De 6 beste soorten peperomia om in huis te hebben

De peperomia is een soort die het midden houdt tussen vetplanten en kruidachtige planten. Veel soorten peperomia's zijn ideaal om in huis te hebben.
De 6 beste soorten peperomia om in huis te hebben

Laatste update: 22 juni, 2023

De peperomia is een veelzijdige plant met een indrukwekkend vermogen om temperatuurschommelingen te verdragen, ondanks dat hij een zekere voorkeur heeft voor bepaalde omstandigheden. De soort die behoort tot de familie Piperaceae  wordt vaak vergeleken met vetplanten, vanwege het vlezige uiterlijk van zijn bladeren.

In huis is het goed om deze planten te hebben, want het formaat leent zich er goed voor om ze op planken en tafels te zetten of op te hangen en ze er zo opvallender uit te laten zien. Buitenshuis kunnen ze ook geplant worden, maar ze hebben een onopvallende plek nodig met precies de juiste hoeveelheid licht, want te veel zon zou ze kunnen beschadigen. Laten we er meer over leren.

Peperomia: een opvallende plant

Peperomia’s worden “stralende planten” genoemd vanwege hun voorliefde voor warme lucht en licht. Ze zijn het geslacht met het op één na grootste aantal exemplaren in de Piperaceae-familie, met meer dan 1.000 aanvaarde soorten, meestal in de tropen en subtropen van Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika.

Ze zitten vol etherische oliën, dus ze stralen aroma’s uit. Peperomia’s pronken met kleine bloemen in hangende, aarvormige aren of verzameld in hoge trossen. De vlezigheid van de bladeren staat centraal door de onbeduidendheid van de bloemen.

De plant groeit langzaam en bekoort door zijn bladeren in verschillende kleuren en vormen. In tegenstelling tot bepaalde soorten voor binnenteelt zijn peperomia’s niet giftig, zodat je je huisdieren en nieuwsgierige kinderen spaart voor een ongelukkig incident.

Hoe verzorg je peperomia’s?

Sommige peperomia’s passen zich gemakkelijk aan elke omgeving aan, maar sommige verdragen alleen verlichte interieurs en soorten die buitenlicht vereisen. Raadpleeg in ieder geval kwekerijen of gespecialiseerde herbaria om uit te vinden welk type plant je mee naar huis neemt.

Deze informatie is cruciaal om een persoonlijke verzorging te kunnen bieden, afhankelijk van de soort.

Alle peperomia’s reageren echter op een reeks basistips voor verzorging en deze leggen we hieronder bloot:

  • Een beetje kunstmest. Deze producten fungeren als meststof. Voorzie ze eens per maand van vloeibare meststof, voornamelijk in het lente-zomerseizoen, omdat dit hun groeiperiode is.
  • Beschutting. Een minimum van 10 °C is wat peperomia’s eisen. Ze staan op plaatsen met temperaturen tussen 18 °C en 25 °C, op afstand van luchtinlaten en met de voorwaarde dat ze tegen vorst worden beschermd.
  • Gedraineerd en belucht substraat. Het doel is wateroverlast en overmatige vochtigheid te voorkomen. Geef als aanbeveling stoffen die perliet of turf bevatten, omdat dit materialen zijn die de drainage ten goede komen.
  • Vermomde verlichting. Hoewel het planten zijn die van licht houden, is het beter ze weg te houden van direct zonlicht. Ze moeten indirect helder licht ontvangen. Maar als het een Piperaceae is met zeer vlezige bladeren, dan is iets meer licht toegestaan.
  • Matig hydrateren. Geef pas water als het substraat voldoende droog is. Te veel vocht maakt de bladeren geel en heeft de neiging de wortels te laten rotten. Er zijn verschillende bewateringsmethoden en een van de methoden die voor deze planten wordt voorgesteld is dompelen, dat wil zeggen de pot onderdompelen zodat de wortels het water dat ze nodig hebben “drinken.”

Bevalt dit artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Bekijk deze 10 kleine planten met opvallende bladeren

De beste soorten peperomia die je in huis kunt hebben

Peperomia
De hartvormige bladeren van sommige soorten peperomia maken ze extra aantrekkelijk.

Het aanbod is groot bij het kiezen van een peperomia. Om de beslissing een beetje te vereenvoudigen, zijn hier 6 soorten van deze plant die je thuis zou kunnen kweken.

1. Peperomia tetraphylla Hope

Peperomia tetraphylla Hope is een kruising tussen peperomia quadrifolia en peperomia deppeana. Hij vertoont bladeren in ovalen en kan, als epifyt, worden opgehangen zodra hij de geschikte grootte voor een tafel of de grond overschrijdt.

2. Peperomia Caperata

Deze soort peperomia heeft, zoals de University of North Carolina Gardening Extension opmerkt (Engelse link), bijna paarse, hartvormige bladeren, met puntige bloeiwijze in crèmetinten. Hij vermenigvuldigt zich door stekken of stengeltoppen, is vrij bossig en is breed decoratief.

3. Peperomia  Angulata

De stengels van deze peperomia’s zijn dik en geven groene bladeren waaruit een paar donkere, langwerpige vlekken steken. De hoogte is niet meer dan 35 centimeter. Ze zijn gewild voor het versieren van gangen, gezien het feit dat ze op hoge, smalle tafels tot hun recht komen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe je een spinplant kunt verzorgen en vermeerderen

4. Peperomia Prostrata

Peperomia prostrata
Peperomia prostrata.

“Schildpaddenketting” is een andere nomenclatuur van de prostrata, omdat de bladeren ervan het schild van dit dier nabootsen. Ze zijn van het hangende en rankende type, hoewel ze ook paren met potten in bakken of terrariums. Ze houden van vochtige grond, maar niet overdreven, zoals uitgelegd (Engelse link) door de University of North Carolina Gardening Extension.

5. Peperomia Dolabriformis

Dit is een Peruaanse peperomia die ook bekend staat als “gebedspeperomia.” De bladeren zijn donkergroen in het midden en licht in de rest.

Ze vertonen een kleine plooi naar boven toe en het is er een die wat meer natuurlijk licht op prijs stelt. Op zijn beurt heeft deze plant voordelen die geassocieerd worden met kalmte.

Volgens een studie (Spaanse link) gepubliceerd door Medicina Naturista, verminderde de essentiële olie van Peperomia dolabriformis, gecombineerd met aromatherapie en mindfulness, het angst- en academische stressniveau bij een groep universiteitsstudenten.

Het zou dus de moeite waard zijn om meditatietechnieken te proberen met een aromaverstuiver die de essentie van de gebedspeperomia bevat.

6. Peperomia Nivalis

Dit is een van de kleinste peperomia’s met kleine blaadjes, perfect om op je bureau te zetten. Hij wordt maximaal 5 centimeter hoog, hoewel zijn kruipende stengel 30 centimeter lang kan worden. In zo’n geval is het beter om hem te verplaatsen.

Hoe kies je de beste soort voor jouw huis?

Wetende dat er verschillende soorten van deze planten zijn, is het gemakkelijker om peperomia’s te selecteren op kleur, textuur en vorm. Een andere sleutel om de beste in huis te hebben is om, voordat je hem aanschaft, te weten waar je hem gaat plaatsen.

Hoewel de afmetingen van deze struiken “hanteerbaar” zijn, is het niet hetzelfde om een exemplaar te willen om het bureau te versieren als er een te zoeken voor de centrale tafel van de kamer of een vitrine.

Daarin ligt het geheim: bepaal eerst het meubelstuk of de ruimte in huis die de plant zal herbergen en bedenk of die ruimte de voorwaarden biedt voor zijn ontwikkeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.