De risico's van het dragen van een verkeerde bh-maat
Wat zoek jij normaal gesproken in een bh? Zoek je een bh die comfortabel is? Of misschien wil je zo’n bh als uit de catalogus die je een mooi push-up effect geeft? Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu op zoek bent naar een sport-bh of een push-up-bh, het is vooral belangrijk dat je niet de verkeerde bh-maat kiest.
Volgens een studie die enkele jaren geleden werd uitgevoerd door de makers van de Pillow Bra in samenwerking met de Universiteit van Barcelona (Spanje), draagt bijna 70% van de vrouwen de verkeerde bh-maar. De bh’s zijn te klein, de beugel komt niet overeen met de vorm van de borst en ga zo maar door…
Dit is een belangrijke ontdekking waar rekening mee moet worden gehouden. Het dragen van de verkeerde bh-maat kan namelijk meer dan slechts één negatief effect hebben op je gezondheid. Neem de volgende informatie daarom goed in je op.
De risico’s van het dragen van een verkeerde bh-maat
Je bh is niet alleen iets om je figuur goed tot zijn recht te laten komen of je sexy te voelen. Het kledingstuk dient ook een praktisch doel dat je in gedachten moet houden.
Je weet al dat bh’s bedoeld zijn voor het ondersteunen, vormen en beschermen van je borsten door middel van een complex systeem dat op bepaalde plaatsten druk uitoefent. Bij een goede bh voel je hier niets van, maar als je een verkeerd type bh of de verkeerde bh-maat draagt, kun je roodheid, pijn of krassen op de borsten ervaren. Laten we hier eens dieper op ingaan.
1. Het gevaar van te veel druk
Neem een bh met beugel, de populairste soort. Als je de verkeerde maat kiest, dan kan volgens verloskundige en gynaecoloog Dr. Sanchez-Escalonila Zapardiel het volgende gebeuren:
- De beugel drukt op je borst.
- De druk kan schade toebrengen aan de ligamenten van je borstweefsel, waardoor je borsten kunnen gaan hangen.
- Een bh die te veel druk uitoefent, kan ook de bloedtoevoer naar het borstweefsel vernauwen.
2. Een bh die te groot is
Zelfs bij een bh die slechts een maat te groot is, kun je al krasjes bemerken op de korte termijn. Op de lange termijn zal een te grote bh de borsten sneller doen laten hangen en zorgen voor ongemak in de pezen van de schouder.
Waarom? De bh is niet geschikt voor jouw lichaamstype en zonder dat je het door hebt zul je kleine bewegingen en aanpassingen maken om de bh toch te laten passen. Uiteindelijk zorgt dit voor ongemak.
3. Een beugel die niet goed past
Het kiezen van de juiste bh voor jezelf is nooit makkelijk. Sommige vrouwen hebben grote borsten, maar een kleine romp, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste maat te vinden. Elk vrouwenlichaam is anders en er bestaat helaas geen ideale bh die ons allemaal past.
Deskundigen zijn het erover eens dat een bh waarvan de beugel niet goed past het grootste risico vormt voor je gezondheid. Elke keer dat er wrijving plaatsvindt tussen je lichaam en de beugel wordt er grote druk op je borsten uitgeoefend. De schade is nog groter als je ervoor kiest om te slapen in dit soort bh’s. Met de dag zullen de negatieve effecten toenemen.
4. Kan herhaaldelijk gebruik van een verkeerde bh je risico op borstkanker verhogen?
Het antwoord is nee. Er is geen direct verband tussen bh-keuze en de ontwikkeling van borstkanker. Het een heeft niets met het ander te maken. Een verkeerde bh-maat kan echter wel zorgen voor ontsteking in het borstweefsel, wat kan leiden tot cystes, rugpijn, schouderpijn en pijnlijke borsten in het algemeen.
Het is belangrijk dat je dit onthoudt.
Misschien ook interessant: Heeft een beha invloed op de ontwikkeling van borstkanker
Hoe kies je de juiste bh?
Zoals we hierboven al vermeldden, het is een moeilijke taak om een geschikte bh voor jezelf te vinden. Sommige vrouwen zullen vanwege hun bouw (slank met grote borsten of fors met kleine borsten) maar moeilijk een model kunnen vinden dat hen goed past.
Houd desondanks het volgende in gedachten:
- Je bh-maat is niet altijd hetzelfde. Hormonale veranderingen kunnen gewichtstoename veroorzaken of je borsten kunnen opzwellen vlak voor je menstruatieperiode. De ovulatie, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je borsten wat groter worden. Probeer deze factoren mee te nemen in je overweging wanneer je een bh koopt.
- Meet de onderwijdte van je borst op. Om dit te doen neem je een meetlint en meet je de omtrek van je borstkas op het punt net onder je borsten. Dit zal je een getal X geven dat overeen zal komen met je maat (bijv. 75, 80, 90, 95).
- Wat betreft de cupmaat, die beroemde letters A, B, C, D…, hoe wordt die gemeten? Het is eenvoudig. We noemen dit de bovenwijdte. Gebruik weer een meetlint, maar meet nu niet de omtrek net onder je borsten, maar plaats het lint op het punt waar je borsten het volst zijn, ter hoogte van je tepels. Houdt hiervoor het meetlint goed horizontaal op je rug en breng het naar voren.
- Houdt het meetlint losjes, trek het dus niet strak over de borsten. Het verschil tussen de bovenwijdte en onderwijdte bepaalt je cupmaat. Is het verschil 10-12 cm, dan heb je cupmaat AA, bij 12-14 wordt dit maat A, 14-16 wordt een B en zo gaat dit verder. Elke twee cm staat ongeveer voor een cupmaat.
Nog een aantal dingen om te onthouden
- Vergeet niet dat de beugel niet onder je borst zou moeten zitten, maar tegen de borst aan. De beugel mag niet te kort zijn of rode afdrukken op je huid veroorzaken.
- Je wilt ook niet dat de beugel in de borsten drukt. Hij moet er echt net tegenaan zitten.
- Kijk ook goed naar de bh-bandjes. Als je grote borsten hebt, dan kan de stof van de bh of het bh-bandje ook in je huid drukken. Zoek altijd naar bandjes die breed genoeg zijn om irritatie van de huid te voorkomen en die de vorm en het gewicht van je borsten voldoende ondersteuning bieden.
Een laatste tip: Pas elke bh in de winkel, om te voorkomen dat je de verkeerde bh-maat kiest. Koop nooit een bh zonder deze eerst te passen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Boudaoud, N., Raimond, E., Pouzet, L., Correia, N., Pillon, M. A. B., Birembaut, P., … & François, C. (2019). Patología mamaria de la adolescente. EMC-Ginecología-Obstetricia, 55(4), 1-20.
- Cáceres, Z., & Hirssleny, K. (2019). Conocimientos, mitos, creencias, actitudes y prácticas femeninas frente a la detección temprana del cáncer de mama (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata (UNLP)).
- Arias Plasencia, K. E. (2018). Diseño de ropa interior para mujeres de 18 a 25 años en proceso de gestación (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Diseño, Artes y Arquitectura. Carrera de Diseño de Modas.).