De meest effectieve huismiddeltjes voor constipatie bij kinderen

Heeft je kind last van constipatie? Ontdek enkele van de meest effectieve remedies om kinderen met een verstopping te behandelen in dit artikel.
De meest effectieve huismiddeltjes voor constipatie bij kinderen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 05 mei, 2022

Constipatie bij kinderen moet niet behandeld worden met conventionele laxeermiddelen die volwassenen gebruiken. Deze middelen hebben een irriterend effect op de darm dat de werking van dit orgaan kan schaden, vooral als we ze op jonge leeftijd misbruiken. Ontdek in dit artikel 13 natuurlijke en huismiddeltjes die helpen constipatie bij kinderen onder controle te krijgen zonder gevaar voor de gezondheid.

Constipatie bij kinderen

Constipatie is een veelvoorkomend probleem bij kinderen, dat gekenmerkt wordt door een onregelmatige stoelgang en harde of droge ontlasting. Bovendien kunnen kinderen een aantal van deze tekenen hebben die op constipatie wijzen:

 • Pijn bij de stoelgang.
 • Minder dan 3 stoelgangen per week.
 • Ongemak en pijn in de buik.
 • Sporen van vloeibare of pasteuze ontlasting in het ondergoed (teken van fecale impactie).
 • Bloed op het oppervlak van harde ontlasting.
 • Door de pijn en het ongemak kunnen ze tekenen vertonen van het tegenhouden van de aandrang om naar het toilet te gaan, zoals hun benen kruisen, hun billen stevig dichtknijpen of hun lichaam verdraaien.

Veel gevallen van constipatie bij kinderen zijn niet ernstig en kunnen opgelost worden met veranderingen in dieet en toiletgewoonten en bepaalde huismiddeltjes. We kunnen echter andere factoren niet uitsluiten , zoals bijvoorbeeld emotionele problemen of een zittende levensstijl.

Als dit probleem aanhoudt en we de oorzaak niet kennen, moeten we zo snel mogelijk naar de dokter gaan om de juiste tests uit te voeren. Zo kan elke ziekte worden uitgesloten en kan de juiste behandeling worden uitgevoerd.

13 huismiddeltjes om constipatie bij kinderen te verlichten

Zoals hierboven vermeld, kan dit probleem meestal thuis worden opgelost met een paar eenvoudige stappen en remedies. We zullen een aantal opties beschrijven die je kunt uitproberen om obstipatie bij kinderen te verhelpen dus lees snel verder!

1. Olijfolie

Olijfolie

Een lepel olijfolie op een lege maag is een onfeilbaar middel tegen constipatie, zo blijkt uit dit onderzoek van de Federale Universiteit van São Paulo. Kinderen reageren meestal snel en goed op deze eenvoudige gewoonte die we een paar weken kunnen volhouden tot de darm geregulariseerd is.

 • Extra vierge olijfolie is een mild laxeermiddel en een heel gezond voedingsmiddel, onmisbaar in een evenwichtige voeding.
 • Behalve dat we het op een lege maag innemen, kunnen we het ook gebruiken als een gewone dressing.

2. Appel

Appel is een vrucht die rijk is aan vezels, fructose en sorbitol die de darmtransit kan reguleren, afhankelijk van hoe we ze consumeren. Dat zegt dit onderzoek (Engelse link) van onderzoeker Johnson W. McRorie.

 • We moeten het ‘s morgens eten en met de schil erbij om constipatie tegen te gaan.
 • We raden echter aan dat het biologisch fruit is om te voorkomen dat het pesticiden bevat.

3. Pruim

Pruimen zijn een uitstekend mild laxerend huismiddeltje om constipatie bij kinderen op de meest natuurlijke manier te voorkomen. Deze studie (Engelse link), uitgevoerd door de Technische Universiteit van Łódź (Polen) bevestigt dit.

 • De 3 of 4 pruimen kunnen ‘s morgens als eerste bij het ontbijt aangeboden worden.
 • Gedroogde pruimen moeten ‘s nachts met een beetje water gehydrateerd worden.
 • Een andere manier om ze te introduceren is in de vorm van sap, alleen of gemengd met appelsap als ze de smaak niet lekker vinden.

4. Kiwi

Kiwi

Kiwi’s zijn een andere vrucht die heel gunstig is voor een gezonde darm. Veel mensen eten elke ochtend een kiwi om de darmwerking te vergemakkelijken, dankzij het gehalte aan vezels en enzymen.

 • We kunnen het op zichzelf consumeren of combineren met appel en pruim om een heerlijk en voedzaam sap of smoothie te bereiden die de kleintjes in huis zal plezieren.

5. Lijnzaad

Lijnzaad is een bekend middel om de stoelgang  te vergemakkelijken (Engelse link). We hoeven alleen maar te weten dat het essentieel is ze een nacht in water te laten staan.

 • Als ze geweekt zijn, komen uit de zaden oplosbare vezels vrij, die slijmstoffen genoemd worden.
 • ‘s Morgens moet het kind, op een lege maag, zowel de zaden als het water drinken. Voor meer veiligheid is het beter de fijngemalen zaden te gebruiken.
 • Het is ook mogelijk om het bij het ontbijt samen met havermout toe te voegen, het door yoghurt te mengen of het met wat fruit te kloppen. Op deze manier valt de gelatineachtige consistentie van de bereiding niet zo op.

In het geval van kinderen is de juiste hoeveelheid een halve theelepel per dag. Overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet en het is van essentieel belang te zorgen voor voldoende waterinname.

6. Chiazaden

Chiazaden werken op dezelfde manier als vlas, volgens deze studie (Engelse link) van de Universiteit voor Veterinaire en Dierwetenschappen Lahore (Pakistan). Daarom zijn de tips voor gebruik in beide gevallen hetzelfde.

 • Als ze in water liggen, laten ze de vezels los, die een gelatineachtige consistentie hebben.
 • Dit wekt een werking op in het hele spijsverteringskanaal zonder de darm te irriteren.

7. Citroensap

Citroen

Een glas warm water met het sap van een halve citroen kan een laxerende werking op het lichaam hebben omdat het het spijsverteringskanaal kan helpen om te ontspannen en zo de stoelgang bevorderen. Dit is een van de eenvoudigste en meest natuurlijke huismiddeltjes tegen constipatie bij kinderen die we kunnen geven.

Ingrediënten

 • 1 glas water (200 milliliter).
 • Natuurlijk citroensap

Bereiding

 • Verwarm het glas water tot een draaglijke temperatuur en voeg het sap van een citroen toe.
 • Drink het mengsel op een lege maag.

8. Honing

Bijenhoning heeft een mild laxerende werking en maakt bovendien de darm leeg. Het kan gerekend worden tot de effectieve middelen (Engelse link) voor de behandeling van dit probleem. In dit geval mag het, zoals de auteurs van de bovengenoemde studie opmerken, niet worden toegediend aan kinderen jonger dan 2 jaar.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe kun je obstipatie bij baby’s verlichten?

9. Havermout

Havermout is een van de graansoorten die het rijkst zijn aan vezels, een ideale optie voor kinderen met constipatie. Volkoren granen zijn voedingsmiddelen die zowel de consistentie als de frequentie van de ontlasting kunnen verbeteren. We kunnen het toevoegen aan soepen, bouillons, crèmes, stoofschotels, koekjes, smoothies, enz.

Volgens gegevens uit een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Medicinal Food (Engelse link), verbeterde de consumptie van havermout bij kinderen van 7 tot 12 jaar gedurende twee weken ook sommige gastro-intestinale symptomen, het gevoel van onvolledige evacuatie

10. Psylliumvezels

Psyllium is een van de huismiddeltjes tegen constipatie bij kinderen

Psyllium of psylliumvezels is een zaadschil met een sterk balancerend vermogen op de darm. Het is een laxerend supplement dat zowel vocht als massa aan de ontlasting toevoegt. Je kunt het aan de maaltijden van kinderen toevoegen. Het is echter niet aan te bevelen dit soort producten bij kinderen te gebruiken zonder eerst de kinder- of huisarts te raadplegen.

11. Water

Als we de consumptie van vezels opvoeren moeten we niet vergeten meer water te drinken om het goed te verteren en te verzekeren dat dit zijn uitwerking heeft op de darmtransit.

We moeten ervoor zorgen dat het kind de hele dag door water drinkt. Bovendien kan uitdroging ook een oorzaak zijn van constipatie bij kinderen, zoals bevestigd wordt door deze studie (Engelse link) van het Nestlé Water Instituut.

12. Massage

Zachtjes masseren van de buik van het kind ontspant de spieren en helpt daardoor de darmactiviteit te stimuleren. ‘s Avonds, als het kind naar bed gaat, geven we het een paar wrijfbewegingen over het buikje. Het is belangrijk dat we de weg van de darm volgen.

 • Begin boven de rechter lies.
 • We gaan dan omhoog tot onder de ribben.
 • Ga vervolgens omhoog tot de ribben aan de linkerkant.
 • We gaan tot slot omlaag naar de linker lies.

13. Veranderingen in de toiletroutine

Het aanbrengen van wijzigingen in patronen en gedragingen met betrekking tot de stoelgang kan constipatieproblemen bij kinderen verbeteren. Ze laten wennen aan naar het toilet gaan na de maaltijd kan een positieve toiletroutine tot stand brengen.

Als je bezig bent je kind zindelijk te maken en er treedt constipatie op, kan het de voorkeur verdienen te wachten tot de constipatie voorbij is voordat je de luier helemaal afdoet.

Wat je nog meer kunt doen om constipatie bij kinderen te behandelen

Dieet en toiletgewoonten zijn twee van de steunpilaren bij de behandeling en verbetering van constipatie bij kinderen. Ze moeten echter ondersteund worden door andere gezonde gewoonten die ongetwijfeld een positieve bijdrage leveren.

 • Het is absoluut noodzakelijk dat kinderen een actief leven leiden en zowel aan lichaamsbeweging als buitenspelen doen.
 • Vezels zijn een belangrijk bestanddeel van de voeding. Ze moeten echter worden verstrekt als onderdeel van een evenwichtige en complete voeding die ook voldoende vetten en eiwitten bevat.
 • Sommige voedingsmiddelen zijn in deze situatie af te raden. Het is raadzaam overvloedige melk en vruchtensappen te vermijden, evenals koolzuurhoudende dranken, fastfood en gefrituurd voedsel.

Alle hierboven genoemde remedies zijn een goede manier om dit probleem te verbeteren en (in sommige gevallen) op te lossen zonder dat je hoeft te kiezen voor opties zoals medicijnen, zetpillen of klysma’s.

Maar let op enkele tekenen die om een snelle raadpleging van de arts vragen: koorts, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, bloed bij de ontlasting, buikzwelling, pijn bij de stoelgang of rectale verzakking.

Huismiddeltjes tegen constipatie bij kinderen kunnen helpen

Onregelmatige stoelgang of harde ontlasting komt vaak voor bij kinderen. Vaak zijn ze het gevolg van veranderingen in het dieet of moeilijkheden bij de zindelijkheidstraining.

In de meeste gevallen is het meestal tijdelijk en verbetert het met een verandering in gewoonten zoals het dieet, juiste hydratatie, lichaamsbeweging en andere. Maar om complicaties te vermijden en ernstiger problemen uit te sluiten, moet je zeker je kinderarts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Arnaud M. J. Mild dehydration: a risk factor for constipation? European Journal of Clinical Nutrition.  Diciembre 2003. Suppl 2: S88-95.
 • Gibas-Dorna M, Piatek J. Funcional constipation in children – evaluation and management. Przeglad Gastroenterologiczny. 2014. 9 (4): 194-199.
 • Mayo Clinic. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
 • Milala J, Kosmala M, et al. Plum pomaces as a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2013. 50 (5): 1012-1017.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Tratamiento para el estreñimiento en los niños. Mayo 2018.
 • Paruzynski H, Korczak R, et al. A pilot and feasability study of oatmeal consumption in children to assess markers of boewl function. Journal of Medicinal Food. Mayo 2020. 23 (5): 554-559.
 • Sun J, Bai H, et al. Effects of flaxseed supplementation on functional constipation and quality life in a Chinese population: a randomized trial. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2020. 29 (1): 61-67.
 • Ullah R, Nadeem M, et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology. Abril 2016. 53 (4): 1750-1758.
 • The Royal Children Hospital Melbourne. Constipation. Agosto 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.