De vele voordelen van gelatine
Gelatine is iets dat we meestal eten wanneer we een verlangen naar eten hebben en dat we niet meteen in verband brengen met ons dieet. Toch gaan we het vandaag hebben over de voordelen van gelatine voor je gezondheid.
Je weet waarschijnlijk niet dat gelatine een belangrijk bestandsdeel is in:
- Confituur
- IJs
- Bepaalde yoghurt
- Gummybeertjes
- Marshmallows
- Verschillende sauzen
Gelatine kan ook teruggevonden worden in cosmetische en farmaceutische producten.
Voordelen van gelatine
Houdt je gewicht onder controle
Wanneer je gelatine consumeert, gaat je lichaam meer groeihormonen aanmaken. Tegelijkertijd stimuleert het je metabolisme door de voedingsstoffen en aminozuren.
Een van de voordelen van gelatine is dat de vezels en eiwitten je een verzadigd gevoel geven en voorkomen dat je op zoek gaat naar andere zoetigheden. Dit is vast en zeker positief, omdat je hierdoor enkel eet wat je lichaam echt nodig heeft.
Vele voedingsexperts raden aan gelatine te eten in plaats van zoetigheden. Als je graag variatie inbouwt, kan je bijvoorbeeld met behulp van gietvormen speciale gelatinevormen maken.
Versnelt het herstelproces van wonden
Zoals je al weet zijn eiwitten een essentieel onderdeel voor het genezingsproces van welk soort wond je ook hebt. Daarbij is er het aminozuur glycine dat helpt om ontstekingen te verminderen.
Wanneer je gelatine eet, krijgt je lichaam een flinke dosis van deze glycine binnen, wat helpt om nieuwe huid aan te maken en het herstelproces te bevorderen.
Gezondere nagels, haar, huid en tanden
We zijn allemaal constant op zoek naar manieren om onze haren, huid en tanden gezonder te maken. Weet je wat deze drie verbindt? Keratine.
Je hebt waarschijnlijk al vele producten gezien die beweren dat ze een hoge dosis keratine bevatten en meestal kosten deze een klein fortuin. Als je niet zoveel geld wil besteden aan deze producten, is er ook een lekker alternatief: gelatine, want dit bevat ook een hoge dosis keratine.
Verbetert de gezondheid van beenderen en gewrichten
De eiwitten, selenium, fosfor en koper die men terugvindt in gelatine helpen om je beenderen sterk te houden en verhogen de dichtheid van de botmineralen in het hele lichaam. Dit helpt ook om osteoporose te voorkomen.
Aan de andere kant verlagen de aminozuren in gelatine de ontstekingen in je gewrichten.
Gelatine draagt ook bij om kraakbeen aan te maken, wat je beenderen en gewrichten sterker maakt. Dit is vooral belangrijk wanneer je dokter je vertelt dat je kraakbeen tekenen van slijtage vertoont en je steeds meer pijn begint te krijgen.
Helpt je beter slapen
Glycine zorgt ervoor dat je beter slaapt. Deze chemicalie stimuleert ook bepaalde neurotransmitters en enzymen die de kwaliteit en duur van de slaap verbeteren. Daarom is het eten van gelatine belangrijk, omdat het lichaam zo weer energie kan opbouwen. Probeer daarom een kleine portie gelatine te eten enkele uren voordat je gaat slapen.
Je zal merken dat je dieper slaapt en beter uitgerust opstaat de volgende dag.
Gaat veroudering tegen
Gelatine is in feite gedroogde collageen, een van de belangrijkste elementen als het op de gezondheid van je huid aankomt.
Een van de vele voordelen van het consumeren van collageen is dat je huidcellen zich gaan vermenigvuldigen, wat de rekbaarheid en stevigheid van je huid verbetert. Als je de inname van collageen verhoogt, zorg je er zo voor dat je huid strakker wordt en er jonger uitziet.
Dit wil niet zeggen dat de rimpels en ouderdomstekenen nooit zullen opduiken, maar het gebeurt wel wat later.
Verbetert je spijsvertering
Gelatine verbindt zich op een natuurlijke manier met water, waardoor het lichaam de vezels die het bevat gemakkelijker kan opnemen.
Als je de gewoonte aanhoudt om op regelmatige basis gelatine te eten, zal je merken dat je minder last zal hebben van problemen als constipatie en het slecht opnemen van voedingsstoffen. Het stimuleert ook spijsverteringssappen en bevordert de stoelgang.
Verlicht allergieën
Vele allergieën zijn gerelateerd aan een ‘doordringbaar’ spijsverteringsstelsel dat bepaalde bestandsdelen niet kan verwerken.
Naast het feit dat gelatine de problemen met je spijsverteringskanaal kan oplossen, lijkt het ook te helpen om problemen veroorzaakt door bepaalde allergieën te verhelpen. Daarom raden ze aan om een gezonde hoeveelheid gelatine aan je voedingspatroon toe te voegen en te letten op je voeding.
Stimuleert je immuunsysteem
Proline is nog een aminozuur dat je uit gelatine haalt. Dit scheikundige bestandsdeel wordt in verband gebracht met het verbeteren van het immuunsysteem van verschillende diersoorten en mensen. Dit betekent dus dat door gelatine te eten je jezelf en je lichaam sterker maakt om tegen infecties en ziektes te vechten.
Lees ook dit artikel:
Versterk je immuunsysteem op natuurlijke wijze
Consumeer gelatine zonder vrees
Meestal zijn er naast de voordelen geen negatieve aspecten aan het consumeren van gelatine, hooguit een opgeblazen gevoel en buikpijn als je te veel gelatine eet. Echter, zelfs dit komt zelden voor.
Daarom is het goed idee om gelatine op te nemen in je voedingspatroon. Vergeet niet dat er verschillende manieren zijn om gelatine te eten en te profiteren van de voordelen: met yoghurt, fruit of als dessert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L. R., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594
- Mousavi S., Khoshfetrat AB., Khatami N., Ahmadian M., et al., Comparative study of collagen and gelatin in chitosanbased hydrogels for effective wound dressing: physical properties and fibroblastic cell behavior. Biochem Biophys Res Commun, 2019. 518 (4): 625-631.
- Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016. odhyd.2016.11.007