De ergste storm is die zich in onze geest vormt
De ergste storm en het ergste scenario kan vaak onze geest plagen. We dramatiseren en versterken onze emoties.
Bedenk dat je relatie eindigde. Op dat moment ging je door een onrustige periode. Je dacht dat je hele wereld instort. Hoe zie je deze situatie echter nu, een paar jaar later? Je realiseert je dat het niet zo slecht was als je dacht en dat je het overdreven hebt.
Dit komt omdat de ergste storm niet gaat over wat er echt gebeurt, maar over hoe we dingen creëren in onze geest.
De ergste storm waar we aan proberen te ontsnappen
Waarom is het zo makkelijk om in deze vicieuze cirkel te komen? Waarom versterken we gevoelens altijd en waarom laten we onszelf zo erg lijden?
Het antwoord is simpel. We hebben de neiging om onszelf te martelen en dit buiten proporties te zien. Daarnaast focussen we ons op het negatieve wat ons overkomt. Wat gebeurt er nu en wat is er gebeurd? Dit is hoe onze gedachtespiraal buiten proporties raakt en de meest negatieve gedachten de overhand krijgen.
Uiteindelijk kunnen we alleen de schuld leggen bij onze emoties, maar dit is alleen omdat we niet weten hoe we deze onder controle moeten houden.
In plaats van een kleine pauze te nemen om onze gedachten te laten bezinken, laten we onszelf leiden door wat we voelen.
Laten we een kijkje nemen naar het voorbeeld dat we aan het begin gaven.
Stel je weer voor dat je relatie eindigt. In deze situatie is het mogelijk dat je jezelf martelt met de gedachten waarom de relatie is gestopt. Je voelt op dit moment zo veel en zo intens, dat je erg bang bent om zonder je partner te moeten leven. Je bent doodsbang om je leven zonder je partner aan je zijde te moeten doorstaan.
Wat je moet weten, is dat vroeg of laat al deze gedachten verdwijnen en dat alles wat je dacht een verre herinnering zal zijn.
Lees ook:
Drie voordelen van huilen voor je geest
Zie de realiteit zoals deze is
Onze gevoelens en emoties veroorzaken dat we de realiteit niet zien zoals deze is. Met andere woorden: we bedwelmen onze gedachten, angsten, twijfels en ideeën.
Wanneer de tijd verstrijkt, krijgen we meer ruimte. Dit laat ons dingen vanuit een ander perspectief zien. Op dit moment zijn we niet langer gestrest of verdrietig. Irritaties en boosheid nemen ons niet meer over en we kunnen alles nu helder zien.
Dit is wat we nodig hadden op dat moment. Ondanks dat, hebben wij ons laten leiden door de emoties.
Het leven stopt niet. We geloven dat wel wanneer negativiteit tevoorschijn komt en we ons hieraan vast houden.
Het is normaal om jezelf te vermoeien. Dat is wat slechte emoties aanrichten. Je emoties niet accepteren en loslaten, vergiftigt je.
Misschien ook interessant om te lezen:
Leer lopend mediteren om negatieve emoties te wissen
Houd je gedachten en emoties onder controle
Je zorgen maken over wat er in je gedachten omgaat, is erg normaal. Het controleren van je gedachten en weten hoe je deze moet observeren, is echter erg nuttig. Dit zal je helpen om assertiever te worden en oplossingen in complete chaos te kunnen vinden.
Laten we een visualisatie-oefening doen.
Neem de ergste storm in gedachten, zoals een erg rommelige kamer. Als je deze niet opruimt, wat doe je dan? Je verplaatst dingen van de ene kant naar de andere kant. Vervolgens creëer je eigenlijk een grotere chaos in deze kamer.
Wat is de oplossing? Je moet beginnen met het organiseren van alles, beetje bij beetje. Geef alles een plek. Het is hard werken, maar je komt erachter dat sommige dingen eigenlijk de plaats innemen van belangrijke dingen. Wat als je deze dingen weggooit?
Deze makkelijke en praktische visualisatie-oefening zal je helpen alles dat rondspookt in je gedachten een plek te geven. Het is moeilijk, maar met oefening zal je vanzelf de voordelen ervan inzien. Ruim je gedachten op, open je ogen en zie de realiteit zoals deze is zonder er dingen aan toe te voegen. Creëer geen storm met je eigen gedachten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- WINOGRAD, M., & JABLONSKI, B. (2012). Psicologia clínica. Volume 24; No1. https://doi.org/10.1080/10382046.2014.967113
- Matlin, M. W. (2004). Psicologia Cognitiva. Journal of Personality. https://doi.org/10.1007/SpringerReference_11315
- Oliveira, I. De. (2010). Estudos de Psicologia. Estudos de Psicologia. https://doi.org/10.1590/S1413-294X2003000200015
- Payás Puigarnau, Alba. (2008). Funciones psicológicas y tratamiento de las rumiaciones obsesivas en el duelo. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 28(2), 309-325. Recuperado en 16 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0211-57352008000200005&lng=es&tlng=es.