Tips voor een succesvol huwelijk

Als je een succesvol huwelijk wilt, is het heel belangrijk om elkaar te leren respecteren en, ook al doe je vaak samen activiteiten, te weten hoe je elkaar ruimte geeft.
Tips voor een succesvol huwelijk

Laatste update: 23 mei, 2019

Er zijn veel omstandigheden die de vlammen van liefde en passie kunnen doven. Om die reden willen we je vandaag graag een paar tips geven om een succesvol huwelijk op te bouwen en in stand te houden.

Het maakt niet uit hoeveel je van iemand houdt. Het leven met die persoon, die waarschijnlijk een heel andere opvoeding heeft gehad dan jij, zal toewijding vereisen. Bovendien leiden verschillen vaak tot negatieve situaties bij stellen die mentaal niet bereid zijn om ze onder ogen te zien.

Een lang en gelukkig leven in een huwelijk is een zeer haalbare droom als je bepaalde gedragspatronen kent en je energie besteed aan het toepassen ervan. Blijf lezen om enkele tips te leren voor een lange en bevredigende relatie.

Tips voor een succesvol huwelijk

Gelukkig stel

Zoals we eerder al zeiden, zijn relaties uitdagend. Als je echter een aantal basisprincipes leert, dan zal de toewijding richting jezelf en de maatschappij toen je ‘ja’ zei, de beste beslissing van je hele leven worden. Klaar om aantekeningen te maken?

1. Communiceer

Communicatie is de basis van elk succesvol huwelijk en elke succesvolle relatie. Zie je partner als je beste vriend(in). Praat over dagelijkse zaken. Vertel hen over je doelen en projecten. Toon zoveel mogelijk je waardering en debatteer met respect over jullie meningsverschillen. Het doel is om meer oplossingen te vinden en minder conflicten te genereren.

2. Luister

Je moet de deur naar egoïsme sluiten als je een succesvol huwelijk wilt hebben. Praat niet altijd over jezelf en je behoeften, en luister aandachtig en serieus naar die van je wederhelft en zijn/haar aanpak.

Probeer wanneer mogelijk je wederhelft te helpen bereiken wat hij of zij wil. Ook al is het maar door gewoon je steun en vertrouwen te laten voelen. Wees blij over hun prestaties en corrigeer elke kwestie waarover je het samen niet eens bent. Niemand is het volledig met een ander eens over alles, dus vat het niet persoonlijk op.

3. Geniet van een gezond seksleven

Seks is fundamenteel in een romantische relatie. Neem geen genoegen met de routine. Houd de vonk van romantiek gaande en verras je partner van tijd tot tijd. Ontdek nieuwe standjes, experimenteer met nieuwe dingen en plaatsen en praat zowel over wat je leuk vindt, als wat niet leuk vindt en wat je graag zou willen proberen.

4. Vergeef

Niemand is perfect en als mens hebben we talloze mogelijkheden om fouten te maken. Vergeving wordt geactiveerd door falen en spijt. Zorg ervoor dat wat ooit van invloed was op de relatie niet meer voorkomt. Bovendien moet je het eens worden over de juiste maatregelen om samen die weg te nemen en te volgen.

5. Open oude wonden niet opnieuw

Als er iets onaangenaams gebeurd is en je het vergeven hebt, breng het probleem dan niet telkens opnieuw ter sprake als jullie een discussie met elkaar hebben.

Het is een slag onder de gordel voor je partner, voor je eigen geestelijke gezondheid en voor het welzijn van je relatie. Wat al besproken en vergeven is, moet achterwege gelaten worden om verder te gaan en nieuwe ervaringen te creëren.

6. Persoonlijke ruimte

Iedereen weet dat een stel uit twee personen bestaat, maar je moet er ook rekening mee houden dat elk lid nog steeds een individu is. Respecteer dus elkaars ruimte en geef elkaar de ruimte om dingen te delen met de andere mensen van wie jullie houden en om jullie hobby’s uit te oefenen.

De privacy van je partner schenden of steeds samen proberen te zijn zal leiden tot sleur en uitputting (tenzij jullie natuurlijk beiden echt genieten van alles samendoen).

Veelvoorkomende fouten

Gelukkige familie

Hieronder delen we enkele veelgemaakte fouten die een relatie in gevaar kunnen brengen. Als je ze in gedachten houdt zul je ongetwijfeld veel hoofdpijn en traumatische gevolgen in je leven vermijden.

Het is een grote fout om:

 • je problemen te verbergen voor je echtgenoot. Denk hierbij aan het verbergen van de moeilijkheden die je tegenkomt of zelfs de gemengde gevoelens en afkeer die je voelt voor je partner.
 • geen gedeelde activiteiten te ondernemen, want dat opent de deuren naar het distantiëren van elkaar.
 • je partner niet te steunen. Deze houding is zeer schadelijk voor een relatie, omdat het een voorbode is voor het laten mislukken of je partner schade te berokkenen.
 • te stoppen met het tonen van tekenen van liefde en genegenheid.
 • over te gaan op microagressie in de vorm van ironie en/of passief-agressieve hints. Zo handelen vergroot alleen maar jullie verschillen.

Voordelen

Het huwelijk kan helpen om een sterke basis te leggen voor een relatie. Elke gezonde en langdurige relatie, ongeacht of het nu gaat om een huwelijk, geregistreerd partnerschap of relatie, biedt ook de volgende persoonlijke voordelen. Het:

 • verbetert je gevoel van eigenwaarde.
 • breidt je sociale kring uit.
 • helpt je een betere mentale volwassenheid te bereiken.
 • verhoogt je vermogen om oplossingen te vinden voor alledaagse problemen.
 • verbetert je seksuele gezondheid en seksualiteit.

Als je een bevredigend huwelijk wilt, dan is het belangrijk om de kracht van de echtelijke band in stand te houden in geval van tegenspoed. Een succesvol huwelijk moet dus een veilige haven zijn waar het stel hun verschillen, woede en conflicten kan uiten en veilig en gezond samen van het leven kan genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wood, R. G., McConnell, S., Moore, Q., Clarkwest, A., & Hsueh, J. (2012). The effects of building strong families: A healthy marriage and relationship skills education program for unmarried parents. Journal of Policy Analysis and Management, 31(2), 228-252.
 • McVeigh, M. (2016). Pope’s tips for building a marriage. Eureka Street, 26(7), 61.
 • Kudrna, J. (2013, February). Arbitration and Right of Access to Justice: Tips for a Successful Marriage. In New York University Journal of International Law and Politics (JILP) Online Forum.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.