De training van Casemiro die hem naar het hoogste niveau bij Real Madrid bracht

Casemiro is een van de meest gewaardeerde centrale middenvelders ter wereld. Om zijn hoogste niveau te bereiken, krijgt de Braziliaan speciale training. Leer er hier alles over!
De training van Casemiro die hem naar het hoogste niveau bij Real Madrid bracht

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 23 januari, 2023

Met zijn recente transfer naar Manchester United voor 70 miljoen euro is Casemiro een van de duurste verkopen in de geschiedenis van Real Madrid geworden. In zijn negen seizoenen bij Los Blancos, en grotendeels dankzij zijn opleiding, heeft hij vele titels gewonnen. Hij heeft zijn stempel gedrukt op het veld van Estadio Santiago Bernabeu.

En die stempel is niet alleen metaforisch. Feit is dat Casemiro een speler is die opvalt door zijn inzet over het hele veld, met een aëroob vermogen en een ligging die hem tot een roofhond maken voor wie de bal draagt.

Zijn aanwezigheid is de sleutel geweest om met Real Madrid maar liefst 5 Champions Leagues, 3 Spaanse competities, 3 FIFA Club World Cups en 3 Spaanse Super Cups te winnen. Door de trainingsroutines die hij in de loop der jaren heeft laten zien, kon hij op het hoogste niveau komen en blijven.

De vormen van training van Casemiro

Casemiro
Intermitterende hypoxie, corewerk en crosstraining zijn enkele van de sleutels van Casemiro om zijn hoge sportieve niveau te handhaven.

Naast zijn onbetwistbare kwaliteit en zijn bijdrage aan het voetbal van zijn team, heeft Casemiro een indrukwekkende fysieke capaciteit. Om deze vorm te bereiken gebruikt de Braziliaan verschillende methoden – naast zijn clubsessies – om aan specifieke delen van zijn lichaam te werken. Hieronder bespreken we enkele daarvan.

De training van Casemiro met intermitterende hypoxie

Een van de meest opvallende methodieken die Casemiro heeft laten zien is intermitterende hypoxie. Het bestaat uit het gebruik van een masker dat ook wel trainingsmasker wordt genoemd. Dit wordt over de mond en neus geplaatst om er doorheen te ademen.

Het trainingsmasker meet en regelt de zuurstof die binnenkomt en vertrekt tijdens de lichamelijke activiteit. Zijn taak is het simuleren van de omstandigheden van training op hoogte. Dat bevordert de versnelling van de stofwisseling en de aanmaak van rode bloedcellen. Dit is de sleutel om zuurstof te vervoeren en om te zetten in kooldioxide.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

De training van Casemiro voor de middenzone

De middenzone, dat wil zeggen het gebied dat de buikspieren en de onderrug omvat, is essentieel voor de prestaties van een sporter. Versterking ervan leidt onder meer tot meer stabiliteit, evenwicht en kracht.

Als er één ding is waarvan de nu Manchester United middenvelder niet kan worden beschuldigd, dan is het wel het niet trainen van de core. Zoals hij zelf op zijn sociale netwerken heeft laten zien, is hij in staat om uiterst complexe oefeningen voor dit spierstelsel uit te voeren.

Hij heeft zichzelf bijvoorbeeld opgenomen met behulp van het buikwiel… op een loopband! In een andere video is de Braziliaanse speler te zien terwijl hij de buikspierplank doet op een Zwitserse bal die in een zwembad drijft. Echt, dit spreekt van een uitzonderlijke vaardigheid met deze regio van het lichaam.

Hij is ook gezien terwijl hij een onderbuikoefening deed met een barbell met gewichten. Daartoe lag hij met zijn gezicht omhoog op de vloer met een barbell achter zijn hoofdlijn gehouden. Vanuit die positie voert hij met zijn armen de beweging uit van het optillen en laten zakken van zijn benen zonder zijn knieën te buigen. Kun jij het ook?

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Een jetlag: de vijand van Real Madrid, FC Barcelona en andere teams

Coördinatie, een ander onderdeel van de training van Casemiro

Casemiro
Met zijn 30 jaar blijft Casemiro uitstekende sportieve prestaties leveren. Vandaar dat verschillende teams ambities hebben om hem in hun gelederen te hebben.

Nog een voorbeeld van Casemiro’s fysieke vermogen heeft te maken met zijn coördinatie. In die zin heeft hij zijn oefeningen laten zien waarbij hij een voetbal en een tennisbal combineert. Hierbij heeft hij zelfs een bril gebruikt om zijn zicht te belemmeren. “Smart Gym,” catalogiseerde de speler zelf in zijn publicatie.

Cross-training vindt ook plaats in zijn routines. In feite heeft hij grappige momenten gespeeld met basketbal. Hoewel hij niet pronkte met zijn driepunters, liet hij wel zijn springvermogen zien door enkele indrukwekkende dunks te scoren.

Waarom is het goed om te crosstrainen? Door crosstraining -die bestaat uit het beoefenen van een andere discipline dan je gewoonlijk doet- kun je nieuwe prikkels in je spieren opwekken en zo voorkomen dat je aan dezelfde eisen went.

De training van Casemiro stimuleert zijn validiteit

Gezien de inzet en discipline die de voetballer steekt in de verzorging van zijn lichaam, is het niet verwonderlijk dat hij op 30-jarige leeftijd nog steeds in topvorm is. En dat niet alleen, maar grote Europese teams wedijveren om hem in hun gelederen te hebben.

Een ander feit waaruit zijn fysieke conditie blijkt, is het aantal blessures dat hij heeft opgelopen. Met een gemiddelde van één blessure per seizoen komen slechts twee kleine spierblessures voor. Zijn maximale tijd buiten het veld was te wijten aan een gescheurde kuitbeen die hem 60 dagen zonder activiteit liet.

Met al het bovenstaande zijn Casemiro en zijn trainingen het zoveelste voorbeeld van wat inzet en aandacht voor detail kunnen bereiken. Nu bij Manchester United zal hij kijken of hij met de prestaties die hij gewend is geworden kan blijven meedraaien in de elite van het wereldvoetbal.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.