De Top 20 van populairste muziekgenres

Beschouw je jezelf als een muziekfan? Met onze lijst met de meest populaire muziekgenres maak je kennis met de geschiedenis en de belangrijkste uitvoerders van 20 must-have stijlen.
De Top 20 van populairste muziekgenres

Laatste update: 27 februari, 2023

Als we het hebben over de populairste muziekgenres, is er veel terrein te bestrijken. Er zijn honderden, zo niet duizenden soorten muziek, die aanleiding geven tot zoveel verschillende categorieën. Is het echt mogelijk om een lijst samen te stellen van de populairste muziekgenres? Nou, we hebben het geprobeerd!

Sommige hebben gemeenschappelijke kenmerken, andere zijn een samensmelting van verschillende genres. Op hun beurt hebben ze elk hun eigen interne indeling, zodat we, als we het over pop hebben, verwijzen naar meer dan 5o subgenres.

Ondanks deze complexiteit hebben we onszelf vandaag de taak gegeven om de populairste muziekgenres van nu samen te stellen, en we vertellen je over hun geschiedenis, kenmerken en enkele van hun belangrijkste artiesten.

De populairste muziekgenres

Welke invloed heeft muziek luisteren op je humeur

Allereerst moeten we erop wijzen dat er geen officiële indeling van muziekgenres bestaat. De indeling is altijd subjectief en elk jaar ontstaan er nieuwe soorten die een nieuwe indeling vereisen.

Met dit in gedachten nodigen we je uit om onze lijst van de 20 populairste muziekgenres te bekijken. En vanuit deze selectie kun je een blik werpen op de geschiedenis van hedendaagse en niet-hedendaagse muziek.

1. Rap

In sommige contexten bekend als hiphop, is dit een muziekstijl die eind jaren zestig en begin jaren zeventig in de Verenigde Staten werd ontwikkeld. Daarbij kunnen we in het bijzonder de geboorte ervan herleiden tot de wijk Bronx in New York.

In de jaren tachtig en negentig diversifieerde rap zich over het hele land en slaagde erin de grenzen van de VS te overschrijden. We moeten verduidelijken dat er niet slechts één rapgenre is. Integendeel, we kunnen meer dan 50 subgenres onderscheiden van wat beschouwd wordt als een hele cultuur.

Sommige exponenten zoals The Sugarhill Gang, Cypress Hill of Public Enemy hebben zich gevestigd onder de belangrijkste groepen.

2. K-Pop

Of je nu een fan bent van deze muziekstijl of niet, je hebt vast wel eens van K-pop gehoord. Hoewel we het associëren met een modern genre, is de oorsprong ervan eigenlijk te herleiden tot de vroege tot midden jaren negentig. De stijl wordt echter al tientallen jaren geïdentificeerd met de populaire muziek van Zuid-Korea.

Het genre ontstond in dit Aziatische land uit verschillende stijlen, zoals rock, jazz, rap, reggae, elektronische muziek en natuurlijk pop. In het eerste decennium van dit millennium begon het genre wereldwijd populair te worden .

K-pop is momenteel een van de populairste muziekgenres wereldwijd. Tot de exponenten ervan behoren BTS, Super Junior, BlackPink en Exo.

3. Rock

Het groeperen van alle subgenres in deze categorie onder het simpele label rock is als het proberen het hele universum in één knikker te condenseren. De oorsprong ervan ligt in rock and roll, een stijl die eind jaren veertig, begin jaren vijftig opkwam.

In de jaren zestig en zeventig diversifieerde het genre zich in de Verenigde Staten en ontstonden de eerste muzikale subgenres. Zo kunnen we classic rock, folk rock, jazz-rock, psychedelische rock, symfonische rock, country rock en vele andere onderscheiden.

Gezien het aantal belangrijke exponenten is het erg moeilijk om in deze ruimte de belangrijkste groepen en zangers te groeperen. Wel kunnen we Elvis Presley, Chuck Berry, The Beatles, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Pink Floyd, The Doors, The Eagles, David Bowie, Aerosmith, Van Halen en Guns and Roses eruit lichten.

4. Elektronische muziek

Net als bij het vorige genre groepeert het label elektronische muziek honderd muziekstijlen met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. We kunnen het begin ervan dateren parallel aan de ontwikkeling van de eerste elektronische muziekinstrumenten. Dat wil zeggen aan het eind van de 19e eeuw.

In landen als Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan begonnen de eerste elektronische muzieknummers verspreid te worden. In de jaren ’60, ’70 en ’80 vestigde de stijl zich als een van de populairste muziekgenres.

Enkele van de belangrijkste uitvoerders van het genre zijn Jean-Michel Jarre, Kraftwerk, Autechre, Daft Punk, Boards of Canada, The Orb en The Black Dog, onder vele anderen. Subgenres zijn disco, techno, trance muziek, drum and bass, downtempo, en nog veel meer.

5. Pop

Popmuziek is een van de populairste muziekgenres aller tijden. Het begon in de jaren 1950 en 1960. Tegen die tijd werden pop en rock als synoniemen gebruikt. Eind jaren zestig begon men ze te onderscheiden als twee verschillende stijlen.

Het belangrijkste kenmerk van dit genre is misschien wel dat het gericht is op het algemene publiek. In plaats van zich te richten op een specifieke groep of cultuur, was en is pop altijd meer open geweest wat betreft zijn ontvangers.

Op dit punt is het essentieel om de namen van Michael Jackson en Madonna te noemen, bekend als de King en Queen of Pop. Hoewel het altijd al populair was, heeft het zich vanaf de jaren 2000 geconsolideerd als een van de genres met de grootste expansie.

6. Independent (Indie)

Onafhankelijke muziek is geen genre op zich, want het spreidt zich uit over bijna alle genres op onze lijst. Het is echter een categorie die vaak gebruikt wordt om producties te beschrijven die niet door grote labels gemaakt worden. Er ligt geen nadruk op commerciële bedoelingen of de markt, en er is volledige vrijheid van de maker bij het ontwikkelen van de liedjes.

Zo vinden we indie pop, indie rock, enzovoort. Vrijwel alle muziekstijlen zijn geboren als indie, omdat ze voldeden aan een of meer van de bovengenoemde criteria. Het is nog steeds populair als alternatief voor wie muziek wil maken vanwege een artistieke roeping zonder grote commerciële beloningen.

7. Klassieke muziek

Een LP draaien
Veel muzikale genres vinden hun oorsprong in de decennia van de late 19e eeuw.

We zouden geen lijst kunnen maken van de meest populaire muziekgenres zonder te verwijzen naar klassieke muziek. Het vindt zijn oorsprong in liturgische muziek, hoewel het zich later distantieerde naar een meer seculiere stijl.

Er zijn verschillende stromingen te onderscheiden, zoals de klassieke muziek van de Renaissance, de Romantiek, de Barok en het Classicisme. De huidige producties staan bekend als hedendaagse klassieke muziek.

Vivaldi, Bach, Hayden, Mozart, Beethoven, Rossini, Schubert, Chopin, Liszt, Wagner en Brahms zijn slechts enkele van de namen die in je opkomen als je aan dit genre denkt. Het is in veel opzichten de kiem van alle muziekstijlen waar we vandaag de dag naar kunnen luisteren .

8. Country

Countrymuziek is de opmaat tot rock en andere genres die onmiddellijk met de Amerikaanse cultuur worden geassocieerd. Het vindt zijn oorsprong in het begin van de jaren 1920. Sommigen categoriseren het als populaire muziek en anderen als folkmuziek.

James Gideon, John Carson, Jimmie Rodgers en Cliff Carlisle waren enkele van de belangrijkste voorlopers ervan. Andere artiesten die internationale bekendheid verwierven met dit genre waren Johnny Cash, Patsy Cline en Jim Reeves. Tegenwoordig wordt deze stijl overal ter wereld gehoord, hoewel het sterkst in de Verenigde Staten.

9. Metal

Technisch gezien is metal, ook wel heavy metal genoemd, een subgenre van de rockmuziek. Gezien het belang, de betekenis, de kenmerken en de talloze groepen die het ontwikkeld hebben, hebben we het opgenomen onder de enige sectie op onze lijst van de populairste muziekgenres aller tijden.

De nadruk op sterkere ritmes en lange gitaarsolo’s zijn twee van de belangrijkste kenmerken ervan. Als subgenre van de rock ontstond het in het midden van de jaren zestig en werd het volledig geconsolideerd in de jaren zeventig en tachtig.

Hoewel de naam Metallica zeker de eerste is dat in je opkomt als je het over dit genre hebt, kunnen we niet nalaten om ook anderen te noemen, zoals Led Zeppelin, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden en Motörhead als enkele voorbeelden van deze stijl.

10. Folk

Folkmuziek omvat een aantal stijlen die betrekking hebben op de tradities van plattelandsvolkeren. De term folk werd bedacht in de Verenigde Staten en is een variant van de Duitse uitdrukking volk. Het werd gebruikt om te verwijzen naar eenvoudige of ongeschoolde mensen.

In het begin verwees volksmuziek naar alle muziekstijlen die deel uitmaakten van landelijke gebieden. De banjo, viool, contrabas en gitaar worden beschouwd als de instrumenten bij uitstek in dit genre. Tegenwoordig is het natuurlijk zover geëvolueerd dat sommige artiesten elektrische instrumenten en zelfs synthesizers gebruiken.

Als we strenger zijn, omvat volksmuziek alle muziekstijlen van traditionele dorpen. Daarom wordt het ook traditionele muziek genoemd. Deze categorisering is een probleem, want veel soorten zijn niet aan elkaar verwant.

11. Soul en Rhythm and blues

Soul en Rhythm and blues (afgekort als R&B) zijn genres ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten, geïnspireerd door de muziek van Afro-Amerikanen, zoals de blues, en andere vormen, zelfs met meer religieuze of spirituele boventonen, zoals gospel.

Ze worden gekenmerkt door krachtige zang en een aanstekelijk ritme, hoewel niet zo progressief als blues of rock and roll. Exponenten van deze genres zijn o.a. Ray Charles, James Brown, Marvin Gaye, Aretha Franklin, Gladys Knight & the Pips en Stevie Wonder.

12. Flamenco

Flamenco is noch een enkel muziekgenre, noch een stijl. Zijn geschiedenis en bijzonderheden overstijgen deze categorieën, en daarom beschouwen zijn fans, voorlopers en exponenten het als een hele cultuur.

Zijn oorsprong ligt in Spanje, door een vermenging die samenviel in het zuiden van het schiereiland. De meest geaccepteerde hypothese is dat de oorsprong ergens in de late achttiende eeuw ligt.

De stem, gitaar en dans van de flamenco hebben ervoor gezorgd dat het zich onderscheidt van andere meer populaire muziekgenres. We vinden er ook verschillende subgenres binnen, zoals in het geval van de toná. UNESCO (Engelse link) beschouwt het als onderdeel van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Je bent ook misschien geïnteresseerd in:
Muziektherapie kan hoge bloeddruk helpen verlagen

13. Jazz

Jazz is ontstaan onder de Afro-Amerikaanse gemeenschappen van New Orleans, Louisiana, in de Verenigde Staten. De eerste oorsprong ervan is te vinden aan het eind van de 19e eeuw, hoewel de consolidatie, uitbreiding en acceptatie ervan pas in de eerste twee decennia van de 20e eeuw werd bereikt. Onder andere improvisatie is een van de belangrijkste kenmerken ervan.

In de loop der jaren voegde het genre nieuwe referenties toe om meer dan 50 verschillende subgenres te vormen. Deze omvatten onder andere hard bop, cool jazz, gypsy jazz, bebop, cape jazz, en modale jazz.

Namen als Glen Miller, Gene Krupa, Benny Goodman, Eddie Condon, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Artie Shaw, Miles Davis, Duke Ellington, Louis Armstrong, en Ray Charles behoren tot de belangrijkste exponenten ervan.

14. Bossa nova

Hoewel oorspronkelijk beschouwd als een vorm of variant van jazz, is de Bossa nova uitgegroeid tot een eigen persoonlijkheid. Het wordt beschouwd als afkomstig uit Brazilië, maar wordt over de hele wereld gespeeld. Grote Bossa nova artiesten zijn onder andere Joao Gilberto, Vinicius de Moraes, Elis Regina, Chico Buarque en Caetano Veloso.

15. Salsa

De Top 20 van populairste muziekgenres

Salsa is een genre dat meestal wordt gecategoriseerd als Latijnse muziek, dus wordt het vaak verward met andere, zoals mambo, guaracha, bachata, son, en tientallen Latijns-Amerikaanse genres. Het heeft ook verschillende subgenres, zoals salsa dura, salsa romantica en timba.

De oorsprong ligt in een combinatie van Caribische en Afro-Amerikaanse ritmes, hoewel in de loop der jaren uit verschillende culturen is geput om een heel eigen stijl te consolideren. Enkele exponenten zijn Joe Cuba, Marc Anthony, Héctor Lavoe, Tito Nieves, Johnny Pacheco, Oscar D’León, Rubén Blades, Willie Colón en Celia Cruz.

16. Merengue

Merengue is een ander Caribisch genre, en is zowel dansbaar als aanstekelijk. Het is iets progressiever dan salsa, maar met bijna dezelfde instrumentatie. Salsa identificeert men gewoonlijk met Puerto Rico en merengue met de Dominicaanse Republiek.

In de andere Caribische landen zijn beide genres echter erg populair, en ze worden in gelijke mate gedanst in Venezuela, Colombia, Panama, Mexico en zelfs in Europa. Grote merengue zangers en orkesten zijn onder andere Wilfrido Vargas, Bonny Cepeda, Jerry Legrand, Juan Luis Guerra, Chichí Peralta en Eddy Herrera.

17. Blues

De blues is een muziekgenre dat zijn oorsprong vindt in het zuiden van de Verenigde Staten. Om precies te zijn in het midden van de jaren 1860. Het houdt rechtstreeks verband met de werkgemeenschappen van de Afro-Amerikaanse bevolking. Blues is de basis waarop andere genres zijn gebouwd, zoals jazz, rock of countrymuziek.

Zoals bij de meeste stijlen kent de blues tientallen varianten, waardoor het onmogelijk is om alle exponenten ervan onder dezelfde criteria te identificeren. Sommigen zoals Robert Leroy, Riley Ben King, Willie Dixon en Albert King behoren tot de belangrijkste vertolkers ervan.

18. Reggaeton

Reggaeton is een van de meest zichtbare gezichten van de Spaans-Amerikaanse muziek sinds het begin van de 21e eeuw. De oorsprong ervan gaat terug tot het midden van de jaren negentig, met invloeden van reggae en rap. Puerto Rico was de bakermat.

Wat betreft de vertolkers was Daddy Yankee een van de pioniers. Hij kreeg zelfs de naam van de muziekstijl in een van zijn liedjes. Andere belangrijke exponenten zijn Tego Calderón, Don Omar, Héctor & Tito, Nicky Jam, Wisin & Yandel, en Bad Bunny.

19. Reggae

De muziekstijl die midden jaren zestig in Jamaica werd ontwikkeld is een evolutie van rocksteady, een ander genre dat op dit Caribische eiland ontstond. Enkele van de bekendste exponenten zijn Bob Marley, Johnny Nash, Prince Buster, Desmond Dekker, Peter Tosh en Bunny Wailer, naast vele anderen.

Er zijn vele subgenres van de muziekstijl, hoewel ze allemaal gemeenschappelijke kenmerken hebben. De muziek is nauw verbonden met de Rastafari-beweging.  Zelfs tot het punt dat men de twee termen in de volksmond door elkaar haalt. Sinds 2018 beschouwt de UNESCO (Engelse link) het als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

20. Punk

Ook bekend als punkrock, is dit een muzikaal genre dat in het midden tot eind van de jaren zeventig werd ontwikkeld. In het begin waren de verschillen met rock heel ijl. Na verloop van tijd kreeg het een eigen persoonlijkheid, totdat het zich consolideerde als een op zichzelf staand genre.

Tot de meest emblematische bands behoren de Ramones, Sex Pistols, The Clash, The Damned en The Dead Boys. Punk is geassocieerd met een hele cultuur (of tegencultuur, om precies te zijn), wat resulteerde in wat bekend staat als de punkbeweging. Hoewel het een stijl is die ups en downs heeft gekend, blijft het tegenwoordig een van de populairste muziekgenres.

Oneindige muziekgenres

Onder de eervolle vermeldingen die we niet in onze lijst hebben verzameld, kunnen we trap noemen (met grote populariteit gedurende de laatste jaren), house, funk, experimentele muziek, ska, en nog veel meer.

De lijst van muziekgenres is bijna oneindig. In feite kunnen populaire genres van land tot land verschillen. Wat in Colombia bijvoorbeeld veel beluisterd wordt, zoals cumbia, is in India niet bekend.

Bovendien ontstaan er elk jaar nieuwe stijlen, evenals herinterpretaties van eerdere genres. Een objectieve lijst zou honderden en honderden verschijningsvormen bevatten en zou men voortdurend aan moeten passen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.