De veiligheid van elektronische sigaretten

Het gebruik van elektronische sigaretten is de laatste jaren onderwerp van controverse geweest. Zijn ze veilig? Ontdek meer in dit artikel.
De veiligheid van elektronische sigaretten

Laatste update: 06 maart, 2020

Elektronische sigaretten ontstonden als een poging om alternatieve methoden te vinden om de schade die tabaksproducten veroorzaken te verminderen. Hoe meer experts ze bestuderen, hoe meer vragen er naar boven komen over de veiligheid. Het lijkt er dus op dat ze in plaats van voordelen te bieden, daadwerkelijk schade kunnen berokkenen.

Sommigen pleiten echter nog steeds voor hun gebruik. Het is daarom een goed idee om geïnformeerd te worden om met betrekking tot elektronische sigaretten gezonde beslissingen te nemen.

Elektronische sigaretten: goed of slecht?

Verschillende soorten e-sigaretten

Het is niet eenvoudig om de potentiële effecten van elektronische sigaretten of e-sigaretten te begrijpen. In feite zijn er veel verschillende soorten, en in veel gevallen is de inhoud van de vloeistof onduidelijk.

Hoewel elektronische sigaretten geen tabak bevatten, worden ze door de Food and Drug Administration (FDA) wel als ‘tabaksproducten’ geclassificeerd. Zo kun je je de gezondheidseffecten en impact ervan voorstellen. Lees hier een Spaans artikel van het FDA over de e-sigaretten.

Ze ontstonden als een optie om conventionele sigaretten te vervangen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om hun veiligheid of effectiviteit te verklaren als het gaat om stoppen met tabaksgebruik.

Dat is de reden dat de Argentinian National Administration of Drugs, Foods, and Medical Devices (ANMAT) zelfs een verbod op hun invoer, distributie en marketing heeft bekrachtigd. Dat is ook een teken van de bezorgdheid over de veiligheid die het gebruik van elektronische sigaretten met zich meebrengt. Lees hier het Spaanse artikel.

Beschikbare soorten elektronische sigaretten

Elektronische sigaretten of e-sigaretten zijn in vele soorten maten en vormen verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld sigaretten, sigaren, pijpen, pennen of USB-sticks. Hoe ze er ook uitzien deze electronische sigaretten hebben allemaal de volgende onderdelen:

 • een batterij die het apparaat inschakelt.
 • een verwarmingselement dat de e-vloeistof verwarmt en in een aerosol verandert.
 • een patroon of een tank die de e-vloeistof bevat.
 • een opening die wordt gebruikt om de aerosol te inhaleren.

Het ontstaan van nieuwe werkwoorden

Het woord ‘vapen’ verwijst naar het inademen van de ‘aerosol’ van een elektronische sigaret. De Spaanse Vereniging voor Longziekten en Thoraxchirurgie (SEPAR) en het Nationaal Comité voor Rookpreventie (NPTC) hebben voor de bijbehorende risico’s en veiligheidsproblemen van vapen gewaarschuwd, en merkten het volgende op:

“Het is geen methode om met roken te stoppen. Het gebruik ervan is schadelijk voor de gezondheid en kan een toegangspoort tot roken worden.”

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de effecten

Iemand rookt met een e-sigaret

Het is belangrijk om van geschikte bronnen gebruik te maken om gegevens uit de wetenschappelijke literatuur te verzamelen. In een artikel gepubliceerd door de voorzitters van de NPTC en SEPAR verzamelden de auteurs bewijsmateriaal over deze en andere kwesties over elektronische sigaretten met betrekking tot de:

 • giftigheid.
 • verslavendheid.
 • bruikbaarheid van deze apparaten om mensen te helpen met roken te stoppen.

De auteurs merkten daarbij op dat:

“Het verschijnen van elektronische sigaretten heeft verwachtingen gewekt over hun potentiële bruikbaarheid als een strategie ter beperking van de schade, evenals angst over de mogelijke aansporing tot nicotineconsumptie bij jongeren of hun ontmoedigende effect op stoppen met roken.”

Kortom, er zijn nog steeds verschillende meningen over het gebruik van elektronische sigaretten, en ze zijn niet helemaal zeker over hun effecten op de korte en lange termijn.

Aanbevelingen

De Algemene Directie Volksgezondheid en Verslaving uit de regio Murcia heeft over het gebruik van elektronische sigaretten de volgende aanbevelingen gedaan:

 • Ten eerste wordt aanbevolen dat alle mensen, vooral kinderen en adolescenten, het gebruik van deze sigaretten vermijden.
 • Daarnaast is het het beste om het gebruik van deze apparaten, met of zonder nicotine, in openbare ruimtes te vermijden.
 • Bovendien wordt het gebruik van elektronische sigaretten om te stoppen met roken afgeraden.

We hopen dat je dit artikel over het gebruik van elektronische sigaretten nuttig vond en dat je goed nadenkt voordat je de beslissing neemt om deze sigaretten te gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agencia Nacional de Medicamentos, Alimentos y Tecnología Médica, ANMAT, Argentina.
 • Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT).
 • Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica, SEPAR.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.