De behandeling van een lintworminfectie
Vandaag gaan we het over de symptomen, oorzaken en behandeling van een lintworminfectie hebben. Een darminfectie met een lintworm komt veel voor bij mensen die onvoldoende verhit rundvlees of varkensvlees eten.
Volgens informatie die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gepubliceerd (Engelse link), veroorzaakt taeniasis (de medische naam voor deze parasitaire ziekte) spijsverteringsproblemen en in de meest ernstige gevallen neurologische complicaties.
Hoe vindt lintworminfectie plaats en wat is de behandeling ervan? Wat zijn de soorten lintwormen die mensen infecteren? Deze en andere vragen kunnen opkomen wanneer we over deze parasiet praten. Hieronder zullen we de meest relevante aspecten van deze parasiet nader bekijken.
Het oplopen van de parasiet
Taenia is een geslacht van parasitaire platwormen in de klasse van cestoden. Het zijn extracellulaire endoparasieten, omdat ze in hun gastheer leven, maar ze werken niet op cellulair niveau, zoals het geval is bij virussen.
Ze hebben een complexe levenscyclus en afhankelijk van het stadium dat de aandoening veroorzaakt, kunnen er dan twee ziekten bij het getroffen individu optreden.
- Volwassen lintwormen produceren taeniasis wanneer ze zich in de darm van de laatste gastheer nestelen.
- De larvale en juveniele vormen produceren cysticercose, een nog ernstiger aandoening die optreedt wanneer deze zich in verschillende organen en weefsels van de getroffen persoon bevinden.
In hun volwassen vorm hebben lintwormen de vorm van duidelijk gesegmenteerde en afgeplatte wormen. In hun hoofd of scolex hebben ze een reeks haken waarmee ze hun orale apparaat aan de darmwand van de patiënt kunnen bevestigen en zich met het voedsel dat erdoorheen gaat kunnen voeden.
Een complexe cyclus
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (Engelse link) wordt de menselijke lintworm door drie soorten veroorzaakt. Deze soorten zijn dan:
- Taenia saginata of runderlintworm.
- Taenia solium of varkenslintworm.
- Een soort van Aziatische oorsprong, Taenia asiatica.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de mens de enige definitieve gastheer voor deze parasiet is, in tegenstelling tot veel andere ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen. Om hun complexe levenscyclus te vereenvoudigen, kunnen we de stappen in drie hoofdstappen samenvatten.
- In de eerste plaats verdrijft een geïnfecteerd mens eitjes of segmenten van de volwassen lintworm in hun ontlasting, waardoor ze op de grond terechtkomen, waar ze tot maanden kunnen blijven.
- Vervolgens kunnen varkens en koeien deze eitjes per ongeluk consumeren en na verloop van tijd nestelen de larven zich in de weefsels van de dieren, wat tot cysticercose leidt.
- Tot slot nemen mensen dit vlees op dat met jonge wormen is geïnfecteerd en een van hen ontwikkelt zich als volwassene in het darmkanaal en sluit de cyclus.
Menselijke uitwerpselen -> vlees van geïnfecteerde varkens of koeien -> darm> >
Symptomen van een lintworminfectie
De meeste gevallen van een lintworminfectie zijn asymptomatisch. Een aantal van hen veroorzaakt echter darmontstekingen en andere complicaties. De klinische manifestaties van taeniasis omvatten onder andere:
- Buikpijn en verlies van eetlust.
- Geleidelijk gewichtsverlies zonder duidelijke verklaring.
- Algemene maagklachten.
Deze symptomen verschijnen pas als de parasiet groot is. Tenzij een arts een ontlastingcultuur doet (waar ze de eitjes van de volwassen lintworm kunnen zien), kan een geïnfecteerde patiënt jarenlang een lintworm hebben zonder het te beseffen.
Het geval van cysticercose is echter heel anders. In feite is dit een aandoening die alleen door Taenia solium wordt veroorzaakt. In dit geval wordt de mens niet besmet door vlees met de larven te eten, maar door de eitjes direct op te nemen.
De parasiet ziet dus de mens voor de tussengastheer (varken of koe) aan en veroorzaakt cysticercose of een invasie van larven in de weefsels, in het menselijk lichaam. We moeten echter opmerken dat dit niet de natuurlijke cyclus van lintwormen is.
De klinische symptomen verschillen bovendien sterk, afhankelijk van de aangetaste weefsels. Wanneer de larven zich echter in de hersenen nestelen, dan zijn neurologische symptomen doorslaggevend bij het opsporen van de ziekte. Deze omvatten onder andere:
- Constante en hevige hoofdpijn
- Epileptische aanvallen
- Desoriëntatie
- Geheugenverlies
Misschien ook interessant om te lezen:
Veel voorkomende symptomen van darmparasieten
Preventie en behandeling van een lintworminfectie
Je kunt zowel cysticercose als taeniasis met antiparasitaire medicatie behandelen. Vooral in het geval van taeniasis is de prognose erg positief. Cysticercose vereist echter soms een operatie en kan, indien onbehandeld, fataal zijn.
De beste preventie is, zoals in bijna alle gevallen, een goede hygiëne en voedselveiligheid. Darmparasieten zijn daarom zo zeldzaam in hoge-inkomenslanden: het voedsel wordt streng gecontroleerd en ze vermijden de verkoop van vlees met cysticercose.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- CDC, C. para el control y la prevención de enfermedades. (2013). Teniasis, definición. Retrieved from https://www.cdc.gov/parasites/taeniasis/es/enfermedad.html
- Taenia, wikipedia. Recogido a 10 de junio en https://es.wikipedia.org/wiki/Taenia#Fase_adulta
- World Health Organization. (2017). OMS | Teniasis y cisticercosis.