De eigenschappen en het gebruik van Triphala

Triphala is een kruidenpreparaat dat in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt wordt om verschillende aandoeningen te behandelen. Bovendien zijn er beweringen dat het helpt om vroegtijdige veroudering te voorkomen. Men gelooft daarnaast dat de consumptie ervan het algemeen welzijn bevordert, maar er zijn nog meer studies nodig om die bewering te staven.
De eigenschappen en het gebruik van Triphala
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Triphala is een kruidenmengsel dat rechtstreeks afkomstig is uit de traditionele Ayurvedische geneeskunde. De naam is in het Sanskriet en vertaalt losjes als ‘drie vruchten’.

Dit komt omdat het bestaat uit gelijke delen van de Indiase kruisbes (Emblica officinalis), zwarte Myrobalan (Terminalia chebula) en Bellerische myrobalan (Terminalia bellirica).

Mensen gebruiken het vanwege zijn chemische samenstelling allang als hulpstof bij spijsverteringsproblemen (Engelse link), maar ook bij ontstekingen en orale aandoeningen. Sommigen beweren zelfs dat het helpt bij gewichtsbeheersing. Is er enig bewijs voor deze toepassingen en is het veilig? Lees verder om er meer over te weten te komen!

Wat is Triphala en waar bestaat het uit?

Triphala is dus een kruidenformule die in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt wordt. Volgens informatie waarover het Journal of Alternative and Complementary Medicine  (Engelse link) bericht, kunnen mensen het verkrijgen uit de gedroogde vruchten van de volgende plantensoorten:

  • Emblica officinalis (familie Euphorbiaceae).
  • Terminalia bellirica (familie Combretaceae).
  • Terminalia chebula (familie Combretaceae).

Ze zijn alle inheems op het Indiase subcontinent. Uit historische gegevens blijkt dat de mensen het al meer dan 1000 jaar gebruiken. Het komt al voor in teksten van de arts Charak, die stelde dat de dagelijkse consumptie ervan nuttig was om “honderd jaar zonder ziekte” te leven. Sindsdien gebruiken de mensen het als een bondgenoot om de gezondheid te verbeteren en zo het welzijn te bevorderen.

De samenstelling van Triphala

Een kopje triphala thee
Triphala is heel geschikt om thee van te zetten, want het is een kruidenmengsel.

De voornaamste bestanddelen van dit preparaat zijn looistoffen zoals galzuur en ellaginezuur. Dit zijn antioxidanten, die veel van de geneeskrachtige eigenschappen van de plant verklaren. Hieronder zullen we de eigenschappen van elke plant die in dit mengsel gebruikt wordt eens nader bekijken.

Indiase kruisbes

  • Dit is een vrucht en de extracten ervan helpen blijkbaar de spijsvertering te verbeteren en het ontstaan van chronische ziekten te voorkomen.
  • Ze concentreren diverse voedingsstoffen zoals vitamine A en C, mineralen, en aminozuren.
  • Bovendien zijn ze, volgens gegevens gepubliceerd in Phytotherapy Research (Engelse link), een bron van onder andere fenolen, tannines en curcuminoïden.

Zwarte myrobalan

  • In de Ayurvedische geneeskunde waar het ook bekend staat als Bibhitak, valt zwarte myrobalan op door zijn gehalte aan looistoffen (Engelse link), ellaginezuur, galluszuur, lignanen, en flavonen.
  • Bovendien schrijft men er antibacteriële, ontstekingsremmende en anti-diabetische eigenschappen aan toe.

Myrobalan bellerico

  • Ook bekend als Haritaki is Myrobalan bellerico volgens de leer van Ayurveda ‘de heerser van de geneeskunde’.
  • Volgens een artikel gepubliceerd in het Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine (Engelse link) bevat het diverse fytochemicaliën zoals terpenen, polyfenolen, anthocyaninen, en flavonoïden.
  • Bovendien is het ontstekingsremmend, antioxidant en spijsverteringsbevorderend.

De gezondheidseigenschappen die aan Triphala worden toegeschreven

De Ayurvedische literatuur geeft aan dat veel van de effecten van Triphala te danken zijn aan de laxerende werking omdat het helpt het lichaam te ‘reinigen’. Er zijn ook beweringen over de antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële mogelijkheden. Wat zegt het wetenschappelijk bewijs over deze beweringen?

Natuurlijk laxeermiddel

Triphala is al jaren een supplement om constipatie en andere spijsverteringsongemakken tegen te gaan. In feite wordt het gebruikt als alternatief voor laxeermiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn.

In dit verband ontdekte een studie in het Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics  (Engelse link) dat een laxeermiddel dat zowel Triphala als andere planten bevatte, hielp bij het verminderen van inspanning om de ontlasting kwijt te raken. Het hielp om de darmbewegingen te bevorderen.

Daarnaast meldde onderzoek in het Journal of Ayurveda and Integrative Medicine  (Engelse link) dat dit kruidenpreparaat constipatie, buikpijn en winderigheid vermindert bij patiënten met gastro-intestinale stoornissen.

Gewichtsverlies

Het is belangrijk te bedenken dat gewichtsverlies van veel factoren afhangt, vooral van de voeding. Toch kunnen supplementen zoals Triphala als hulpstoffen dienen, maar ze zijn geen wondermiddel.

Volgens een dierstudie, gepubliceerd in Alternative Therapies in Health and Medicine  (Engelse link), vertoonden ratten die Triphala toegediend kregen een aanzienlijke gewichtsvermindering. Ook hun energie-inname en vetgehalte waren lager dan bij degenen die het mengsel niet kregen.

De resultaten waren ook veelbelovend in een andere studie, uitgevoerd bij zwaarlijvige volwassenen (Engelse link). Degenen die een dagelijkse dosis van 10 gram Triphala kregen, ondervonden een afname van de taille- en heupomtrek. Bovendien namen ze een gewichtsvermindering waar.

Tandheelkundige gezondheid

Triphala wordt in de Ayurvedische geneeskunde ook gebruikt als middel tegen mondziekten. Vooral de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen helpen tandvleesontsteking (gingivitis), tandbederf en tandplaque verminderen.

Het bewijs is nog beperkt, hoewel een studie die gedeeld werd in het International Journal of Ayurveda Research  (Engelse link) meldde dat een mondspoeling met Triphala-extract nuttig was om de opbouw van tandplak en de groei van mondbacteriën te verminderen.

Onderzoek in het Journal of Periodontal & Implant Science  (Engelse link) bevestigt het bovenstaande, want het stelde vast dat een mondspoeling met Triphala helpt om tandplak te verminderen en gingivitis onder controle te houden.

Ontstekingsremmende activiteit

Veel van de geneeskrachtige eigenschappen van Triphala zijn te danken aan de ontstekingsremmende eigenschappen. Een publicatie in Phytotherapy Research  (Engelse link) geeft aan dat Triphala naast andere plantaardige verbindingen diverse nuttige verbindingen bevat zoals:

  • vitamine C
  • flavonoïden
  • polyfenolen
  • tannines
  • saponinen

Deze verbindingen grijpen niet alleen in op de ontstekingsprocessen van het lichaam, maar zijn ook antioxidanten. Zo verminderen ze de effecten van oxidatieve stress, die in verband gebracht wordt met een grote verscheidenheid van ziekten, zoals hart- en vaatziekten, artritis en diabetes.

Risico’s en contra-indicaties van Triphala

Vrouw met buikpijn
Maagdarmklachten is een van de bijwerkingen van Triphala.

Triphala is veilig voor de meeste gezonde volwassenen, maar kan bijwerkingen geven, zoals diarree en buikpijn, vooral in hoge doses. Het wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, zogende moeders en voor jonge kinderen, want er is geen informatie over het veiligheidsniveau bij deze bevolkingsgroepen.

Daarnaast kunnen mensen met reeds gediagnosticeerde ziekten of die reeds onder medische behandeling zijn het beter vermijden. Raadpleeg in elk geval je behandelend arts voordat je een supplement neemt.

Houd er bovendien rekening mee dat Triphala een wisselwerking kan hebben met of de werkzaamheid kan verminderen van medicijnen die zijn voorgeschreven. Denk daarbij onder andere aan medicatie zoals:

  • Anticoagulantia
  • Antiaritmica
  • Anticonvulsiva
  • Atypische antidepressiva zoals nefazodon
  • Immunosuppressieve middelen
  • Opioïde pijnstillers

Hoe kun je Triphala gebruiken?

Op dit moment is Triphala verkrijgbaar in capsule-, poeder-, of vloeibare vorm. Je kunt het zowel online als in natuurvoedingswinkels aanschaffen.

Bij het gebruik is het belangrijk om je aan de aanbevolen dosering op het etiket te houden, want te veel kan ongewenste reacties veroorzaken. Professionals schrijven meestal voor dat je 500 milligram tot 1 gram per dag neemt bij constipatie.  Neem het in vóór elke hoofdmaaltijd. Raadpleeg altijd je arts of Ayurvedische deskundige bij vragen of twijfels die je hebt.

  • Je kunt de vloeibare versie verdunnen in water om een mondspoeling te maken.
  • Bovendien kun je het mengen met warm water en honing om van de andere geneeskrachtige eigenschappen te profiteren.

Zaken om in gedachten te houden

Triphala is een combinatie van drie planten die in de Ayurvedische geneeskunde veel gebruikt worden. In feite worden er al sinds de oudheid allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven en mensen gebruiken het als supplement.

Er is echter nog weinig bewijs over de gezondheidseigenschappen ervan, maar er zijn aanwijzingen dat het een antioxidante, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking heeft.

Gebruik het altijd met mate en overschrijd nooit de door de fabrikant aanbevolen doses. Je moet het bovendien niet gebruiken ter vervanging of aanvulling van andere medische behandelingen. Koop dit soort supplementen ook alleen van betrouwbare verkooppunten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tarasiuk A, Mosińska P, Fichna J. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. Chin Med. 2018;13:39. Published 2018 Jul 18. doi:10.1186/s13020-018-0197-6
  • Peterson CT, Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. J Altern Complement Med. 2017;23(8):607-614. doi:10.1089/acm.2017.0083
  • Cháraka. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 06 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A1raka
  • Gooseberries, raw. (n.d.). In SELF Nutrition Data. Retrieved on May 6, 2021 from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1902/2
  • Poltanov EA, Shikov AN, Dorman HJ, Pozharitskaya ON, Makarov VG, Tikhonov VP, Hiltunen R. Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements. Phytother Res. 2009 Sep;23(9):1309-15. doi: 10.1002/ptr.2775. PMID: 19172666.
  • Mukherjee, P., Rai, S., Bhattacharyya, S., Debnath, P., Biswas, T., Jana, U., Pandit, S., Saha, B.P., & Paul, P. (2006). Clinical Study of ‘Triphala’ – A Well Known Phytomedicine from India. Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics, 5, 51-54.
  • Munshi R, Bhalerao S, Rathi P, Kuber VV, Nipanikar SU, Kadbhane KP. An open-label, prospective clinical study to evaluate the efficacy and safety of TLPL/AY/01/2008 in the management of functional constipation. J Ayurveda Integr Med. 2011;2(3):144-152. doi:10.4103/0975-9476.85554
  • Kamali SH, Khalaj AR, Hasani-Ranjbar S, et al. Efficacy of ‘Itrifal Saghir’, a combination of three medicinal plants in the treatment of obesity; A randomized controlled trial. Daru. 2012;20(1):33. Published 2012 Sep 10. doi:10.1186/2008-2231-20-33
  • Bajaj N, Tandon S. The effect of Triphala and Chlorhexidine mouthwash on dental plaque, gingival inflammation, and microbial growth. Int J Ayurveda Res. 2011;2(1):29-36. doi:10.4103/0974-7788.83188
  • Naiktari RS, Gaonkar P, Gurav AN, Khiste SV. A randomized clinical trial to evaluate and compare the efficacy of triphala mouthwash with 0.2% chlorhexidine in hospitalized patients with periodontal diseases. J Periodontal Implant Sci. 2014;44(3):134-140. doi:10.5051/jpis.2014.44.3.134
  • Naik GH, Priyadarsini KI, Bhagirathi RG, Mishra B, Mishra KP, Banavalikar MM, Mohan H. In vitro antioxidant studies and free radical reactions of triphala, an ayurvedic formulation and its constituents. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):582-6. doi: 10.1002/ptr.1515. PMID: 16161061.
  • Mehra R, Makhija R, Vyas N. A clinical study on the role of Ksara Vasti and Triphala Guggulu in Raktarsha (Bleeding piles). Ayu. 2011;32(2):192-195. doi:10.4103/0974-8520.92572

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.