De meestvoorkomende oorzaken van een neusbloeding
In de overgrote meerderheid van de gevallen van een neusbloeding, heeft het niets te maken met een ernstig gezondheidsprobleem. Het is echter geen symptoom dat je licht moet opvatten. Het kan een ernstiger probleem zijn als het vaak voorkomt of te heftig is.
Dit is een symptoom dat de meeste mensen minstens één keer in ons leven hebben ervaren. Eigenlijk weet bijna iedereen wel een manier om er mee om te gaan!
In ieder geval is het altijd het beste om te weten waarom je neus kan gaan bloeden. De meeste oorzaken zijn niets om je zorgen over te maken. Een bloedneus vereist alleen een medisch consult als hij blijft terugkomen.
Het veel voorkomende probleem van een neusbloeding
Schattingen geven aan dat minstens 60% van de bevolking op een bepaald moment een neusbloeding heeft gehad. Er zitten veel bloedvaten in de neusholte en de meeste zijn relatief oppervlakkig. Ongeveer 95% van de bloedneuzen komt voor in het gebied bij de neusgaten en we noemen dit “anterieure epistaxis.”
Het soort bloedingen dat ontstaat in het diepste deel van de neus, noemen we “posterior epistaxis.” Bij deze gevallen verliest de patiënt over het algemeen een grotere hoeveelheid bloed, dus het is moeilijker te behandelen. Dit soort bloedingen vereist onmiddellijke medische hulp.
Neusbloedingen komen vaker voor bij kinderen onder de 10 jaar en volwassenen boven de 45 jaar. Je kunt er echter op elke leeftijd één krijgen. De belangrijkste oorzaken waarom ze plaatsvinden beschrijven we hieronder.
1. Droogheid
Veel gevallen van neusbloedingen zijn te wijten aan een gebrek aan vocht in de neusholte. Dit komt omdat het leidt tot droogheid en dus tot bloedingen. Het probleem ontstaat wanneer iemand niet door de neus ademt en deze niet schoon houdt. Het kan ook ontstaan door virussen of allergieën. Deze vorm van neusbloedingen is niet ernstig.
2. Vreemde voorwerpen kunnen leiden tot een bloedneus
Het komt relatief vaak voor dat kinderen voorwerpen in hun neus steken (of vingers!) en dat ouders of verzorgers dit niet opmerken. Er kan op die manier een bloeding ontstaan.
Na een paar dagen kan het zelfs gepaard gaan met pus, een vreemde geur en ademhalingsmoeilijkheden. Deze gevallen moeten door de huisarts worden bekeken en zo nodig worden doorverwezen.
3. Rinitis
Allergische rinitis gaat niet altijd gepaard met een neusbloeding, maar dit symptoom is in veel gevallen wel aanwezig. Dit soort bloedneuzen is spontaan en vindt meestal ‘s nachts plaats. Je hoeft je er niet te veel zorgen over te maken, maar je kunt contact opnemen met de huisarts. Die kan je dan helpen met het onder controle krijgen van de allergie.
Misschien ook interessant:
Zo moet je een bloedneus stoppen
4. Letsel
Letsels zijn de meestvoorkomende oorzaak voor een neusbloeding. Ze kunnen zich voordoen als je een klap krijgt, in je neus peutert of je neus te krachtig snuit.
Zelf genomen maatregelen zijn meestal voldoende om dit soort bloedingen te stoppen. Ernstigere klappen op de neus, of de schedel, kunnen echter ook leiden tot bloedingen en vereisen onmiddellijk medische hulp.
5. Een droge omgeving
Er zijn momenten dat de omgeving te droog is, vooral door verwarming of airconditioning. Hierdoor droogt het neusslijmvlies uit, waardoor elk klein letsel tot bloedingen leidt. Je kunt dit verbeteren met enkele huismiddeltjes.
6. Bepaalde stoffen
Bepaalde stoffen zoals anticoagulantia en antistollingsmiddelen maken mensen meer vatbaar voor neusbloedingen. Ook het overmatige gebruik van decongestiva veroorzaakt bloedingen.
7. De ziekte van Von Willebrand
Dit is een ernstige aandoening die vergelijkbaar is met hemofilie. Het is een genetisch probleem dat stollingsproblemen veroorzaakt. Zo kunnen frequente en overvloedige neusbloedingen een symptoom zijn van deze aandoening. Als dit bij jou het geval is, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk naar een dokter gaat.
8. Andere ziekten die leiden tot een bloedneus
Er zijn andere ernstige ziekten voor overvloedige en frequente neusbloedingen. Daaronder zijn leukemie, kwaadaardige tumoren en leveraandoeningen. Je moet een arts raadplegen als je bloedingen frequent en zwaar zijn.
9. Andere oorzaken
Er zijn momenten waarop een goedaardige tumor druk uitoefent op de bloedvaten die de neus bevoorraden en een bloeding veroorzaakt. Ook veranderingen in de luchtdruk of de hoogte kunnen leiden tot een bloedneus. Dit komt vooral voor als je met het vliegtuig reist of als je een zeer hoge berg opgaat.
Kortom, de meeste neusbloedingen zouden geen bron van zorg moeten zijn. Het is echter belangrijk om ze met je arts te bespreken, vooral als ze vaak voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
- Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
- Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
- Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/