De sleutels tot een liefdevolle relatie

Tijd en routine verslechteren relaties vaak. Dus, wat kun je doen om een liefdevolle relatie te onderhouden? Vandaag gaan we enkele sleutels met je delen voor een gezond en duurzaam liefdesleven.
De sleutels tot een liefdevolle relatie
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Liefde is als een bloem en het is belangrijk om het te koesteren. Vandaag willen we daarom de sleutels met je delen voor een liefdevolle relatie. Studies tonen aan dat er minstens vier cruciale sleutels zijn tot een liefdevolle, zorgzame relatie.

Alle relaties veranderen

Alles is mooi aan het begin van een relatie. Helaas neemt dit gevoel echter meestal na verloop van tijd af. Dat is wanneer veel relaties zelfs eindigen.

Studies tonen aan (link in het Spaans) dat een romantische relatie een van de belangrijkste en meest intense van ons leven is, na die met onze bloedverwanten. Het heeft een grote invloed op ons welzijn – in voor- en tegenspoed. Dus, hoe kunnen we een liefdevolle relatie onderhouden? Is het mogelijk om een gezonde relatie te hebben die niet verslechtert?

Onderzoek wijst uit (link in het Spaans) dat er vier essentiële componenten zijn in een liefdevolle relatie:

Maar naast deze elementen zijn er nog andere factoren waar je op moet letten om het te behouden. Bekijk ze eens in het onderstaande artikel!

De sleutels tot een liefdevolle relatie

1. Eigenliefde

Zelfliefde is belangrijk in een liefdevolle relatie

Allereerst is het cruciaal om van onszelf te houden om van anderen te kunnen houden. Dus, om van onszelf te houden om een beter mens te worden is noodzakelijk.

In feite komen de meeste conflicten in een relatie voor vanwege onze eigen tekortkomingen. Wanneer dit gebeurt, begint een van ons normaal gesproken van de partner te eisen dat wat alleen wij onszelf kunnen geven.

Het is cruciaal om deze beperkende ideeën, die geworteld zijn in romantische mythen, met de grond gelijk te maken. Ze weerhouden ons er namelijk van echt lief te hebben.

Er is bijvoorbeeld de overtuiging dat er een wederhelft is die ons compleet zal maken. Dit is echter helemaal niet waar. We zijn compleet geboren en geen enkele partner kan ons compleet maken.

2. Je eigen fouten onder ogen zien

In staat zijn om te kunnen verbeteren is cruciaal. Je fouten herkennen en ze onder ogen te zien en bereid zijn om te veranderen is de sleutel tot een gezonde relatie. Er is tenslotte altijd wel iets dat we kunnen verbeteren.

Bovendien kunnen we zelfs om hulp vragen als we denken dat we het niet alleen kunnen. Wees niet bang om een psycholoog te raadplegen, want deze professionals kunnen je helpen de vlakken in je leven te vinden waaraan je zou kunnen werken om een gezonder, gelukkiger en beter mens te worden.

Het is veel gemakkelijker om een gezonde relatie te hebben als je leert je gedachten en emoties goed te beheren.

Lees ook:
Hoe hou je de passie levend in een relatie?

3. Bouw intimiteit op in een liefdevolle relatie

Een gelukkig stel

Dit gaat niet alleen over seksualiteit. Als we ruimte hebben voor intimiteit en dit op kunnen bouwen, stelt dit ons in staat om onderling onze dromen met elkaar in verband te brengen, onze angsten te uiten en onder andere over onze illusies te praten. Hierdoor komen we dichter bij onze partner.

4. De kleine dingen minimaliseren

Soms ontketenen we catastrofes uit het niets. Dus het beste tegengif om kleine ruzies op te lossen is door te lachen en je te concentreren op wat er echt toe doet.

Het is belangrijk om de kleine dingen die ongemak in een relatie veroorzaken te bagatelliseren. Dialoog en nadenken over gemeenschappelijke projecten zullen de meeste moeilijkheden helpen oplossen.

5. Gemeenschappelijke projecten creëren

Samenwerken aan een gemeenschappelijk doel versterkt een relatie. Dat wil zeggen, het zorgt ervoor dat we in dezelfde richting kijken zonder elkaars dromen te negeren. Enkele voorbeelden van projecten zijn een reis maken, jullie huis verbouwen of zelfs een bedrijf beginnen.

6. Ga er even tussenuit

Even vrij nemen om van romantiek te genieten kan een relatie verbeteren. Dus ontsnap af en toe en ga er even tussenuit, weg van je routines om opnieuw contact te maken met je partner. Doe dit gewoon samen, zonder storende elementen.

Veel koppels wachten op een speciale dag om er even tussenuit te gaan en elkaar aandacht te geven, maar dat hoeft niet. Wacht niet op een verjaardag of een jubileum om je koffers in te pakken en op avontuur te gaan.

7. Dialoog is een must voor een liefdevolle relatie

Communicatie is cruciaal

Sommige stellen communiceren alleen als ze ernstige problemen hebben. Dialoog is echter te allen tijde een must. Neem elke dag minstens tien minuten de tijd om te praten, zodat je kunt onthouden waarom en hoeveel je van elkaar houdt. Werk ook aan je actieve luistervaardigheid.

8. Aandacht voor details

Dagelijkse details versterken een relatie, of het nu bijvoorbeeld gaat om een romantisch briefje, een massage of een verrassingsdiner. Dit soort details is zelfs nog beter als je geliefde het niet verwacht. Wie houdt er nou niet van verrassingen?

9. Een liefdevolle relatie gaat over wederzijds respect

Respect is het belangrijkste onderdeel van elk type relatie. We moeten onszelf echter evenveel respecteren als we onze wederhelft respecteren. We voelen ons namelijk veel beter als we dit doen. Respect is dus de eerste stap naar geluk.

Volg de bovenstaande richtlijnen en je zult een liefdevolle relatie hebben. Het is nooit te laat om echt en diep van elkaar te gaan houden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Barroso, O. (2014). EL APEGO ADULTO: LA RELACIÓN DE LOS ESTILOS DE APEGO DESARROLLADOS EN LA INFANCIA EN LA ELECCIÓN Y LAS DINÁMICAS DE PAREJA. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia.
  • Ferrer, V., Bosh, E., & Navarro, C. (2010). Los mitos románticos en España. Boletín de Psicología.
  • Maureira Cid, F. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • Alzugaray, C., & García, F. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. La felicidad de los chilenos. Estudios sobre bienestar, 1.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.