De symptomen van netelroos verlichten met natuurlijke remedies

De symptomen van netelroos kunnen ontstaan wanneer je in contact komt met een allergeen of door blootstelling aan hitte of kou. Leer hoe je de symptomen van netelroos kunt verlichten met de drie natuurlijke remedies die we vandaag gaan bespreken.
De symptomen van netelroos verlichten met natuurlijke remedies
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Netelroos is een van de meestvoorkomende huidaandoeningen die er zijn. We hebben drie natuurlijke remedies gevonden die kunnen helpen om de symptomen van netelroos te verlichten.

Wat is netelroos?

De medische benaming voor netelroos (of galbulten) is urticaria. Jeuk is het belangrijkste symptoom van netelroos, dat veel ongemak veroorzaakt bij degenen die er last van hebben.

Netelroos is een veelvoorkomend dermatologisch probleem dat op je huid verschijnt in de vorm van roodachtige, ontstoken plekken die erg jeuken. Ze zijn vaak het resultaat van contact met allergenen en het kan, afhankelijk van de ernst, zelfs tot zes weken duren voordat ze helemaal verdwenen zijn.

De farmacologische behandeling van netelroos bestaat uit de de toepassing van crèmes met corticoïden of antihistaminica. Het gebruik hiervan heeft echter beperkte voordelen. Bovendien kun je de symptomen van netelroos meestal zelf verlichten met eenvoudige natuurlijke remedies door te profiteren van de eigenschappen van bepaalde planten.

In het volgende artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het verlichten van de symptomen van netelroos en de mogelijke oorzaken van een uitbraak.

Wat veroorzaakt netelroos?

De eerste – en de meestvoorkomende – oorzaak kan te wijten zijn aan een allergische reactie op een voedingsmiddel, een bepaalde stof of medicatie zoals penicilline. Het kan echter ook te wijten zijn aan virale infecties.

Bepaalde verbindingen zoals natriumnitriet kunnen ook dit probleem veroorzaken. Dit wordt vaak gevonden in worsten en ultabewerkt vlees. Andere oorzaken zijn factoren zoals:

 • kou
 • hitte
 • zweten
 • wrijving of een andere vorm van huidcontact
 • lichaamsbeweging

In veel gevallen kan netelroos verschijnen zonder duidelijk aanwijsbare reden. Stress en veranderingen van bepaalde gewoonten kunnen het ontstaan van netelroos activeren.

Behandelingen om de symptomen van netelroos te verlichten

Als je symptomen van netelroos niet verdwijnen, moet je naar de dokter gaan. Er is een breed scala aan conventionele medicijnen om dit soort huidproblemen te behandelen. Dit omvat zalven en gels en zelfs pillen met specifieke componenten, zoals corticosteroïden en antihistaminica.

Er zijn echter momenten waarop je lichaam hier niet goed op reageert en de effecten tegengaat van de medicijnen die je meestal gebruikt om de symptomen van netelroos onder controle te houden. Helaas vermindert dit het de effectiviteit van de medicijnen.

Er is echter een manier om medische behandelingen aan te vullen met bepaalde natuurlijke remedies. Houd er wel rekening mee dat natuurlijke remedies iets langer duren voordat ze effect hebben, omdat het geen harde of invasieve methoden zijn. Ben je klaar om aantekeningen te maken?

Verlicht de symptomen van netelroos met natuurlijke remedies

1. Verhoog je inname van vitamine C

Verhoog je inname van vitamine C

Vitamine C kan helpen om het vrijkomen van histamine te beheersen, zodat het de symptomen van netelroos kan helpen verlichten. Sommige artsen bevelen dan ook een hogere consumptie van vitamine C aan om reacties door het hoge histamine-gehalte te beheersen.

Om dit te doen, verhoogt je je consumptie van citrusvruchten. Sinaasappelen en andere citrusvruchten bevatten een hoog gehalte aan vitamine C. Zorg ervoor dat je elke dag één of twee stuks van deze vruchten eet. Daarnaast zijn er veel andere groente- en fruitsoorten die grote hoeveelheden vitamine C bevatten zoals:

 • aardbeien
 • guave
 • papaja
 • paprika
 • broccoli
 • spruitjes

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
6 vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

2. Neem een ​​basilicumbad

Basilicum is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken. Daarnaast zorgt de kennis van oosterse geneeskunde ervoor dat we weten dat basilicumbaden een uitstekende huisremedie zijn om te symptomen van netelroos te verlichten.

Hoe dat komt? Basilicumbaden kunnen helpen om de symptomen van netelroos in zeer korte tijd te laten verdwijnen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je huid fris aanvoelt. Voor deze remedie heb je niet veel dingen nodig en het is makkelijk toe te passen.

Ingrediënten

 • 4 el basilicumbladeren
 • 1 el gedroogde basilicumbladeren, in poedervorm
 • 500 ml water

Bereidingswijze

 • Voeg het basilicumpoeder toe aan het water in een pan en meng dit goed.
 • Plaats de pan op middelhoog vuur. Voeg de basilicumblaadjes toe als het begint te koken.
 • Roer om de bladeren te helpen hun bestanddelen vrij te geven. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat het afkoelen.
 • Voeg dit mengsel toe aan je badwater en geniet ervan terwijl je speciale aandacht besteedt aan het onderdompelen van de getroffen gebieden.

3. Gebruik appelazijn

Appelazijn

De histamine-remmende effecten van appelazijn zijn geweldig voor het verlichten van de symptomen van netelroos. Je kent waarschijnlijk appelazijn wel als saladedressing. Wat je misschien niet weet, is dat het ook een antihistaminicum is. Het kan daarom dus ook helpen om de symptomen van netelroos te verlichten.

 • Om dit te doen, moet je het gewoon als een kompres – een schone doek die in appelazijn is gedrenkt – direct op het getroffen gebied aanbrengen.
 • Laat het kompres daarna minstens 15 minuten op de huid liggen.
 • Als het gebied groot en zeer geïrriteerd is, kun je de azijn (gemengd met een beetje water) ook rechtstreeks op de huid aanbrengen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.