De verspreiding van virussen voorkomen
Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om te begrijpen hoe we de verspreiding van virussen kunnen voorkomen. Volgens de statistieken wordt het overgrote deel van de infectieziekten veroorzaakt door virussen, bijvoorbeeld:
- influenza
- respiratoir syncytieel virus (RSV)
- rotavirus
- adenovirus
- coronavirus
Normaal gesproken is het gebruik van antibiotica niet effectief, omdat het doel van deze geneesmiddelen de behandeling van bacteriële infecties is.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor de verspreiding van virussen?
Zonder twijfel weet je al dat de belangrijkste manier waarop virussen zich verspreiden, onze handen zijn. Deze ledematen staan voortdurend in contact met voorwerpen die andere mensen hebben aangeraakt, en we gebruiken onze handen om onze neuzen en monden herhaaldelijk aan te raken zonder het zelfs maar te beseffen.
Daarom is het heel makkelijk voor de micro-organismen van de ene persoon om een andere te infecteren. En hoewel handen de belangrijkste besmettingsmiddelen zijn, zijn er anderen die ook zeer vaak voorkomen, namelijk:
- Luchtwegen: wanneer mensen die ziek zijn niezen of hoesten, stoten ze een bepaalde hoeveelheid virale deeltjes uit, die vervolgens in het lichaam van een andere persoon komen wanneer ze ze inademen.
- Slecht geventileerde ruimten: de accumulatie van virusdeeltjes in de omgeving vindt meestal plaats door een gebrek aan ventilatie in de ruimte.
Gewoonten om de verspreiding van virussen te voorkomen
Zoals je kunt zien, is het heel makkelijk voor virussen om zich te verspreiden en virale ziektes te krijgen. Daarom willen we een reeks zeer nuttige richtlijnen met je delen als het gaat om het voorkomen van de verspreiding van virussen, ook al zijn we er waarschijnlijk al erg bekend mee.
- Gebruik wegwerpzakdoekjes: zakdoekjes die je kunt gebruiken en weggooien zijn de meest hygiënische optie. Daarom moeten we het gebruik van stof vermijden. Als je moet niezen of hoesten, probeer dan je mond en neus te bedekken met een wegwerpzakdoekje. Als je geen zakdoekje bij de hand hebt, dan moet je je gezicht bedekken met je elleboog – niet je hand.
- Gebruik een mondkapje: om jezelf te beschermen tegen de virale deeltjes die besmette individuen hebben verdreven, maskers zijn de beste manier van preventie. Je hoeft niet per se een medisch mondkapje te gebruiken. In plaats daarvan kun je een sjaal, bandana of zakdoek gebruiken – vooral op plaatsen waar veel mensen zijn.
- Was je handen vaak: dit is een van de beste manieren om de verspreiding van virussen te voorkomen. Je moet je handen wassen met zeep en water elke keer als je hoest of niest.
- Pas goede hygiëne toe bij het bereiden van voedsel: dit is de sleutel als het gaat om het voorkomen van anderen ziek te worden, evenals het niet eten van voedsel dat over de datum is.
- Ventileer de ruimten: zoals gezegd, bevatten slecht geventileerde kamers talrijke virale deeltjes. Daarom is het van fundamenteel belang dat je je huis elke ochtend gedurende tenminste 15 minuten ventileert. Op die manier kan schone lucht in elke kamer binnenkomen en circuleren.
- Deel nooit je bestek of bekers met andere mensen.
Misschien ook interessant:
Hoe virussen evolueren: de race is begonnen
Zijn vaccins effectief bij de preventie van de verspreiding van virussen?
Op dit moment zijn wetenschappers er alleen in geslaagd om een vaccin voor het influenzavirus te synthetiseren. Daarom is dit voorlopig het enige respiratoire virus dat we kunnen voorkomen. Ze moeten echter elk jaar de effectiviteit ervan wijzigen, omdat deze virussen een grote capaciteit hebben om te muteren.
Naast het vaccin tegen het influenzavirus bestuderen en onderzoeken onderzoekers anderen (Engelse link), zoals natuurlijk het coronavirus en een vaccin tegen het respiratoire syncytieel virus. Dit virus treft vooral kinderen, en we kunnen de commercialisering van het vaccin in de komende jaren verwachten.
Conclusie
Virale infecties zijn zeer vaak en zeer makkelijk te krijgen gezien hun gemakkelijke overdracht. Er zijn echter een aantal maatregelen die we kunnen nemen om deze verspreiding van virussen te voorkomen. We moeten ons bewust zijn van de verantwoordelijkheid die we hebben om de verspreiding van bepaalde ziekten te voorkomen.
Goede handhygiëne, net als het bedekken van je mond en neus met een zakdoekje als we niezen en hoesten zijn fundamenteel. Naast al het hierboven gegeven advies, weten we dat onderzoekers nog steeds onderzoek doen naar nieuwe vaccins om ons te beschermen tegen meer van deze infecties.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Jiménez Morales, M. (2008). Publicidad viral: La comunicación por contagio. Hipertext.Net. https://doi.org/10.31009/131949
- Hernández-Carreño, L., Padilla-Loredo, S., & Quintero-Soto, M. L. (2012). Factores de riesgo en adolescentes para contraer el virus del papiloma humano. Revista Digital Universitaria.
- Quian, J., Gutiérrez, S., Dibarboure, H., Muslera, A., Iroa, A., & Arocena, E. (2010). Vacunación antigripal en personal de salud del Hospital Pediátrico del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Evolución de la cobertura del año 2006 al 2008. Revista Médica Del Uruguay.