De gezondheidsvoordelen van cranberry's

In dit artikel gaan we in op de voordelen die cranberry's bieden voor je gezondheid, en waarom je ze vaker aan je voeding zou moeten toevoegen.
De gezondheidsvoordelen van cranberry's

Laatste update: 08 februari, 2019

De voordelen van cranberry’s, of bosbessen, zijn ontelbaar. Deze geweldige kleine besjes bevatten de meeste antioxidanten van bijna alle fruitsoorten. Ze worden veel in de gastronomie gebruikt (met name in desserts), maar ook vaak in kruidengeneesmiddelen. Lees hieronder meer over alle gezondheidsvoordelen van cranberry’s.

De onderstaande gezondheidsvoordelen worden aan cranberry’s toegedicht. Ze zouden:

  • ontstekingsremmend zijn
  • de maag beschermen
  • anti-bacterieel zijn
  • de bloedvaten verwijden
  • krampstillend werken
  • plaatjesaggregatieremmers zijn
  • een samentrekkend middel zijn

In feite is de cranberry één van de meest voedzame voedingsmiddelen, samen met spinazie, kiwi, selderij en wortels. Het is een essentieel ingrediënt, dat kan helpen bij de ontgifting van je lichaam. Neem het dus op in je voeding!

De gezondheidsvoordelen van cranberry’s

Goed voor je gezichtsvermogen

Goed gezichtsvermogen door cranberry's

Wist je dat cranberry’s worden aangeraden bij infecties en aandoeningen van de bloedvaten in je ogen? Het is echt zo! Ze bevatten namelijk een hoge concentratie vitamine A, ook bekend als retinol. Deze vitamine is goed voor de gezondheid van je ogen en dus ook voor je gezichtsvermogen. 

Cranberry’s zouden heilzaam zijn voor mensen die aan staar lijden. Staar is een oogziekte, die onder anderen wordt gekenmerkt door een hoge oogdruk.

Bescherming tegen hart- en vaatziekten en diabetes

Cranberry’s bevatten veel polyfenolen. Hierdoor kunnen ze je mogelijk beschermen tegen ziektes zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes.

Bescherming tegen urineweginfecties

Eén van de bekendste gezondheidsvoordelen van cranberry’s is het feit dat ze natuurlijke antiseptica zijn. Dat komt door hun antibacteriële eigenschappen. Ze zouden daarom een zeer effectief middel zijn tegen urineweginfecties.

Cranberrysap is ook perfect voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld blaasontsteking of een ontsteking van de nieren. Waarom dat zo is? Cranberry’s hebben namelijk een zuiverende werking, waardoor ze helpen het lichaam te ontgiften van schadelijke stoffen.

Goed voor je huid

Een mooie huid

Cranberry’s zijn een bron van antioxidanten en vitaminen. Dat maakt ze ideaal voor het behouden van een gezonde huid. Ze stimuleren namelijk de collageenproductie.

Daarnaast kunnen ze, omdat ze zoveel antioxidanten bevatten, vroegtijdige celveroudering vertragen.

Versterking van het immuunsysteem

Volgens een aantal studies van de Oregon State University, bevatten cranberry’s een mengsel van stilbeen, dat een beetje lijkt op vitamine D. Stilbeen helpt om je immuunsysteem te versterken en daarmee ook je afweersysteem.

Verbetering van de spijsvertering en de darmdoorvoer

Verbeterde spijsvertering

De laatste van de vele gezondheidsvoordelen van cranberry’s: ze bevatten proanthocyanidinen. Dit zijn stoffen die voorkomen dat schadelijke bacteriën zich gaan afzetten op de binnenwanden van het maagdarmkanaal. 

Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij het voorkomen van maagzweren en tandplak, omdat ze de wildgroei van bacteriën tegengaan.

De voedingswaarde van cranberry’s

Als je 100 gram cranberry’s aan je dieet toevoegt, dan krijg je de volgende voedingswaarden:

Voedingsstof

Hoeveelheid

Calorieën57,0 kcal
Water84,21 gram
Koolhydraten14,49 gram
Eiwitten0,74 gram
Vetten0,33 gram
Mineralen0,24 gram

Het goede van cranberry’s is dat je ze zowel gedroogd als vers kunt eten, maar het is uiteindelijk altijd het beste om ze zo vers mogelijk te eten. Voeg ze toe aan smoothies of salades, bijvoorbeeld met bananen, aardbeien en appels. Of eet ze als tussendoortje, bijvoorbeeld in een heerlijke natuurlijke yoghurt.

Soorten cranberry’s

Er zijn verschillende soorten cranberry’s:

  • De Amerikaanse black cranberry. Deze bessen zijn blauw-zwart van kleur en groter dan de meeste andere cranberrysoorten. Ze zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C.
  • Rode of zure cranberry’s. Dit zijn kleine, zachtroze besjes, die met name in Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika erg populair zijn.
  • Kleine rode cranberry’s. Deze groeien in Noord-Europa en Azië. De plant heeft kenmerkende driehoekige bladeren.
  • Rode Amerikaanse cranberry’s. Deze besjes groeien in Canada en de Verenigde Staten, en hebben dezelfde smaak als appels.

Hoe kies je cranberry’s en hoe bewaar je ze?

Ten slotte nog wat feitjes over waar je op moet letten als je cranberry’s gaat kopen, en hoe je ze vervolgens bewaart.

Kijk vooral naar de kleur en de textuur als je ze gaat kopen. De bessen van de beste kwaliteit hebben een heldere, intense kleur, en voelen droog en stevig aan. Zachte cranberry’s zijn dus niet goed.

Wil je de besjes bewaren, doe dat dan als volgt:

  • Verwijder besjes met een witte schimmel of een wittige kleur.
  • Bewaar ze daarna in de koelkast.
  • Een andere mogelijkheid is om ze uit te spreiden op een schaal. Laat ze vervolgens drogen in de zon.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Basu, A., Du, M., Leyva, M. J., Sanchez, K., Betts, N. M., Wu, M., … Lyons, T. J. (2010). Blueberries Decrease Cardiovascular Risk Factors in Obese Men and Women with Metabolic Syndrome. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.110.124701
  • Shi, M., Loftus, H., McAinch, A. J., & Su, X. Q. (2017). Blueberry as a source of bioactive compounds for the treatment of obesity, type 2 diabetes and chronic inflammation. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.12.036
  • Beattie, J., Crozier, A., & Duthie, G. (2005). Potential Health Benefits of Berries. Current Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.2174/1573401052953294
  • Wang, S. Y., Camp, M. J., & Ehlenfeldt, M. K. (2012). Antioxidant capacity and α-glucosidase inhibitory activity in peel and flesh of blueberry (Vaccinium spp.) cultivars. In Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.11.134

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.