De juiste melk voor baby’s na hun eerste jaar
Ouders moeten weten hoe ze de juiste melk voor baby’s moeten kiezen nadat ze de leeftijd van één jaar hebben bereikt. Het kiezen van de verkeerde melk verhoogt namelijk het risico dat de kleintjes ziekten ontwikkelen, vooral die van metabole of auto-immuun aard.
Moedermelk is de beste voeding voor baby’s. Maar nadat ze hun eerste verjaardag hebben bereikt, is hun energiebehoefte hoger. Daarom kan moedermelk niet langer de enige voedingsbron zijn. Met dit in gedachten moeten ouders weten hoe ze kwaliteitsproducten kunnen kiezen die voldoen aan de voedingsbehoeften van hun baby.
Dus, welke melk is het beste? Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste melk voor baby’s na hun eerste levensjaar? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.
De juiste melk voor baby’s vanaf één jaar: let op toegevoegde suikers
Het probleem met veel soorten melk voor baby’s is dat ze toegevoegde suikers bevatten. Suiker kan de metabole gezondheid van zuigelingen verslechteren, waardoor hun risico op het ontwikkelen van ziekten als kind of volwassene toeneemt.
Een studie uitgevoerd door de European Pediatric Society (Engelse link) concludeerde dat het verminderen van de inname van enkelvoudige suikers bij kinderen van essentieel belang is. Volgens het onderzoek helpt deze maatregel stofwisselingsproblemen zoals diabetes te voorkomen.
Het niet letten op de hoeveelheid toegevoegde suikers in melk kan dus negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid. Bovendien is het gebruik van dit soort producten gekoppeld aan veranderingen in het lipidenprofiel (Engelse link).
Lees ook eens:
De vele voordelen van borstvoeding
Het belang van omega 3-vetzuren in melk voor baby’s
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de voordelen van het opnemen van omega 3-vetzuren – een vetzuur dat ontstekingsremmend van aard is – in je dieet. Regelmatig consumeren van omega 3-vetzuren draagt bij aan een lager cardiovasculair risico. Dit werd aangetoond in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Pharmacology & Therapeutics.
Bovendien zijn deze lipiden vooral belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Frequente blootstelling aan deze voedingsstoffen in vroege stadia kan het optreden van auto-immuunprocessen verminderen. In dit verband heeft een onderzoek dat in 2017 plaatsvond (Engelse link) een regelmatige inname van omega 3-vetzuren tijdens de kindertijd in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van astma.
Daarom is het belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van de juiste melk voor baby’s ouder dan één jaar. Met andere woorden, zorg ervoor dat het product dat je kiest deze vetzuren bevat.
Ook interessant om te lezen:
Vijf plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren
Melk met vitamine D
Een vitamine D-tekort is een veel voorkomend probleem bij de bevolking in het algemeen. Een onderzoek (Engelse link) onder 97 zwangere vrouwen en 90 baby’s concludeerde dat de niveaus van dit micronutriënt meestal onder de aanbevolen niveaus lagen.
Een lage inname van vitamine D kan de gezondheid van de botten tijdens de volwassenheid beïnvloeden. Daarom kan het iemands risico op osteoporose verhogen. Deze aandoening komt vaak voor bij postmenopauzale vrouwen en vormt een risico voor de gezondheid en het welzijn.
Daarnaast worden lage niveaus van deze vitamine geassocieerd met tekortkomingen in spierkracht en een verhoogd risico op het ontwikkelen van complexe ziekten.
Vitamine D is een voedingsstof die moeilijk alleen via de voeding te verkrijgen is. In feite is de beste manier om voldoende aanmaak in het lichaam te garanderen door gezonde blootstelling aan de zon. Om het risico op vitamine D-tekort te minimaliseren, moet je dus melk kiezen die aanzienlijke hoeveelheden van dit micronutriënt bevat.
Het kiezen van de juiste melk voor baby’s is geen makkelijke taak
Zoals je kunt zien, zijn er drie belangrijke parameters waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste melk voor je kind. Er zijn natuurlijk nog andere aspecten waar je ook rekening mee kunt houden. Dit omvat bijvoorbeeld het vertrouwen dat het merk biedt, of er chemische additieven in de melk zitten, enzovoort.
Je moet dus naar het voedingsetiket kijken om de juiste optie te kiezen. Als je geen aandacht besteedt aan deze informatie, kan dit ertoe leiden dat je een product van mindere kwaliteit kiest. Of dat je kiest voor een melk die veel eenvoudige suikers bevat.
Bedenk dat baby’s en kinderen nog in ontwikkeling zijn. Daarom veroorzaakt het eten van grote hoeveelheden schadelijke stoffen de mogelijkheid om als volwassenen aan complexe ziekten te lijden. Om deze reden moeten ouders vanaf de geboorte goed voor de voeding van hun kind zorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
- Mendonça MA, Araújo WMC, Borgo LA, Alencar EdR (2017) Lipid profile of different infant formulas for infants. PLoS ONE 12(6): e0177812. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177812
- Schunck WH., Konkel A., Fischer R., Weylandt KH., Therapeutic potential of omega 3 fatty acid derived epoxyeicosanoids in cardiovascular and inflammatory diseases. Pharmacol Ther, 2018. 183: 177-204.
- Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childhood allergic disease? Nutrients, 2017.
- Avar Ozdemir A., Ercan Gundemir Y., Kuçuk M., Yildiran Saric D., et al., Vitamin D deficiency in pregnant women and their infants. J Clin Res Pediatr Endocrinol, 2018. 10 (1): 44-50.