De indrukwekkende lichaamsbouw van Adama Traoré

Adama Traoré is ondanks zijn grote spiervolume zeer snel en krachtig. We vertellen je hoe hij de fysieke verandering die hij de afgelopen 7 jaar heeft laten zien, heeft bereikt.
De indrukwekkende lichaamsbouw van Adama Traoré
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 23 januari, 2023

Als je de indrukwekkende lichaamsbouw van Adama Traoré op het veld bekijkt, valt het op hoezeer hij qua bouw verschilt van zijn tegenstanders en teamgenoten. De indrukwekkende lichaamsbouw die hij bezit is natuurlijk gebaseerd op gerichte training en dieet.

De fysiek sterkste spelers spelen meestal in de verdediging of, als dat niet lukt, als centrumspits. Zo kunnen ze naar voren gaan en de bal terughalen of beschermen, als dat nodig is, zonder daar de gevolgen van te ondervinden.

Maar Traoré speelt op geen van beide posities; hij speelt als vleugelspeler op de flanken. En ondanks zijn grote fysieke frame is hij een zeer onevenwichtige speler en bijna niet te stoppen qua snelheid.

Hoe heeft Adama Traoré zijn indrukwekkende lichaamsbouw bereikt?

Genetici geven waarschijnlijk de voorkeur aan Adama Traoré vanwege de fysieke transformatie die de speler heeft ondergaan sinds zijn debuut bij FC Barcelona in 2015. Sindsdien, toen hij tijd doorbracht bij Aston Villa, Middlesbrough en Wolverhampton, nam zijn spiermassa enorm toe. Toen hij in 2022 terugkeerde bij Barça, was hij niet meer die magere, lange jongeling die was vertrokken.

Behalve de genen speelde ook de training die de speler gedurende deze tijd volgde een rol bij het veranderen van zijn lichaam. Hieronder worden de sleutels die leidden tot de indrukwekkende lichaamsbouw die Adama Traoré vandaag de dag heeft in detail beschreven.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

Veeleisende training, maar zonder gewichten

Adama Traoré
Hoewel er een genetische basis is die het vermogen van de speler om zijn spiermassa te vergroten verklaart, kan men zijn toewijding en discipline niet buiten beschouwing laten.

In een interview(Spaanse link) zei Adama Traoré dat hij niet met gewichten traint in de sportschool. De speler legde uit dat zijn genetica ervoor zorgt dat zijn spieren groeien zoals ze groeien.

De Spanjaard doet liever een beroep op training met zijn eigen lichaamsgewicht om zijn lenigheid, explosiviteit en kracht te verbeteren, volgens (Spaanse link) zijn persoonlijke fysieke trainer, Nacho Villalba. Het overwicht van witte vezels in zijn spieren genereert een groter volume. Dit echter zonder de noodzaak om in de sportschool voor elke spier geïsoleerd werk te doen.

Een van de elementen die Adama Traoré helpen bij zijn trainingen zijn de elastieken. Hoewel ze misschien eenvoudig lijken, kunnen ze een weerstand bieden tot 50 kilo. Ze zijn ze ideaal voor het werken aan het onderlichaam.

Hij vertrouwt ook op iso-inertiële trainingsmachines, die even veeleisend of veeleisender zijn dan traditionele apparaten. Deze dienen om zowel aan spiercontractie als aan stretching te werken.

Op de een of andere manier wekt Traoré door oefening genoeg spierspanning op om zijn spieren vezels te laten breken. Deze passen zich, wanneer ze na de training weer worden opgebouwd, aan om deze prikkels te weerstaan en leiden tot hypertrofie.

Andere voetballers nemen hun toevlucht tot de sportschool

Adama Traoré’s fysieke training onderscheidt hem van die van andere voetballers, zoals Cristiano Ronaldo. De Portugees doet aan krachttraining om zijn spiermassa te verbeteren. Het is een van de voetballers die momenteel een bevoorrechte lichaamsbouw geniet.

Hetzelfde als Ronaldo doet Leon Goretzka, een Duitse voetballer die in 2020 een transformatie onderging die sterk lijkt op die van Traoré. Alle 3 slaagden ze erin hun trainingsroutine aan te passen aan de bijzonderheden van hun lichaam om het doel te bereiken.

Ook leuk om te lezen is dit artikel:
De ernstigste blessures in de voetbalgeschiedenis

Dieet kan niet ontbreken voor fysieke transformatie

Adama Traoré
Eiwitdiëten bevorderen de toename van spiermassa. Ook sommige legale en toegestane supplementen dragen bij aan het proces.

Elke training die wordt uitgevoerd moet gepaard gaan met een overeenkomstig dieet. Het maakt niet uit of het nu gaat om spieropbouw, afvallen of versteviging van het lichaam. In de jaren dat Traoré prioriteit gaf aan de ontwikkeling van zijn spiermassa, was eiwit de centrale voedingsstof in zijn dieet.

Dit komt omdat, zoals een studie  (Engelse link) gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine aantoont, eiwit bijdraagt aan spiertoename in combinatie met de juiste training. Maar ook koolhydraten spelen een rol, vooral na trainingen en wedstrijden, omdat ze helpen de glycogeenvoorraden aan te vullen.

Vetten zijn een andere voedingsstof die in de maaltijden van Adama Traoré aanwezig is. Dit omdat ze energie leveren en belangrijke hormonale functies hebben.

Tot slot maakt ook suppletie deel uit van zijn gewoonten. Dit is een aspect waarin de voetballer heel voorzichtig moet zijn. Omdat de antidopingregels van het voetbal de consumptie van bepaalde stoffen die de prestaties op onnatuurlijke wijze kunnen verbeteren, verbieden.

De indrukwekkende lichaamsbouw van Adama Traoré werkt in zijn voordeel

Behalve dat het zijn prestaties verbetert, heeft een ontwikkeld spierstelsel Traoré “gepantserd” tegen blessures. Behalve een gebroken middenvoetsbeentje in het seizoen 2015/2016 had de aanvaller nauwelijks twee blessures die hem meer dan 20 dagen uit de roulatie hielden.

Een daarvan was in 2015 en de andere is recenter. Wat de laatste betreft, het is een spierblessure in het bovenbeen, gedateerd juli 2022.

Als we dit in aanmerking nemen en de kracht toevoegen die de speler laat zien in zijn loopjes op snelheid, kunnen we concluderen dat de lichaamsbouw geen last is. Het is juist een hulpmiddel voor zijn spel. Adama Traoré is immers het zoveelste voorbeeld van wat training en voeding met een mens kunnen doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.