De therapeutische voordelen van kaneelolie
Kaneel is een van de bekendste specerijen over de hele wereld en wordt vooral gewaardeerd om zijn geneeskrachtige, culinaire en cosmetische gebruiksmogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaneelolie.
De specerij wordt gewonnen uit de kaneelboom en vaak gebruikt om drankjes en desserts te maken. Je kunt kaneel echter ook gebruiken als hoofdingrediënt voor verschillende huismiddeltjes.
Kaneel valt vooral op vanwege zijn aromatische eigenschappen. Daarom wordt de specerij ook vaak gebruikt bij de productie van parfums, luchtverfrissers en schoonmaakproducten.
Daarnaast heeft de specerij ook een hoop inwendige en uitwendige gebruiksmogelijkheden en kan kaneel doordat het rijk is aan antibacteriële bestanddelen en antioxidanten helpen om verschillende soorten ziektes te behandelen.
Wat echter vooral mooi is, is dat kaneel helemaal niet duur is en je het heel makkelijk kunt verwerken in je dieet. Het gaat heel goed samen met een hoop verschillende ingrediënten.
Hoewel de meeste mensen kaneel consumeren in infusies of shakes, kun je ook op andere manieren profiteren van alle gunstige eigenschappen die deze specerij heeft. Een van deze manieren omvat het maken van je eigen therapeutische olie. Deze olie is ideaal voor onder andere:
- Huidproblemen
- Kwaaltjes
- Problemen met het immuunsysteem te verzachten
In dit artikel laten we je zien hoe je deze therapeutische olie zelf kunt maken en zullen we je ook vertellen van welke voordelen je kunt profiteren door deze olie dagelijks te gebruiken.
Hoe maak je je eigen therapeutische kaneelolie?
Deze geneeskrachtige olie is heel eenvoudig te maken en je kunt hem zelfs maken als je helemaal geen last hebt van een bepaalde aandoening. Aangezien de ingrediënten langdurig houdbaar zijn, kun je de olie zelfs op voorraad maken om gewoon in je medicijnkastje te bewaren.
Hoewel je de olie natuurlijk ook kant-en-klaar kunt kopen bij sommige drogisterijen en natuurwinkels, kun je er door de olie zelf te maken zeker van zijn dat je de beste ingrediënten gebruikt, die samen waarschijnlijk ook nog eens goedkoper zijn dan een flesjes kant-en-klare kaneelolie.
Ingrediënten
- 12 kaneelstokjes
- 200 gram of 1 kop extra vierge olijfolie
- 1 luchtdichte glazen pot
Instructies
- Doe de kaneelstokjes in de glazen pot en giet vervolgens de extra vierge olijfolie eroverheen.
- Zorg ervoor dat de stokjes volledig onder de olie staan. Doe de pot dan dicht en bewaar hem op een warme plek.
- Laat de olie daarna twee tot drie weken trekken.
- Schud vervolgens de pot iedere dag, zodat het kaneelextract goed vermengd raakt met de olie.
- Na twee à drie weken gebruik je een kaasdoek of een zeef gemaakt van soortgelijk materiaal om de kaneelrestjes uit de olie te verwijderen.
- Tot slot giet je de olie over in een donkere fles en bewaar je de fles op een koele plek.
Zo eenvoudig is het dus!
Welke voordelen biedt deze therapeutische kaneelolie?
Kaneelolie is rijk aan antibacteriële en schimmelwerende bestanddelen die in staat zijn om een brede reeks pathogenen die je gezondheid negatief kunnen beïnvloeden effectief tegen te gaan.
Bovendien kunnen de ingrediënten helpen om ontstekingen te remmen, celschade veroorzaakt door vrije radicalen te beperken en het immuunsysteem te versterken.
Enkele van de voornaamste voordelen volgen hieronder.
1. Voorkomt verkoudheid
Het dagelijks aanbrengen en consumeren van kaneelolie is een zeer eenvoudige manier om de onaangename symptomen van griep en verkoudheid te voorkomen en verzachten.
Bovendien kunnen de bestanddelen van deze olie helpen om de luchtwegen vrij te maken, opstopping te verzachten en het bestrijden van de virussen en bacteriën die deze problemen veroorzaken vergemakkelijken.
2. Kaneelolie helpt diabetes tegen te gaan
Het is wetenschappelijk bewezen dat kaneel een van de beste specerijen is om een verstoorde bloedsuikerspiegel tegen te gaan. Door twee à drie druppels van deze olie in je gewone dieet te verwerken, kun je al profiteren van zeer interessante voordelen om diabetes tegen te gaan.
3. Verlicht artritis
Mensen die last hebben van artritis of andere botaandoeningen kunnen hun problemen enigszins verzachten door de aangedane lichaamsdelen in te smeren met dit natuurlijke product.
Kaneelolie bevordert de bloedsomloop en remt ontstekingen, waardoor het kan helpen om de pijn en bewegingsmoeilijkheden die dit soort problemen veroorzaken te verzachten.
4. Gaat huidinfecties tegen
Kaneelolie wordt makkelijk in de huid opgenomen. Doordat de olie antibacterieel is, kan het bij regelmatig gebruik helpen om verschillende soorten huidinfecties te verminderen. De olie is ideaal voor mensen die last hebben van zwemmerseczeem, psoriasis en andere aandoeningen die de gezondheid van de huid aantasten.
Lees ook:
Zwemmerseczeem: voorkomen en behandelen
5. Vermindert vermoeidheid
Massages met kaneelolie zijn behulpzaam om de symptomen van lichamelijke en mentale vermoeidheid te verzachten. De bestanddelen die deze olie bevat helpen onder andere om:
- De bloedsomloop te verbeteren.
- De hersenen van meer zuurstof te voorzien.
- Het lichaam in staat te stellen energie beter te verbruiken.
6. Gaat vaginale schimmelinfecties tegen
Een klein beetje kaneelolie verdunt in een beetje water kan helpen om de vaginale pH-waarde in balans te houden en zo infecties tegen te gaan.
Bovendien kan een kleine hoeveelheid kaneelolie helpen om de aanwezigheid van schimmels en bacteriën te verminderen. Ook helpt de olie om symptomen als jeuk, abnormale afscheiding en een onaangename geur onder controle te houden.
Heb jij weleens eerder je eigen kaneelolie gemaakt? Nu je weet dus hoe je deze olie eenvoudig zelf thuis kunt maken kun je ervoor zorgen dat je altijd een beetje van dit geweldige middeltje in huis hebt!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Landero Valenzuela, Nadia, Lara Viveros, Francisco Marcelo, Aguado Rodríguez, Graciano Javier, Hoyos Petra, Andrade, Encarnación Apolonio, Dalia, & Pérez Rivera, Yazmín. (2016). Aceite escencial de Cynnamomum zeylanicum: alternativa de control para Penicillium expansum sobre pera en poscosecha. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 7(5), 1017-1028. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-09342016000501017&lng=es&tlng=es.
- Lee, S. C., Wang, S. Y., Li, C. C., & Liu, C. T. (2018). Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde and linalool from the leaf essential oil of Cinnamomum osmophloeum Kanehira in endotoxin-induced mice. Journal of food and drug analysis, 26(1), 211-220.
- Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
- Polin Raygoza, Laura Alicia, Muro Reyes, Alberto, & Díaz García, Luis Humberto. (2014). Aceites esenciales modificadores de perfiles de fermentación ruminal y mitigación de metano en rumiantes: Revisión. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 5(1), 25-47. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-11242014000100003&lng=es&tlng=es.