Ik wil niet meer aan je denken

De herinneringen doen pijn en blijven pijn doen. Maar vanaf vandaag zal ik niet meer aan je denken, omdat ik sterk en vastberaden genoeg ben om dit voor elkaar te krijgen.
Ik wil niet meer aan je denken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ik wil niet meer aan je denken, maar ik weet niet hoe. Mijn geest lijkt mij helemaal in zijn macht te hebben en hoewel ik jou uit mijn gedachten wil verwijderen, kan ik dit niet.

Het is onaangenaam. Het gaat niet alleen om de herinneringen die door mijn hoofd spoken. Maar het gaat ook om de emoties en gevoelens die door mijn hart razen en helemaal niet positief zijn.

Zorgen, aannames, vragen als ‘wat als ik iets anders had gedaan?’ of ‘wat zou er gebeurd zijn als alles anders zou zijn geweest?’ steken ook vaak de kop op.

Ik twijfel

Ik weet niet hoe het me gaat lukken. Toch wil ik voor eens en voor altijd niet meer aan je hoeven denken.

Gedachten komen in me op

Gedachten

De eerste stap om iemand uit je hoofd te krijgen, is om niet langer te proberen om alle gedachten aan deze persoon te negeren of de rug toe te keren.

Natuurlijk is het hartstikke normaal dat je geen zin hebt om deze gedachten onder ogen te komen. Aangezien ze veel te pijnlijk zijn. Door ze te ontwijken, zul je echter nooit in staat zijn om die persoon, die helaas geen deel meer uitmaakt van je leven, uit je hoofd te krijgen.

  • Analyseer je gedachten: denk aan die persoon en kijk naar hoe je je hierbij voelt en waarom. Vraag jezelf af of de gevoelens die je ervaart logisch zijn en wat de reden is waarom deze gevoelens je zo vaak overvallen.
  • Maak je je veel te veel zorgen? Soms kunnen we enorm veel twijfelen over de keuzes die we hebben gemaakt en de beslissingen die we hebben genomen. Dit wordt ook wel ‘spijt’ genoemd. Hier kun je echter mee ophouden. Als je namelijk een stapje terug zou zetten, dan zou je je realiseren dat al je zorgen nergens op gebaseerd zijn.
  • Houd rekening met angst: Misschien lukt het je wel niet om die persoon te vergeten omdat je bang bent om alleen en eenzaam te zijn.

Stop met vergelijken

  • Vergelijk je eigen leven niet met het leven van anderen. Vergelijkingen sleuren je alleen maar in een cirkel van negativiteit waar je je nooit op je gemak en tevreden in zult voelen.
Vogels

Het is belangrijk om rekening met deze stappen te houden, zodat je de gedachten die in je hoofd opkomen op een gezonde manier kunt accepteren. Deze stappen zullen je ook helpen om te profiteren van alle voordelen die ze kunnen bieden.

Ik zal mijn aandacht richten op andere dingen

Zodra je al die gedachten over die andere persoon onder ogen bent gekomen, zullen ze hun koers af kunnen leggen. Met andere woorden: eerst zullen ze in je hoofd opkomen en vervolgens zullen ze je geest ook vanzelf weer verlaten.

Toch zullen er nog genoeg andere gedachten zijn die je angst, verdriet, melancholie en twijfels zullen bezorgen.

Voor dit soort gedachten kun je gebruikmaken van een ander alternatief: richt je aandacht op andere dingen.

Zoek afleiding

Er bestaat geen betere techniek om iemand te vergeten dan iets nieuws gaan doen of je aandacht richten op dingen waar je van geniet. Je hebt nu juist even tijd voor jezelf. Zorg er dus voor dat je al deze tijd ook daadwerkelijk aan jezelf wijdt.

Ontdek de wereld

Spreek af met vrienden, ontmoet nieuwe mensen, richt je op je werk, maak die reis waar je al zo lang van droomt etc. Dit zal je allemaal bezig houden en er zodoende voor zorgen dat je sneller in staat zult zijn om die persoon die je zo graag wilt vergeten uit je hoofd te zetten, ook al zal hij van tijd tot tijd nog weleens in je hoofd opkomen.

Groei

Wellicht vraag je je af of deze techniek niet eigenlijk hetzelfde inhoudt als het probleem uit de weg gaan. Wij vinden van niet, zo lang je de vorige stap maar niet hebt overgeslagen. Dit is simpelweg een tweede optie om die gedachten die je maar niet uit je hoofd krijgt uit te wissen.

Om niet meer aan je te denken, zal ik ook niet meer over je fantaseren

Het is nog steeds niet voorbij. Je voelt je nog steeds slecht en je krijgt die andere persoon nog altijd maar niet uit je hoofd. Dit komt doordat je blijft fantaseren over hem en de relatie die je met hem had.

Wanneer je iets idealiseert, dan zinken je gedachten weg in dagdromen en ontwikkel je een misleidend idee over wat er werkelijk gebeurt. Dit idee bijt zich stevig in je hoofd vast en als gevolg kun je maar niet stoppen met aan die persoon te denken, hoe graag je het ook wilt.

Stop met fantaseren

In je gedachten bestaan er nog altijd beelden van die afspraakjes, kusjes en situaties die jullie samen gedeeld hebben. Je denkt terug aan deze beelden met een glimlach op je gezicht, maar sluit ze af met tranen in je ogen.

Het is in principe niets meer dan een methode om jezelf te martelen. Zelf weet je namelijk donders goed dat deze fantasieën niets goeds opleveren. Het zijn slechts illusies en pijnlijke herinneringen aan iets dat niet meer bestaat.

Het is belangrijk om aan te geven dat zelfs als je deze stappen volgt en andere strategieën toepast die behulpzaam voor je zijn, tijd uiteindelijk hetgeen zal zijn dat alles op zijn plek doet vallen.

Neem de tijd

Je zal er niet van de ene op de andere dag in slagen om niet meer te denken aan iemand die veel voor je betekende. Hier is tijd voor nodig en vooral dat je accepteert wat er gebeurd is.

Vlinder

Accepteer het verleden

Wanneer je de werkelijkheid ontkent, alsmaar blijft klagen en zwelgt in je pijn, dan zal deze situatie alleen maar langer aan blijven houden. Daarom moet je leren om het verleden en wat daarin gebeurd is te accepteren. Geef niet op en wacht rustig af. Vroeg of laat zal alles lang niet meer zo onaangenaam voor je zijn.

Vanaf vandaag zal ik niet meer aan je denken. Omdat ik sterk en vastberaden genoeg ben om dit voor elkaar te krijgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.