De sterrenbaby en regenboogbaby, een ander moederschap

Beide termen verwijzen naar verschillende vormen van moederschap die heel zwaar zijn. Toch helpen ze de moeder om sterker te zijn.
De sterrenbaby en regenboogbaby, een ander moederschap
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Sterrenbaby en regenboogbaby zijn termen die men in het kader van een ander soort moederschap gebruikt. Deze moeders hebben immers verdrietige en gelukkige momenten beleefd. Ze hebben één baby verloren en verwachten de komst van een andere, die licht en kleur aan hun leven zal geven.

De ene baby vervangt de andere niet. Ze vullen elkaar aan en creëren veranderingen bij de moeder. Dat zal haar helpen om elke dag sterker te worden. De sterrenbaby en regenboogbaby zijn nieuwe begrippen. De aanvaarding van deze termen zal hun ouders veranderen.

Een sterrenbaby

De sterrenbaby is de baby die zich binnenin de moeder vormt maar niet volledig tot ontwikkeling kan komen. Deze baby wordt levenloos geboren. Het leven heeft hen het bestaan ontnomen. Ze hebben echter bestaan en hun ouders hielden van hen.

Eigenlijk zullen ze altijd blijven schijnen als een vallende ster aan de hemel. Hun dierbaren zullen hen blijven herinneren.

Deze baby’s leerden de wereld niet kennen en konden de knuffels van hun moeder niet voelen. Toch vervulden ze hun moeder met liefde. De moeders zullen deze liefde voor de rest van hun leven in hun hart dragen. Een sterrenbaby is weggegaan en een regenboogbaby is op komst.

Een sterrenbaby

Anderzijds zijn er vele moeders bij wie de verdrietige herinnering een stempel in hun hart achtergelaten heeft. Ze herinneren zich de ervaring toen ze het slechte nieuws kregen dat de baby in hun baarmoeder niet meer leefde.

Wanneer deze pijn begint is de reden nog onbekend. Er is alleen het gewonde hart van de moeder. Dagen gaan voorbij en dan begint het herstel. De pijn wordt de inspiratiebron.

Dat is de reden dat zij het pad ondernemen om eer te betonen aan het leven dat ze gedurende enkele maanden lieten groeien. Ze kijken naar de vallende ster aan de hemel waarin de baby verder leeft.

Beetje bij beetje genezen de wonden van binnen. Ze herstellen nooit volledig. Toch leren ze weer om te leven en verder gaan. Dat komt omdat het moederschap vrouwen het vermogen verschaft om op een oneindige manier van anderen te houden.

Een regenboogbaby

De regenboogbaby is de baby die na een miskraam, het overlijden van de foetus of een neonataal overlijden komt. Deze baby wordt gezien als een regenboog vol hoop op een wonderbaarlijke gebeurtenis na een zwaar verlies.

Wanneer de moeder de kracht heeft om de pijn in iets positief om te zetten dan kan de regenboogbaby komen. Het is het begin van een nieuwe liefde. Voor de rest van haar leven zullen de twee baby’s een belangrijke plek in haar hart innemen.

De sterrenbaby en regenboogbaby, een ander moederschap

Moeder met haar regenboogbaby

Het verlangen van vrouwen is dat ze een gezonde zwangerschap kunnen voldragen en die tot een succesvol einde brengen. Er bestaat echter een andere soort moederschap.

Het is de moederschap waarbij de moeder twee kinderen heeft, een sterrenbaby en een regenboogbaby. Deze moederschap is geen keuze. Het gebeurt gewoon. Het is anders omdat het de opvattingen verandert.

Miskramen zijn nog steeds een taboe-onderwerp. Moeders die het meegemaakt hebben, zwijgen er meestal over. Zodra de regenboogbaby in haar leven komt, brengt dit ongetwijfeld kracht met zich mee. Op dat moment heeft de moeder die kracht nodig om verder te gaan.

Lees ook dit artikel:
Kinderen krijgen na je 35e

Welke vragen hebben moeders van sterrenbaby’s en regenboogbaby’s

Wanneer de moeder na een verlies opnieuw zwanger wordt, overvallen de angst en de vragen haar. De zorgen en de angstgevoelens beginnen dan.

Vragen als:

 • Zal ik een andere sterrenbaby hebben?
 • Is mijn lichaam klaar om deze baby ter wereld te brengen?
 • Ben ik klaar om opnieuw een moeder te zijn?
 • Wanneer zullen de risico’s op een miskraam afnemen?

Na een verlies zijn er veel meer onbekende dingen.

Na de twaalfde week begint het risico op een miskraam te dalen. De ouders ontspannen en beginnen te genieten van de regenboogbaby. Deze baby zal de moeder van een sterrenbaby helpen om de kracht te vinden en haar hoop te vernieuwen.

Factoren die een miskraam beïnvloeden

De foetus

 • Aangeboren afwijkingen of dodelijke genetische factoren
 • Chronische of acute infectie
 • Intra-uteriene groeivertraging

De placenta

 • Navelstrengomstrengeling
 • Abruptio placentae (loslating van de placenta)
 • Ernstige veroudering van de placenta
 • Vroegtijdig breken van de vliezen

De moeder

 • Langdurige zwangerschap: wanneer het meer dan 42 weken duurt
 • Chronische aandoeningen van de moeder
 • Pre-eclampsie en eclampsie
 • Infecties tijdens de zwangerschap

Met de gepaste controles kunnen al deze factoren vastgesteld worden. Je kan echter niemand de schuld geven, als je een andere vorm van moederschap moet doormaken.

Wellicht vind je ook dit artikel interessant:
Hypothyreoïdie minimaliseren tijdens de zwangerschap

Tenslotte is het ook belangrijk te vermelden dat deze vorm van moederschap momenteel erkend wordt. Het taboe heeft er echter tot het recente verleden voor gezorgd dat vele vrouwen zwijgen. De mensheid begrijpt dit gevoel immers niet. Wij hopen dat dit artikel een bijdrage is om te praten over dit thema en het te verspreiden.

Sterrenbaby en regenboogbaby

Op deze manier bereikt het alle mensen die een sterrenbaby hebben en ook die mensen die nog geen kinderen hebben of gewoon geen andere moederschap meegemaakt hebben. Zo zullen zij die mensen kunnen begrijpen die dit soort moederschap overkomen is.

Bedenking

Wanneer je een moeder vraagt hoeveel kinderen zij heeft en ze antwoordt twee, terwijl je slechts één kind ziet, dan komt dat mogelijk doordat ze een sterrenbaby in haar hart heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.