of chronische stress, kan dit ook leiden tot nachtelijk zweten. In dit geval kan de oplossing voor het probleem zijn om te leren hoe je de dingen die je dwars zitten, beter kunt beheren.

Het is goed om naar een hulpverlener te gaan die je kan helpen bij het verlichten van de symptomen van angst. Dit geldt vooral als je niet echt weet wat de oorzaak is.

Veel therapeuten bieden cognitieve gedragstherapieën aan. Hierbij leer je om je manier van denken te veranderen. Op deze manier kun je de gedachten die je angst of stress bezorgen, identificeren en omleiden.

De therapie alleen is echter mogelijk niet voldoende. Het is dus belangrijk dat je je steentje bijdraagt. Je kunt proberen de volgende levensstijlgewoonten aan te nemen en te behouden:

  • Dagelijks sporten.
  • Een gevoel van hoop cultiveren.
  • Een uitgebalanceerd dieet volgen.
  • Gesprekstherapie bijwonen.
  • Creatieve activiteiten (schilderen, schrijven, beeldhouwen, kleuren, etc.).

4. Bepaalde ziekten

Als je vaak last hebt van nachtelijk zweten, moet je er niet automatisch vanuit gaan dat het om iets ernstigs gaat. De oorzaken van nachtelijk zweten namelijk zijn divers.

Het is echter belangrijk om je arts te bezoeken om de meest nauwkeurige informatie over je gezondheidstoestand te krijgen. Nachtelijk zweten is soms een secundair effect van bepaalde ziekten. Sommige kunnen ernstig zijn, zoals bacteriële en virale infecties. Het kan zelfs worden veroorzaakt door bepaalde soorten kanker.

Als het een ernstiger probleem is, gaat nachtelijk zweten meestal gepaard met andere symptomen. Alleen je arts kan de juiste onderzoeken laten doen om erachter te komen wat er aan de hand is. De behandeling varieert afhankelijk van de ziekte die je hebt.

5. Een lage bloedsuikerspiegel kan nachtelijk zweten veroorzaken

Een persoon die zijn bloedsuikerspiegel meet.

Hypoglykemie, ook wel een lage bloedsuikerspiegel genoemd, kan de oorzaak zijn van nachtelijk zweten bij mensen met diabetes. Maar dit is niet het enige symptoom waar zij last van hebben. Door dit probleem kunnen ze overdag ook veel zweten.

Een lage bloedsuikerspiegel kan ook een zweetaanval veroorzaken. Hypoglykemie kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door problemen met insuline of andere medicijnen die worden gebruikt om diabetes te behandelen of door te weinig eten.

Daarom kan je arts, als je deze problemen regelmatig hebt, enkele veranderingen in je levensstijl voorstellen. Deze veranderingen kunnen bovendien de kans op een lage bloedsuikerspiegel verkleinen.

De adviezen kunnen richtlijnen omvatten over het regelmatig eten van bepaalde soorten voedsel. Het kan ook betekenen dat je je  bloedsuikerspiegel beter in de gaten moet houden.

Raadpleeg je arts als je last hebt van nachtelijk zweten

Nachtelijk zweten dat gepaard gaat met andere symptomen, kan een teken zijn dat er iets mis is met je gezondheid. Ze hoeven echter niet altijd op ernstige problemen te wijzen. De meeste oorzaken zijn vrij onschuldig.

Let vooral goed op als je vaak last hebt van nachtelijk zweten. Probeer ook na te gaan of dit probleem samen met andere symptomen gepaard gaat. Daarom kan het praten met je arts je helpen de hoofdoorzaak te achterhalen. Bovendien zal dit je snel op weg helpen om een oplossing te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.