De kenmerken en behandeling van couperose

Couperose is in medische termen niet echt een ziekte, maar een esthetisch probleem dat tot rosacea kan leiden. Je moet dus een dermatoloog raadplegen, omdat dit het eerste symptoom van een ernstiger probleem kan zijn.
De kenmerken en behandeling van couperose

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

In het artikel van vandaag gaan we het over de kenmerken en behandeling van couperose hebben. Couperose is een dermatologische aandoening die, indien onbehandeld, tot rosacea of andere ernstige problemen kan leiden.

Het verschijnen van roodachtige plekken op de huid is het belangrijkste kenmerk, voornamelijk als gevolg van temperatuurveranderingen. Het is medisch gezien geen ziekte, maar het is vooral een esthetisch probleem.

Roodheid van het gezicht is onder sommige omstandigheden normaal, vooral in de winter vanwege de koude temperaturen. Als de roodheid in de loop van de tijd echter permanent en intens wordt, dan kan het probleem couperose zijn.

Deze aandoening treft meer vrouwen dan mannen en is aan zowel externe als interne oorzaken te wijten. Het komt ook vaker voor bij mensen met een lichte of bleke huid. Het is belangrijk om dit probleem zo vroeg mogelijk te diagnosticeren om de juiste behandeling voor couperose te ondergaan.

Couperose

couperose

 

Couperose is een vaatafwijking die zich voornamelijk in de vaatjes en arteriolen manifesteert. Dit komt, omdat ze zeer weinig elasticiteit hebben. Als de bloedsomloop dus sterk toeneemt, dan wordt de huid rood en blijft dat ook.

De reden is dat de bloedvaten niet elastisch meer zijn en moeite hebben om naar hun normale toestand terug te keren. Over het algemeen bedekken roodachtige gebieden de wangen, kin en neus, hoewel ze ook overal op het gezicht of de hals kunnen voorkomen.

Iedereen is vatbaar voor dit soort roodheid, maar het is meestal tijdelijk. Als het permanent wordt, dan kan het aan couperose te wijten zijn. Dit type huidaandoening kent twee fasen.

Deze zien eruit als een kleine roodachtig web met dunne lijnen die er uitzien als lange, dunne spinnenpoten (vandaar de naam). Ze variëren van rood tot licht violet en zijn een duidelijk teken van de aanwezigheid van couperose.

De oorsprong van couperose

Zoals we hierboven al zeiden, is deze vasculaire anomalie te wijten aan het gebrek aan elasticiteit van de bloedvaten. Wanneer de kleine vaten om welke reden dan ook uitzetten, dan kunnen ze niet meer samentrekken.

Ze worden dan beter zichtbaar door de huid en dit is de reden waarom er een roodachtig gebied is. De factoren die ook tot de verwijding van deze kleine vaten kunnen leiden zijn onder andere:

 • plotselinge temperatuursveranderingen.
 • weerfactoren, zoals overmatige wind.
 • bultjes of licht trauma aan de huid.
 • roken.
 • overmatige consumptie van alcohol.
 • de toepassing van irriterende stoffen op het gezicht.
 • overmatige blootstelling aan de zon of UVA-lampen.
 • het doormaken van veel stress of grote angst.
 • pittige maaltijden.
 • hormonale veranderingen.
 • hypertensie of diabetes.
 • gebruik van corticosteroïden.

De exacte oorzaak waardoor couperose optreedt, is onbekend. Wel weten we dat genetica daarin een rol speelt. Het is dus gebruikelijk dat deze anomalie optreedt bij mensen van wie de ouders het ook hadden.

Dingen om in gedachten te houden

Huid met en zonder couperose

De belangrijkste manifestatie van couperose is het verschijnen van roodachtige gebieden en spataderen. Alleen bij gepaalde gelegenheden gaan deze gepaard met een branderig gevoel of plaatselijke pijn.

In sommige gevallen is deze aandoening de eerste fase van rosacea, een andere huidaandoening. Dit komt vooral vaak voor als het zich met gezichtsvlekken of puisten manifesteert.

Veel mensen hebben na de beginfase geen problemen. Het is in ieder geval altijd een goed idee om een dermatoloog te raadplegen als de eerste symptomen optreden.

Dit is, omdat het veel gemakkelijker te controleren is wanneer je vroeg met de behandeling van couperose begint. Als het om dermatologische problemen gaat, dan is preventie meestal effectiever dan welk type behandeling dan ook.

Aangezien de oorzaak van couperose nog steeds een mysterie is voor de wetenschap, kunnen ze alleen maar aanbevelen dat je een dagelijkse huidverzorgingsroutine uitvoert met geschikte producten voor je huidtype en algemene gezonde levensstijlgewoonten aanneemt.

Zodra de aandoening zich manifesteert, dan hangt de behandeling van couperose af van de ernst ervan. Over het algemeen kunnen sommige crèmes de doorstroming van het bloed in het getroffen gebied verminderen. Daarnaast kunnen sommige medicijnen helpen. Vasculaire laserbehandeling is echter vaak een stuk efficiënter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.