De gevaren van crèmes volgens de experts
We durven te wedden dat je nog nooit hebt gehoord van de gevaren van crèmes. Wie gebruikt er tegenwoordig geen crèmes of cosmetica? Er zijn zoveel plaatsen waar we deze producten kunnen kopen. Bovendien zijn ze er in verschillende prijsklassen, zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn.
De meeste mensen zijn zich echter niet bewust van de gevaren van crèmes die niet in gespecialiseerde winkels worden verkocht. In deze winkels kan niemand ons namelijk vertellen hoe we ze het beste kunnen gebruiken.
Het is om deze reden dat het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS) een rapport heeft opgesteld om te waarschuwen voor het verkeerd gebruik van deze cosmetica. Het doel is om te proberen de bijbehorende risico’s te verminderen.
Dit rapport, dat bekend staat als ‘Goede gewoonten bij het gebruik van cosmetische producten’ (Spaanse link) is verdeeld in twee hoofdsecties:
- Verkeerd gebruik van producten.
- Slechte gewoonten in verband met het gebruik van producten.
Laten we eens kijken naar de gevaren van crèmes als je ze niet op de juiste manier gebruikt. We raden aan om deze tips in de praktijk te brengen om de risico’s die ze kunnen veroorzaken te verminderen.
De meest voorkomende verkeerde gebruiken van crèmes
Een van de slechtste gewoonten die we hebben bij het gebruik van crèmes is dat we het product niet de aandacht geven die het verdient. We negeren de aanbevelingen van de fabrikant, waardoor de gevaren van deze producten bij het gebruik ervan toenemen.
Het niet lezen van deze aanbevelingen is hetzelfde als niet geïnformeerd worden over het gebruik van medicijnen door de bijsluiter niet te lezen. Veel crèmes bevatten werkzame stoffen die, als je ze niet op een bepaalde manier aanbrengt, schade aan de huid kunnen veroorzaken.
We hebben bijvoorbeeld de neiging om de houdbaarheidsdatum van deze producten over het hoofd te zien, evenals de meest geschikte plaats en omgeving om het te bewaren.
Hoewel deze slechte gewoonten vaak alleen leiden tot het inactiveren van stoffen, zijn er ook andere risico’s. De moleculen die de crèmes vormen, kunnen worden omgezet in andere moleculen, met ongewenste effecten voor de consument. Dus hoe kunnen we de gevaren vermijden die samenhangen met het verkeerd gebruik van crèmes?
Enkele tips
Naast het eerder genoemde rapport heeft de AEMPS ook een reeks tips gepubliceerd die we moeten toepassen bij het gebruik van crèmes en cosmetica. Als we deze tips opvolgen kunnen we namelijk de bijbehorende gevaren aanzienlijk verminderen.
- Allereerst raden ze aan om altijd het etiket van het product te lezen, evenals de gebruiksaanwijzing, de waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik, zoals vermeld in dit rapport (Spaanse link) van de regering van de Canarische Eilanden. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen we de gunstige effecten van het betreffende product garanderen.
- Ten tweede mag je een crème of cosmetica nooit voor een ander doel gebruiken dan door de fabrikant bedoeld is. Als we dat wel doen kunnen we andere gezondheidsproblemen veroorzaken.
- Ten derde raden we aan om de houdbaarheid te respecteren, evenals de periode na opening van het product, die op het product staat vermeld.
- De vierde tip is om de producten goed op te bergen, maar ook om de verpakkingen schoon en goed gesloten te houden. Het is ook belangrijk om blootstelling aan extreme temperaturen en zonlicht te vermijden. De zonnestralen kunnen de structuur van de moleculen wijzigen, waardoor de producten hun effectiviteit verliezen of, in het ergste geval, gevaarlijke effecten kunnen veroorzaken.
- Het is ook essentieel om je handen te wassen voordat je een cosmetisch product gebruikt. Dit voorkomt namelijk infecties.
Ook interessant om te lezen:
Hoe identificeer je kwaliteitscosmetica?
Andere tips om de gevaren van crèmes te vermijden
Afgezien van alle bovengenoemde adviezen, stelt de AEMPS ook voor dat we rekening houden met de volgende aandachtspunten:
- Deel geen voorwerpen die in contact kunnen komen met lichaamsvocht met andere mensen.
- Meng geen producten en voeg geen extra stoffen toe aan de cosmetica.
- Vermijd het veranderen van de verpakking waarin het uit de fabriek komt.
- Als we een wegwerpproduct gebruiken, gooi het dan direct na gebruik weg en gebruik het niet nog een keer.
- Als er een defect van de verpakking is, gooi het dan weg.
Ontdek ook:
Gebruik en eigenschappen van papajazeep
Volg het advies van de experts
Gezondheidsexperts hebben ons gewezen op de mogelijke gevaren van crèmes en de gevolgen van verkeerd gebruik van cosmetica. De reden hiervoor is dat velen van ons ze niet gebruiken zoals we zouden moeten. We lezen de etiketten niet, we bewaren ze niet goed of we vermengen ze met andere producten. Vervolgens ondervinden we de schadelijke gevolgen van deze slechte gewoonten.
We moeten deze richtlijnen van de gezondheidsautoriteiten volgen om alle mogelijke gevaren van crèmes tot een minimum te beperken. Het zijn eenvoudige en gemakkelijk toe te passen tips die ons veel problemen kunnen besparen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. (2019). Buenas prácticas de uso de productos cosméticos. https://www.aemps.gob.es/informa/cosmeticos-y-cuidado-personal/buenas-practicas-de-uso-de-productos-cosmeticos/
- Alcalde, M. T. (2007). Alimentos usados en formulación cosmética. Ámbito Farmacéutico. Cosmética.
- Gobierno de Canarias. Etiquetado de los cosméticos. http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/ecoblog/aacoart/files/2013/04/Etiquetado-de-los-productos-cosméticos.pdf
- Ministerio de Sanidad, S. S. e I. (2018). Real Decreto 85/2018, de 23 de febrero, por el que se regulan los productos cosméticos. Disposición 2693 Del BOE Núm. 51 de 2018. https://doi.org/10.1017/S0954422417000087
- Mosquera, T., Noriega, P., Tapia, W., & Pérez, S. H. (2012). Evaluación de la eficacia cosmética de cremas elaboradas con aceites extraídos de especies vegetales Amazónicas: Mauritia Flexuosa (Morete), Plukenetia Volubilis (Sacha Inchi) y Oenocarpus Bataua (Ungurahua). La Granja. https://doi.org/10.17163/lgr.n16.2012.02