De temperatuur op het WK en de invloed de spelers

Hoe trotseer je een topsportwedstrijd met temperaturen die tijdens bepaalde wedstrijden de 30 graden Celsius (bijna 90 graden Fahrenheit) kunnen overschrijden? Dat zijn de risico's voor voetballers tijdens het WK.
De temperatuur op het WK en de invloed de spelers
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 23 januari, 2023

Het is voor het eerst dat het WK Voetbal van de FIFA in het Midden-Oosten plaatsvindt. De keuze van de bijzondere locatie Qatar maakte het noodzakelijk de wedstrijd te verplaatsen van de traditionele maand juni naar november. Anders zou de temperatuur tijdens het WK ondraaglijk zijn geweest.

De verandering van maand zal echter niet voorkomen dat het tijdens het evenement erg warm is. De hoge temperaturen kunnen gevolgen hebben voor de fysiek van de spelers. In dit artikel gaan we het Qatarese klimaat en de mogelijke effecten op het lichaam nader bekijken.

Hoe zal de temperatuur zijn tijdens het WK in Qatar?

Als het WK tussen juni en juli zou worden gehouden, zoals meestal het geval is, zouden de spelers temperaturen van ongeveer 45°C en tot 50°C  moeten verdragen. Dit is natuurlijk zeker niet haalbaar! Daarom gaat het grote evenement officieel van start op zondag 20 november.

Dit betekent echter niet dat Qatar in deze tijd van het jaar lage temperaturen kent. Ze zijn echter geschikter voor voetbal dan de zinderende zomerhitte.

In Qatar begint de winter in december en eindigt in maart. De rest van het jaar heeft het land een zomerklimaat. Naast de hitte is de luchtvochtigheid hoog, en de wind, de “shamal” genoemd, kan met sterke vlagen waaien en stof- en zandstormen veroorzaken.

Voor de maanden waarin de topsportwedstrijd wordt gespeeld, zal de temperatuur tijdens het WK tussen de 20 °C en 30 °C liggen. Meerdere in meteorologie gespecialiseerde bronnen hebben echter in detail (Spaanse link) uitgelegd dat er zelfs in de winter dagen kunnen zijn die deze maximumtemperatuur overschrijden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Een jetlag: de vijand van Real Madrid, FC Barcelona en andere teams

Technologie om de hoge temperaturen tijdens het WK te bestrijden

Voetbalstadion
Stadions zullen geklimatiseerd worden voor de hoge temperaturen tijdens het WK.

Om de activiteiten van atleten, journalisten en fans die de wedstrijden bijwonen te vergemakkelijken, zullen de stadions koelsystemen hebben om de temperatuur binnen gematigd te houden. Deze systemen worden gevoed door zonne-energie.

We moeten opmerken dat sommige wedstrijden tussen 13.00 en 18.00 uur ingepland staan . Zowel de zon als de hitte zijn factoren waarmee de organisatoren rekening moeten houden.

Hoe kan de hitte de spelers beïnvloeden?

De hoge temperaturen tijdens het WK kunnen bepaalde risico’s met zich meebrengen voor de spelers, die waarschijnlijk een aanzienlijke fysieke belasting zullen ondervinden. Dit is nog meer het geval als hun team ver komt en de wedstrijdperiode wordt verlengd.

Een van de belangrijkste risico’s is uitdroging. Door de hitte neemt het zweten toe, en daardoor verliest het lichaam niet alleen water, maar ook elektrolyten. Om blessures en algemene gezondheidsproblemen te voorkomen, is het van groot belang dat het vochtgehalte van de speler stabiel blijft.

Een ander potentieel gevaar is een hitteberoerte. Deze treedt op wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 40 °C en kan fatale gevolgen hebben door het verlies van vocht en zouten die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam.

Daarom is het bij aanwezigheid van symptomen als een rode huid, duizeligheid, hoofdpijn en koorts het beste om op een plaats met een gematigde temperatuur te blijven en te hydrateren. Om een hitteberoerte te voorkomen (Spaanse link), is het raadzaam om lichamelijke inspanning te beperken in tijden van hoge temperaturen.

Omdat dit voor professionele voetballers niet altijd mogelijk is, moeten ze andere voorzorgsmaatregelen nemen. Denk aan het dragen van geschikte kleding, voldoende drinken en niet te veel eten voordat ze in hitte een topprestatie moeten leveren.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

De zon, een andere risicofactor bij het WK

De wereldbeker
De temperaturen zullen hoog zijn tijdens het WK in Qatar, en de zonnestraling kan de sportprestaties van de speler beïnvloeden.

Ten slotte is een zonnesteek ook een bedreiging waarmee de teams rekening moeten houden. Hoewel in sommige WK-stadions een groot deel van het oppervlak is overdekt, is in andere stadions het speelveld onbedekt.

Met de Qatarese zon die soms dicht bij het middaguur staat, zullen de spelers blootstaan aan de zon. Overmatig zonlicht kan problemen veroorzaken zoals verbranding van de huid en stoornissen van het immuunsysteem.

Het weer: een extra factor voor een historisch toernooi

Op sportief vlak zal het WK in Qatar zeker de geschiedenisboeken van het voetbal ingaan. Los van wat er in de gespeelde wedstrijden gebeurt, is het bijna een gegeven dat het het laatste WK zal zijn voor spelers van het formaat Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en waarschijnlijk zelfs Neymar.

De temperatuur op het WK zal ook een bijna ongekende mijlpaal betekenen. Net als bij WK’s die in de koude winter van juni en juli op het zuidelijk halfrond waren – zoals Argentinië in 1978 en Zuid-Afrika in 2010 – zullen de milieuomstandigheden veel verschillende aspecten van het toernooi beïnvloeden. Men zal de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de risico’s te minimaliseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.