De 90 beste citaten over geluk en vreugde

Ontdek de principes die plezier, voldoening en gelukzaligheid bepalen door middel van de beste uitdrukkingen van geluk en vreugde.
De 90 beste citaten over geluk en vreugde
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 29 mei, 2023

Meer dan een levensdoel is geluk voor miljoenen mensen over de hele wereld de zin van het leven op zich. Iedereen wil geluk bereiken, maar weinigen kennen het pad dat daarheen leidt. Als je ervoor wilt zorgen dat je dagen gevuld zijn met meer vreugde en voldoening, nodigen we je uit om de beste citaten over geluk en vreugde te lezen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) is geluk nauw verbonden met geestelijk welzijn. Inderdaad, wie zichzelf als ongelukkiger ervaart, rapporteert meestal ook meer episodes van angst, depressie en andere verwante stoornissen. Laten we eens kijken naar wat vooraanstaande schrijvers, filosofen en denkers denken in de volgende citaten over geluk en vreugde.

De beste citaten over geluk en vreugde

Van alle begrippen waar tegenwoordig in onze maatschappij over gesproken wordt, is geluk een van de meest onbegrepen begrippen. Iedereen denkt te weten wat het is – tenminste totdat iemand hem vraagt naar de definitie of de kenmerken ervan.

We waarschuwen je alvast dat het niet onze bedoeling is dat je er aan het eind van dit artikel alles over weet, maar misschien ontdek je een ander perspectief dat je niet had overwogen.

Er zijn inderdaad vele manieren om geluk en alle daarmee verbonden begrippen (tevredenheid, vreugde, plezier, succes, enzovoort) te benaderen. Laten we een rondje maken langs de volgende citaten over geluk en vreugde om te zien wat enkele van degenen die tijd besteedden aan het filosoferen over dit onderwerp dachten.

1. “Er is een soort zoete onschuld in het mens-zijn, in het niet alleen maar blij of alleen maar verdrietig hoeven te zijn, in de aard van het tegelijkertijd gebroken en heel kunnen zijn” (C. JoyBell)

Zoals we door onze selectie van citaten over geluk en vreugde heen zullen ontdekken, bestaat er niet zoiets als een toestand van volledig geluk. Net zoals er gelukkige momenten zijn, zijn er ook verdrietige.

Dit betekent niet dat je in slechte tijden moet toegeven aan pessimisme. Het leven is een middenweg, dus leer alle nuances ervan te omarmen als onderdeel ervan.

2. “Richt je op de reis, niet op de bestemming. Vreugde wordt niet gevonden in het beëindigen van een activiteit, maar in het doen ervan.” (Greg Anderson)

En daarin ligt een van de grootste problemen in onze samenleving: de weg versnellen om te genieten van wat er aan het eind ligt.

Je krijgt vaak meer voldoening door het landschap en het avontuur van de reis te waarderen dan door op je bestemming aan te komen. Haast je niet en geniet van elk ding dat je doet. Anders zul je nooit echt plezier tegenkomen.

3. “Er is ruimte in je leven voor alle dingen die er toe doen: voor familie en vrienden, liefde en vrijgevigheid, plezier en vreugde. Zonder deze, zul je halverwege je carrière opbranden en je afvragen waar je leven gebleven is.” (Jonathan Sacks)

Veel mensen zetten geluk opzij als een tweederangs doel omdat ze andere doelen in hun leven nastreven (werk bijvoorbeeld). Er is niets in deze wereld dat, met een beetje organisatie, verhindert dat je andere belangrijke dingen in je leven combineert.

Net zoals je ruimte moet maken voor vreugde en geluk, moet je ook ruimte maken voor onder andere liefde, je familie en plezier. Anders kun je niet zeggen dat je werkelijk van het leven geniet. Meestal doen degenen die nalaten voor al deze dingen ruimte in te ruimen dat op basis van uitvluchten.

4. “De vreugde van het leven komt voort uit onze ontmoetingen met nieuwe ervaringen, en dus is er geen grotere vreugde dan een oneindig veranderende horizon te hebben, met elke dag een nieuwe en andere zon.” (Christopher McCandless)

Leven in onze comfortzone is heel gemakkelijk. We zeggen niet dat het verkeerd is om dat te doen, maar weet wel dat veel van de mogelijkheden die tot vreugde of geluk leiden daarbuiten te vinden zijn.

De nieuwe ervaringen die je aan je leven toevoegt, de uitdagingen, problemen en avonturen, gepland of ongepland, bieden je altijd weer een nieuwe kans op geluk.

5. Citaten over geluk: “Zelfs een gelukkig leven kan niet zonder een mate van duisternis zijn, en het woord gelukkig zou zijn betekenis verliezen als het niet in evenwicht werd gehouden door verdriet. Het is veel beter de dingen te nemen zoals ze komen, met geduld en gelijkmoedigheid.” (Carl Jung)

Immers, hoe zou je weten dat je gelukkig bent als je in het verleden geen droevige tijden had moeten meemaken? Het is allemaal onderdeel van een weegschaal, een die je soms in je voordeel kunt kantelen naar de kant van het geluk.

Zoals we zullen zien bij andere zinnen over geluk en vreugde, wordt deze toestand niet zomaar toegekend; het is iets wat je moet verdienen op basis van daden.

6. “Er is geen geluk als dat van geliefd zijn door je medemensen en aanvoelen dat hun aanwezigheid een toevoeging is aan je comfort.” (Charlotte Brontë)

We komen een van de begrippen tegen die betekenis geven aan geluk: liefde. Volgens de Engelse schrijfster bestaat een deel van gelukkig zijn uit geliefd zijn door de mensen om je heen. Je partner, je familie en je vrienden dragen bij aan het bewateren van je interne plant van geluk.

Als je nu in deze situatie verkeert, kun je wijselijk zeggen dat je een gelukkig mens bent (misschien heb je dat tot nu toe alleen niet zo gezien!).

7. “Vreugde is wat ons overkomt als we onszelf toestaan te herkennen hoe goed de dingen werkelijk zijn.” (Marianne Williamson)

Vaak onderwaarderen mensen wat ze hebben of wat ze bereiken in het leven door altijd iets beters te willen.

Zo leven is echter een perfect recept voor ongelukkigheid. Op het moment dat je de dingen die je hebt begint te waarderen, heb je de eerste grote stap gezet naar tevredenheid en echt geluk.

8. “Geluk ligt in de vreugde van de prestatie en de sensatie van creatieve inspanning.” (Franklin Roosevelt)

Om een prestatie te leveren, moet je er hard voor werken. Je moet plannen, hard werken, en soms falen, opstaan en er weer voor gaan. Zo kunnen we inspanning opnemen als een van de bouwstenen van geluk.

Zonder dat kun je geluk nooit volledig omarmen. Daarnaast moet je er op de een of andere manier naar streven om deze staat van geluk te bestendigen en te voorkomen dat hij uit je greep verdwijnt.

9. “Volmaakt geluk is een mooie zonsondergang, de lach van een kleinkind, de eerste sneeuwval. Het zijn de kleine dingen die de momenten gelukkig maken, niet de grote gebeurtenissen. Vreugde komt in slokjes, niet in slokken.” (Sharon Draper)

Kortom, dit citaat herinnert ons eraan dat het tegenovergestelde van wat we gewend zijn te associëren met geluk eigenlijk de sleutel is. Het komt niet altijd in een nieuw huis, een laat model auto, een droombaan of de perfecte partner.

Integendeel, je vindt het elke dag in kleine vluchtige momenten die soms onopgemerkt blijven. Je moet alleen bereid zijn het te herkennen en ervan te genieten.

10. Citaten over geluk: “We kunnen de wereld niet beheersen. We kunnen alleen onze eigen reacties (nauwelijks) beheersen. Geluk is grotendeels een keuze, geen recht of voorrecht.” (David C. Hill)

Blijf bij deze woorden. Als je dat doet, heb je een grote les geleerd uit onze citaten over geluk en vreugde. Denk niet dat je gelukkig zult zijn omdat dit een recht is dat je toekomt alleen omdat je leeft, omdat je geboren bent, of omdat je een mens bent.

Helemaal niet. Of je verovert het met hard werken, of je wacht eindeloos. Meer dan een recht is geluk een voorrecht of een geschenk dat maar weinigen zichzelf willen gunnen.

11. “De wereld is vol mensen die spectaculair geluk zoeken, terwijl ze tevredenheid afwijzen.” (Doug Larson)

Hoe vaak heb je een kleine dosis geluk afgewezen omdat je er een stormloop van verwacht? Vele malen heb je je dat meestal gewoon niet gerealiseerd. Zoals je hebt geleerd in de geluks- en vreugdecitaten hierboven, komt het altijd in kleine doses.

Als je bereid bent om alleen de grote oogsten te accepteren, zul je nooit je honger volledig stillen. Het leven gaat over keuzes maken, dus zorg ervoor dat je die kleine momenten of dingen die je druppels van voldoening brengen niet de rug toekeert.

12. “Leer te genieten van elke minuut van je leven. Wees nu gelukkig. Wacht niet op iets buiten jezelf om je in de toekomst gelukkig te maken.” (Earl Nightingale)

Dit is een van de beste korte citaten over geluk en vreugde, omdat het je in een paar woorden twee dingen leert: stel je geluk niet altijd uit naar de toekomst, en leg het niet op iemand anders dan jezelf.

Helaas worden beide fouten herhaaldelijk gemaakt in de maatschappij. Als je je geluk oneindig uitstelt naar later, dan zul je sterven zonder het zelfs maar te vinden. Ondertussen, als je voor je geluk uitsluitend op iemand anders vertrouwt, zul je, als die er niet meer is, hopeloos ongelukkig zijn.

13. “We zijn geneigd te vergeten dat geluk niet voortkomt uit het krijgen van iets wat we niet hebben, maar uit het erkennen en waarderen van wat we hebben.” (Frederick Keonig)

Op deze manier waarderen wat we hebben, is een andere sleutel tot een gelukkig leven. Tot zover een constante in onze zinnen over geluk en vreugde, zodat je deze leer voor het leven moet onthouden. Bedenk even dat veel van de dingen die je vandaag hebt, dingen waren waar je vroeger naar verlangde.

14. “Geluk en verdriet lopen parallel. Als de een in rust is, heeft de ander de neiging het over te nemen.” (Hazelmarie Elliott)

Dus, hoewel je een pauze moet nemen om van je geluk te genieten, moet je nooit je hoede laten verslappen, want het kost minder tijd om af te brokkelen dan om op te bouwen.

Sterker nog, als je na het bereiken ervan op basis van inspanning verwacht te kunnen rusten en dat het altijd dicht bij je leven zal blijven, zal je rust resulteren in het verlies ervan.

15. Citaten over geluk: “Het leven is een reeks uitdagingen. Het presenteert veel moeilijkheden, maar de mensen die de klappen kunnen opvangen en doorgaan zijn degenen die echt veel succes en veel vreugde in hun leven hebben en veel verhalen te vertellen hebben.” (Josh Turner)

Gezien het aantal obstakels en uitdagingen die we in ons leven tegenkomen, geloven we vaak dat we niet bedoeld zijn om gelukkig te zijn. Bedenk dat deze niet uniek zijn voor jou.

Alle mensen moeten deze uitdagingen aangaan, het is alleen dat wilskracht, vastberadenheid, moed en doorzettingsvermogen maakt dat sommigen ze sneller kunnen overwinnen.

16. “Echt geluk komt van binnenuit en komt vaak voort uit spontane gevoelens van vreugde.” (Andrew Weil)

…Zo spontaan dat je het niet vanzelfsprekend vindt dat ze met geluk te maken hebben. Er is niets mis met het zoeken naar geluk aan de buitenkant, maar houd in gedachten dat het altijd onvolledig zal zijn als het niet gepaard gaat met innerlijk geluk.

Vroeg of laat zal deze onevenwichtigheid uiteindelijk je leven verpesten of wat je met moeite hebt bereikt. In vrede zijn met je gevoelens, emoties en je psychologisch welzijn, bijvoorbeeld, hoort daarbij.

17. “Vreugde daalt altijd op ons neer als avonddauw en treft ons dan als een hagelbui.” (Johannes Paulus)

Dit is een andere metafoor uit onze zinnen over geluk en vreugde die erop gericht is je te leren de kleine manifestaties van geluk te waarderen, ervan te genieten en je erin te verheugen. De meeste zijn onverwacht, wat ons aanmoedigt ze meer te waarderen.

18. “Je succes en geluk zitten in jezelf. Besluit jezelf gelukkig te houden en samen met vreugde vorm je een onoverwinnelijke barrière tegen tegenslag.” (Helen Keller)

Het begint allemaal met een besluit: het besluit om gelukkig te zijn. Het hardop zeggen of eraan denken zal je dit gevoel niet brengen, maar als je het besluit bezegelt dat je er vanaf nu alles aan zult doen om het te bereiken.

De planning, het harde werken en de oogst van de eerste successen komen altijd later. Het begin ligt altijd in het besluit. Hoe zit het dan met jou? Heb jij al besloten dat je het verdient om gelukkig te zijn?

19. “Een gelukkig leven moet voor een groot deel een rustig leven zijn, want alleen in een sfeer van rust durft ware vreugde te leven.” (Bertrand Russell)

We komen in onze zinnen over geluk en vreugde weer een zusterbegrip tegen: stilte. Hoewel het natuurlijk verschillende ideeën zijn, houden ze een aantal vergelijkbare kenmerken.

In die mate dat elke gelukkige persoon zijn leven meestal kwalificeert als kalmte en omgekeerd. Denk er eens goed over na. Misschien zijn deze woorden precies wat je moet lezen om te ontdekken dat je leven gelukkiger is dan je had verwacht.

20. Citaten over geluk: “Van tijd tot tijd is het goed om stil te staan bij onze zoektocht naar geluk en gewoon gelukkig te zijn.” (Guillaume Apollinaire)

Las frases de felicidad y alegría son únicas
Soms besteden we te veel tijd aan het proberen gelukkig te zijn, zonder te beseffen dat de beste bron van vreugde in de kleine momenten zit.

Veel mensen zetten zich onvermoeibaar in voor het streven naar geluk. Als ze een plek vinden die hen daar een klein beetje van voorziet, laten ze die in de steek om meteen op zoek te gaan naar iets beters.

Als je dit doet, is je zoektocht zinloos, en de nasleep ervan kan je leven zowel fysiek als psychisch uitputten. Soms moet je gewoon stoppen om gewoon gelukkig te zijn.

21. “We vinden allemaal vreugde en uitstraling en een reden om door te gaan, zelfs in de meest vreselijke omstandigheden. Zelfs in chaos en waanzin is er nog een schoonheid die simpelweg voortkomt uit de vitaliteit van een andere menselijke geest.” (Ishmael Beah)

Denk aan deze woorden de volgende keer dat je een ongelukkige tijd moet doormaken. Zelfs op de donkerste plekken zul je altijd een licht vinden dat je een reden geeft om gelukkig te zijn. Je moet alleen bereid zijn het te vinden en besluiten dat het de moeite waard is uit de duisternis te stappen om dichter bij het licht te komen.

22. “Drie grote essenties voor geluk in dit leven zijn iets om te doen, iets om van te houden en iets om op te hopen.” (Joseph Addison)

Ongetwijfeld een van de beste korte zinnen over geluk en succes. Iets om te doen, iets om van te houden, en iets om naar uit te kijken is een recept dat je kan helpen je leven op deze toestanden te richten.

Houd in gedachten dat het gaat om iets om van te houden, niet om iemand. Hoewel het gezelschap van een persoon natuurlijk niet uitgesloten is, omvat dit iets veel meer dan een mens. Je leven kan betekenis hebben zolang liefde er deel van uitmaakt, ongeacht waar het geplaatst wordt.

23. “Als je naar anderen kijkt voor bevrediging, zul je nooit tevreden zijn. Als je geluk afhangt van geld, zul je nooit gelukkig zijn met jezelf. Wees tevreden met wat je hebt, verheug je in hoe de dingen zijn. Als je beseft dat er niets ontbreekt, is de wereld van jou.” (Lao Tse)

Deze woorden bieden je twee sleutels tot gelukkig zijn: vermijd jezelf te vergelijken met het geluk en de prestaties van anderen en plaats dit gevoel niet alleen rond geld. Natuurlijk is geld een van de middelen waarmee je het comfort kunt verwerven dat ons in staat stelt geluk te voelen; het moet echter niet het enige zijn.

24. “Naarmate mensen steeds sneller draaien in het streven naar louter persoonlijk geluk, putten ze zichzelf uit in de vergeefse inspanning van het najagen van zichzelf.” (Andres Delbanco)

Velen vermaken zich in het najagen van geluk en beseffen niet dat het geluk in zichzelf te vinden is. Soms hebben we de dingen die we willen voor ons gezicht, maar richten we onze ogen niet genoeg om te beseffen dat ze er zijn.

25. Citaten over geluk: “Er zijn twee dingen om naar te streven in het leven: eerst krijgen wat je wilt; en daarna genieten. Alleen de wijste mensen bereiken het tweede.” (Logan P. Smith)

Hoewel het zo lijkt, zijn het twee heel verschillende dingen. Genieten van de dingen die je krijgt in het leven is een stap die je nooit mag overslaan. De inspanning en het werk erachter is iets wat je moet waarderen.

Op deze manier is het een manier om jezelf te feliciteren met alles wat je er voor hebt moeten doen. Probeer dit advies toe te passen op zelfs de kleinste dingen.

26. “Geluk is een voortdurend werk in uitvoering, omdat het oplossen van problemen een voortdurend werk in uitvoering is. Oplossingen voor de problemen van vandaag leggen de basis voor de problemen van morgen, enzovoort. Echt geluk ontstaat pas als je de problemen vindt die je graag hebt en plezier beleeft aan het oplossen ervan.” (Mark Manson)

Dit is een ander citaat over geluk en vreugde dat ingaat tegen wat algemeen wordt aangenomen. De inspanning om het in stand te houden is constant werk – niet slechts voor een paar dagen, maanden of jaren, maar het wordt bestendigd zodat het geluk zelf dat ook doet.

27. “Als je gelukkig bent kijk dan diep in je hart en je zult ontdekken dat alleen datgene wat je pijn heeft gegeven je vreugde geeft. Als je verdrietig bent kijk dan nog eens in je hart, en je zult ontdekken dat je inderdaad huilt om datgene wat je vreugde is geweest.” (Khalil Gibran)

Hoewel we natuurlijk uitzonderingen vinden, kloppen deze woorden in het algemeen naar de letter. Veel van de dingen die je geluk brengen vereisen een soort inspanning, zweet, inzet of toewijding om ze te verkrijgen.

Omgekeerd hebben veel van de dingen die je verdrietig maken eigenlijk betrekking op momenten, mensen of voorwerpen die je tot voor kort geluk brachten.

28. “Als je gelukkig bent, vind je pure vreugde in je leven. Er is geen spijt in deze staat van geluk, en dat is een object dat het waard is om naar te streven op alle gebieden van je leven.” (Suze Orman)

Tot onze citaten over geluk en vreugde rekenen we het feit dat geluk een toestandis die zich op verschillende terreinen van je leven zou moeten manifesteren.

Als je hardop wilt zeggen dat je gelukkig bent, dan zou dit gevoel over veel belangrijke zaken in je leven moeten spoelen. Werk, je relatie, je gezondheid, economische stabiliteit en sociale relaties zijn een goed voorbeeld.

29. “Geluk lijkt altijd klein als je het in handen hebt, maar laat het los, en je zult leren hoe groot en kostbaar het werkelijk is.” (Maxin Gorky)

Hoewel als je dat doet, zal het te laat zijn om ervan te genieten, en juist op dat moment zul je overspoeld worden door verdriet. Daarom zeggen we je dat je moet weten hoe je het geluk dat je in elk moment vindt kunt waarderen. Alleen dan zul je er zeker van zijn dat je het ten volle kunt waarderen.

30. Citaten over geluk: “De wereld is gevuld met veel angst, veel negativiteit en veel oordeel. Ik denk gewoon dat mensen moeten beginnen zich te richten op vreugde en geluk. Hoe oubollig het ook klinkt, we moeten een verandering tot stand brengen.” (Ellen DeGeneres)

Het gaat er niet om dat je deze gevoelens, of de slechte dingen in het leven, de rug toekeert. Het is gewoon dat het veel productiever voor je is om het leven tegemoet te treden vanuit een positiever prisma, met geluk en vreugde, dan om het vanuit de tegenovergestelde zijgang te doen.

31. “Voor geluk heb je zekerheid nodig, maar vreugde kan zelfs uit de klippen van de wanhoop bloeien als een bloem.” (Anne M. Lindbergh)

Zelfs op momenten dat je alle reden van de wereld hebt om niet gelukkig te zijn. Je zult altijd excuses, obstakels en situaties hebben die je verhinderen gelukkig te zijn. Je hoeft alleen maar het zelfvertrouwen, de zelfverzekerdheid en de moed te hebben om deze onder ogen te zien om dit verlangde gevoel te overwinnen.

32. “Het is een eenvoudige maar soms vergeten waarheid dat de grootste vijand van vreugde en hoge verwachtingen het kweken van bitterheid achteraf is.” (Robert Menzies)

Wie in zichzelf alleen maar ongelukkigheid, bitterheid, minachting, apathie, desinteresse en pessimisme zaait, kan niet verwachten dat het leven hem het tegenovergestelde teruggeeft.

Hoewel positief zijn, het leven met geluk tegemoet treden en proberen vrolijk te zijn niet garandeert dat het leven hetzelfde teruggeeft, vergt het in elk geval geen grotere inspanning dan in het eerste geval. Eén houding kan een verschrikkelijk verschil maken voor je emotionele welzijn.

33. “Als je werkelijk vreugde en geluk wilt ontvangen, dien dan anderen met heel je hart. Til hun last op en je eigen last zal lichter worden.” (Ezra Taft Benson)

Met deze woorden beginnen we de zinnen over geluk en vreugde die je aanmoedigen om anderen te helpen, zodat je eigen geluk kan opbloeien.

Sommigen vinden ware vreugde en plezier in het helpen van anderen, of het nu gaat om kleine of grote acties. Als dit jouw geval is, is het een van de manieren om geluk te bereiken die ook de samenleving beloont.

34. “We kunnen niet gelukkig zijn als we verwachten steeds op de hoogste top van intensiteit te leven. Geluk is geen kwestie van intensiteit, maar van evenwicht, orde, ritme en harmonie.” (Thomas Merton)

Als je levensfilosofie in de tegenovergestelde richting wijst, zul je nooit kunnen zeggen dat je in een staat van volledig geluk verkeert. Het is als een achtbaan, het heeft hoogte- en dieptepunten, en dan gaat het rechtdoor. Je moet ermee leren omgaan, want ze maken deel uit van het leven zelf.

35. Citaten over geluk: “Veel mensen missen hun deel van het geluk. Dit is niet omdat ze het nooit gevonden hebben, maar omdat ze nooit gestopt zijn om ervan te genieten.” (William Feather)

Woorden die aansluiten bij andere zinnen over geluk en vreugde waar we al op gewezen hebben. Meer dan naar dit gevoel te reiken, moet je ervoor zorgen dat je ervan geniet. Soms kun je er vat op krijgen, maar ben je niet klaar om er 100% van te profiteren. Wanneer dit gebeurt, is alle moeite die je hebt gedaan verspild.

36. “Aangezien je meer vreugde krijgt door anderen vreugde te geven, moet je goed nadenken over het geluk dat je kunt geven.” (Eleanor Roosevelt)

Dit komt deels omdat het voor jou geen zin heeft gelukkig te zijn als de mensen om je heen ongelukkig zijn. Als je familie, vrienden, buren en collega’s ook gelukkig zijn, zal een deel van dit gevoel op jou afstralen.

Je hebt niet veel werk nodig om in je kring deze toestand te bereiken. Soms is er alleen maar een glimlach en veel positiviteit nodig om verandering teweeg te brengen.

37. “Je hoeft alleen maar het nieuws aan te zetten en binnen vijf minuten ben je depressief over de toestand van de wereld. Kiezen voor vreugde is een volledig actieve keuze. Het gebeurt niet zomaar. Je kunt niet zomaar zeggen dat ik gelukkig wil zijn. Je moet er iets voor doen.” (Billy Porter)

Dus, door sommige dingen te vermijden en andere ervoor te kiezen, kun je het zaadje zaaien dat in korte tijd zal opbloeien tot geluk. Het is allemaal een kwestie van prioriteiten.

Hoewel er natuurlijk dingen zijn die niet aan jouw keuzes liggen, kun je er soms voor kiezen om weg te gaan van dingen die je ongeluk brengen en in de richting van dingen die je in plaats daarvan gelukkig maken.

38. “Het geloof dat we kunnen vertrouwen op sluiproutes naar geluk, vreugde, extase en comfort, in plaats van recht te hebben op deze gevoelens door de uitoefening van persoonlijke deugden en krachten, leidt tot legioenen mensen die te midden van grote rijkdom geestelijk verhongeren.” (Martin Seligman)

Langs de weg naar geluk zul je veel sluiproutes tegenkomen. Sommige daarvan zijn voordelig voor je, andere kunnen op de lange termijn schadelijk zijn.

Eensluiproute is niet altijd de kortste weg naar het doel, onthoud dat altijd. Het leven is een reeks keuzes, en je kunt altijd beslissen of je er een wilt nemen of bij je oorspronkelijke plan wilt blijven.

39. “Als er vandaag in de wereld een groot aantal mensen zou zijn die meer naar hun eigen geluk verlangden dan naar het ongeluk van anderen, zouden we binnen een paar jaar een paradijs kunnen hebben.” (Bertrand Russell)

We beseffen het vaak niet omdat mensen het niet hardop roepen, maar er zijn veel mensen die alleen het ongeluk van anderen verlangen. Omring jezelf met degenen die bereid zijn je te begeleiden op de weg naar geluk en je woorden van aanmoediging en advies geven, en houd degenen die alleen maar een obstakel zijn tijdens je vooruitgang op afstand.

40. Citaten over geluk: “Zoals een voorzichtige zakenman vermijdt zijn hele kapitaal in één enkele investering te investeren, zo zou wijsheid ons waarschijnlijk ook vermanen niet al ons geluk in één onderdeel te voorzien.” (Sigmund Freud)

Dit herinnert ons eraan dat we moeten leren ons deel van het geluk in vele dingen te verdelen. Dit is een fout van degenen die pathologische gehechtheid in een relatie beoefenen. Als er een einde aan komt, lijkt de wereld af te brokkelen door de afwezigheid van datgene wat hen geluk bracht.

41. “Vreugde kan alleen echt zijn als mensen hun leven als een dienst beschouwen en een vastomlijnd doel in het leven hebben buiten zichzelf en hun persoonlijk geluk.” (Lev Tolstoj)

Zonder enige vorm van planning in je leven ga je er gewoon verloren, doelloos en zonder enig doel om na te streven doorheen.

Hetzelfde geldt voor geluk. Je moet de objecten definiëren die je gelukkig maken; alleen dan zul je ze kunnen bereiken. Als je dat niet weet, zul je niets anders doen dan jezelf herhalen dat je ongelukkig bent, zonder te weten waarom. Dit is waar Lev Tolstoj op doelde.

42. “Geluk is als een vlinder. Als we het najagen, ligt het altijd net buiten ons bereik, maar als je rustig blijft zitten, kan het op je landen.” (Nathaniel Hawthorne)

Een vrouw rekt zich uit in een veld

Dit is een van de beste metaforen die je kunt lezen uit onze citaten over geluk en vreugde. Het is het perfecte voorbeeld van hoe zinloos het is om geluk na te jagen als je alleen maar achterover hoeft te leunen en ervan te genieten.

Ja, op sommige momenten zul je hard moeten werken om het je leven te laten oplichten. Maar op andere momenten sta je er misschien vlak naast en verhindert je obsessie om het te grijpen je het te realiseren.

43. “Te vaak gebeurt er in het leven iets en geven we andere mensen de schuld dat ze niet gelukkig, tevreden of voldaan zijn. Maar we hebben allemaal keuzes en we nemen de beslissing om mensen of situaties te accepteren of niet te accepteren.” (Tom Brady)

Zoals de betekenis van geluk in jezelf ligt, zo ligt ook de betekenis van ongelukkig zijn in jezelf. Behalve in sommige gevallen kun je nooit anderen de schuld geven van de redenen voor je ongelukkig zijn.

Jij bent de baas over je leven, je beslissingen en je lot. Jouw daden, en alleen jouw daden, hebben het laatste woord om ongelukkig zijn opzij te zetten en te kiezen voor tevredenheid.

44. “De prachtige rijkdom van de menselijke ervaring zou iets van haar verheugende vreugde verliezen als er geen beperkingen waren om te overwinnen. De klim naar de top van de heuvel zou niet half zo prachtig zijn als er geen donkere dalen waren om overheen te gaan.” (Helen Keller)

Immers, als het zo gemakkelijk was om geluk te bereiken zouden alle mensen gelukkig zijn. Als je er een beetje over nadenkt, vereisen de meeste dingen die echt de moeite waard zijn toewijding, hard werken en het overwinnen van moeilijkheden.

45. Citaten over geluk: “Wanneer je jezelf behandelt met de vriendelijkheid en het hoge aanzien dat je aan een van je spirituele helden zou geven, wordt je lichaam het epicentrum van stille vreugde in plaats van een strijdtoneel voor het ego.” (Debbie Ford)

Kortom, de beste plaats om geluk en vreugde te cultiveren is in jezelf. Het zit niet buiten of in anderen: het zit in jezelf.

Immers, als je niet gelukkig bent met jezelf en als je je inspanning niet op waarde schat, zelfliefde beoefent en je eigen integriteit respecteert, hoe kun je dan verwachten dat je dat bij anderen wel doet? De antwoorden op veel vragen zijn soms in ons allemaal te vinden.

46. “De mens vertelt graag zijn problemen, maar niet zijn vreugden. Als je ze zou tellen zoals het hoort, zou je zien dat elk lot geluk genoeg heeft.” (Fjodor Dostojevski)

Dit is een belangrijke overdenking die je moet redden uit onze zinnen over geluk en vreugde. We moeten allemaal moeilijke momenten in ons leven meemaken, maar we hebben ook goede momenten die ons geluk brengen.

Als je je alleen op het eerste concentreert, is het natuurlijk om te denken dat je leven vol tegenslagen zit. Het is een goed idee om objectief te zijn bij een evenwichtige evaluatie van je laatste jaren.

47. “Succes is krijgen wat je wilt; geluk is willen wat je krijgt.” (W. P. Kinsella)

Let goed op deze woorden, want hoewel ze naar soortgelijke ideeën verwijzen, zijn ze heel verschillend. Het is waar dat succes een van de eerste uitingen is die genomen worden om geluk te waarderen. Dit bestaat uit het bereiken van die dingen die je voor je leven gepland hebt.

Geluk is echter veel meer dan het verkrijgen van datgene waarvoor je gestreden hebt. Zoals we in andere commentaren al hebben uitgelegd, gaat gelukkig zijn over willen, waarderen en waarderen wat je krijgt. Het gaat niet alleen om de dingen die je gepland hebt, maar ook om de dingen die je niet gepland hebt.

48. “Niemand heeft controle over jouw geluk, behalve jijzelf. Daarom heb jij de macht om alles aan je leven te veranderen wat je wilt veranderen.” (Barbara DeAngelis)

Zolang je je zinnen erop zet en bereid bent ervoor te vechten, is het mogelijk. Het pad dat naar geluk leidt is niet altijd een feestje, maar nietsdoen zal je nooit in staat stellen het te bewandelen. Soms moet je gewoon de moed en bereidheid hebben om te besluiten de eerste stap te zetten.

49. “Maak keuzes die je lichaam liefde en vreugde brengen. Het gaat niet om perfectie; het gaat om liefde en dankbaarheid voor een geweldig lichaam dat hard werkt en je respect verdient.” (Alysia Reiner)

We hebben dit niet genoemd in de vorige citaten van geluk en vreugde, maar geluk gaat ook over in harmonie zijn met je eigen lichaam. Daarmee bedoelen we niet dat het gevoel samenhangt met een perfect lichaam – verre van dat.

Op je gemak zijn met je lichaam, het accepteren en niet ontkennen is onderdeel van het bereiken van geluk. De keuzes maken die leiden tot het verzorgen ervan ook. Daarom is sporten en gezond eten nog een uiting van het houden van en waarderen van je lichaam.

50. Citaten over geluk: “Wat we uit dit avontuur halen is pure vreugde. En vreugde is tenslotte het doel van het leven. We bestaan niet om simpelweg de kost te verdienen.” (George L. Mallory)

Dit is waar, ook al associëren velen de kost verdienen met geluk. Zoals je al geleerd hebt, kun je pas zeggen dat je gelukkig bent als dit gevoel verschillende aspecten van je leven overspoelt, niet slechts één.

Natuurlijk is het onmogelijk dat elke levensloop gelukkig is. Maar niets belet je om te proberen zoveel mogelijk evenwicht te bereiken in de richting van deze staat.

51. “Ik geloof dat tevredenheid of elke aanhoudende periode van vreugde die niet inspireert tot gedachten die vrijwel onmiddellijk tot actie leiden, nutteloos is.” (Henry Rollins)

Je kunt dus niet alleen in je hoofd gelukkig zijn. Je moet die gedachten materialiseren tot werkelijkheid, iets wat je kunt doen door actie. Als je deze eis achterwege laat, zullen je dagdromen nooit de grens van de werkelijkheid overschrijden.

52. “Er zijn twee manieren om gelukkig te zijn: onze behoeften verminderen of onze middelen vergroten; het resultaat is hetzelfde en ieder mens moet voor zichzelf beslissen en doen wat gemakkelijker is.” (Benjamin Franklin)

Verminder je aspiraties voor het leven en verhoog de middelen waarmee je je dromen wilt bereiken. Het eerste is een gemakkelijke beslissing, het tweede vereist hard werken en veel inspanning. Uiteindelijk is de keuze altijd aan jou; je moet datgene kiezen waarvan je gelooft dat het je het grootste geluk zal brengen.

53. “In het algemeen lijken de gelukkigste mensen degenen te zijn die geen bijzondere reden hebben om gelukkig te zijn, behalve dat ze gelukkig zijn.” (William R. Inge)

Dit is iets wat je ongetwijfeld op verschillende momenten in je leven hebt opgemerkt. Soms ontmoeten we mensen die gelukkig zijn zonder enige tastbare reden om gelukkig te zijn.

Dit komt omdat ze geleerd hebben geluk uit meerdere bronnen te drinken, en niet slechts uit één. Alleen door deze methode verkrijgen ze overvloed.

54. “De meeste mensen weten liever zeker dat ze ellendig zijn dan dat ze het risico lopen gelukkig te zijn.” (Robert Antohony)

Dit komt omdat gelukkig zijn altijd een zeker risico vereist. Het eerste, en misschien wel het belangrijkste, is teleurstelling of mislukking. Falen op het moment van gelukkig zijn is altijd een mogelijkheid, een even reële als een triomf. Als je dit weet voordat je aan de race begint, ben je gevrijwaard van onverwachte frustraties.

55. Citaten over geluk: “Ik heb geleerd dat mannen en vrouwen die een heelhartig leven leiden, zichzelf werkelijk toestaan zich te verzachten in vreugde en geluk. Ze staan zichzelf toe het te ervaren.” (Brene Brown)

Dit is nog een van de citaten over geluk en vreugde die je wijst op een onmisbare les in je zoektocht naar dit gevoel. Zij die werkelijk gelukkig zijn, roepen niet naar de vier windstreken dat ze dat zijn; ze proberen alleen zelf te genieten of onder degenen die hun kring vormen. Soms loont het om voorzichtig te zijn bij het kiezen met wie je je prestaties deelt.

56. “Grote vreugde, vooral na een plotselinge verandering van omstandigheden, heeft de neiging stil te zijn en woont meer in het hart dan op de tong.” (Henry Fielding)

Woorden die aansluiten bij de vorige zin. Als je echte vreugde voelt, is het voldoende om het in jezelf te voelen. Daarmee bedoelen we niet dat je het onderdrukt, maar dat je vermijdt het met iedereen te doen.

Zoals we je al gewaarschuwd hebben, zijn er mensen die er plezier in hebben anderen ongelukkig te maken. DUS is het beter niet het risico te lopen dat er een dichterbij komt dan je denkt.

57. “Als je vreugde wilt ervaren in je leven moet je in staat zijn buiten jezelf te treden en deel uit te maken van een zaak die veel groter is dan jezelf; een zaak die een grotere gemeenschap een groter goed brengt.” (Srikumar Rao)

Met andere woorden, zoek een doel dat anderen helpt gelukkig te zijn.

We hebben er al op gewezen dat dit voor sommigen een van de bronnen van geluk vormt. Als je dit binnen je gemeenschap doet, kun je er direct van profiteren, want er is niets dat je tevredenheid meer vergroot dan te zien dat de mensen om je heen ook gelukkig zijn.

58. “Er is iets vreselijk morbide in de moderne sympathie voor pijn. Men zou ook sympathie moeten hebben voor schoonheid en levensvreugde. Hoe minder er gezegd wordt over de sores van het leven, hoe beter.” (Oscar Wilde)

Onze maatschappij heeft pijn in de schijnwerpers gezet als de enige hoofdrolspeler van het spektakel. Maar pijn is gewoon een andere emotie, een die net zo belangrijk is als vreugde, geluk en alle andere.

Het leven is niet alleen zwart-wit; het heeft zijn vele grijstinten. Maar het is altijd beter om de lichtere delen ervan te redden dan de donkere.

59. “Veel mensen hebben een verkeerd idee van wat echt geluk is. Het wordt niet bereikt door zelfbevrediging, maar door trouw aan een waardig doel.” (Helen Keller)

Trouw zijn aan een waardig doel is een van de andere lessen die je uit onze citaten over geluk kunt halen. Het moet altijd nastreven wat je wilt bereiken, wat je de adem beneemt, en waar je meer naar verlangt dan wat dan ook in het leven.

Als je weet hoe je je kompas daarop moet richten en je bent bereid de moeilijkheden te overwinnen, zal het niet lang duren voordat je het kunt bereiken.

60. Citaten over geluk: “Je zult nooit gelukkig zijn als je blijft zoeken naar wat geluk inhoudt. Je zult nooit leven als je zoekt naar de zin van het leven.” (Albert Camus)

Wie zich voortdurend afvraagt wat geluk is, is voorbestemd om in een eeuwige lus te draaien. Hetzelfde gebeurt met de vraag wat de zin van het leven is. In plaats van je af te vragen wat het is, kun je beter stoppen, leven en gelukkig zijn.

61. “Het echte geheim van geluk ligt in een oprechte belangstelling voor alle details van het dagelijks leven.” (William Morris)

In dit geval hebben we het over een oprechte belangstelling – geen geveinsde. Deze details maken immers deel uit van wat het leven zelf is.

Leven is niet alleen een wandeling maken tijdens vakanties, genieten met je geliefden, of spelen met je huisdier. Elke minuut van je leven, wat je er ook mee doet, moet je tegemoet treden met het uiterste optimisme van geluk.

62. “Ons vermogen om geluk te halen uit esthetische voorwerpen of materiële goederen lijkt in feite kritisch af te hangen van het eerst bevredigen van een belangrijker reeks emotionele of psychologische behoeften, waaronder de behoefte aan begrip, liefde, expressie en respect.” (Alain De Botton)

Kortom, je moet eerst van binnenuit werken voordat je krediet krijgt voor geluk van buitenaf. Elke oogst van succes, wat het ook is, komt voort uit het bevredigen van emotionele behoeften. Zo niet, dan is dat een levenslange last die je vooruitgang vroeg of laat onherroepelijk zal saboteren.

63. “Het geluk van het leven bestaat uit de kleine liefdadigheid van een kus of een glimlach, een vriendelijke blik, een welgemeend compliment.” (Samuel Taylor Coleridge)

Dit herinnert ons aan kleine dingen die we vaak voor lief nemen, of die we voorbij laten gaan zonder te waarderen wat ze betekenen. Pas als we die kus, die glimlach, die blik of dat compliment niet hebben, voelen we hoeveel we ze missen.

Wacht niet tot dit moment komt om jezelf over te geven aan spijt. Zorg er in plaats daarvan voor dat je er zo goed mogelijk van geniet.

64. “Geluk is de ervaring van het houden van het leven. Gelukkig zijn is verliefd zijn op die kortstondige ervaring. En liefde is naar iemand of zelfs iets kijken en het beste in hem/haar zien. Liefde is geluk met wat je ziet. Liefde en geluk zijn dus eigenlijk dezelfde dingen, alleen anders uitgedrukt.” (Robert McPhillips)

Dit is een citaat over de relatie tussen liefde en geluk dat we al hebben weergegeven in andere citaten over geluk en vreugde. In dit geval meent de auteur dat beide niets meer zijn dan verschillende manifestaties van hetzelfde gevoel.

Als je erover nadenkt, geniet ieder gelukkig mens op de een of andere manier van de liefde, en wie verliefd is zal zijn heden altijd als zeer gelukkig kwalificeren.

65. Citaten over geluk: “Verspil je tijd niet met boosheid, spijt, zorgen en wrok. Het leven is te kort om ongelukkig te zijn.” (Roy T. Bennett)

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
De sleutels tot geluk volgens de wetenschap

Meisje met ballonnen
Weten hoe je het slechte kunt loslaten en profiteren van de mooiste momenten van het heden kan ons goed van pas komen in onze zoektocht naar geluk.

Een van de ergste fouten die je in het leven kunt maken is om aan het eind van je dagen te beseffen dat je je tijd hebt verspild met gevoelens die je nooit iets goeds hebben gebracht. Je bepaalt zelf met welke houding je problemen tegemoet treedt, dus je kunt er altijd voor kiezen om ze met positievere emoties tegemoet te treden.

66. “Als je het wenst, kan elke dag gevuld zijn met meer vreugde dan de vorige. Als je het wilt, kunnen zelfs de meest schijnbaar willekeurige gebeurtenissen in je voordeel werken.” (Ralph Marston)

Zolang het verlangen vergezeld gaat van handelingen die het begunstigen. Alles begint met bereidheid; dit moet altijd je uitgangspunt zijn.

67. “Om gelukkig te zijn moet je je voorstellen dat alles wat je hebt een geschenk is en dat jij de uitverkorene bent om het te ontvangen, ook al heb je tot het einde toe gewerkt voor elk detail.” (Robert Brault)

Je kunt beginnen met dankbaar te zijn dat je leeft. Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om gelukkig te zijn: het leven en de gezondheid. Dit zijn twee geschenken die we als vanzelfsprekend beschouwen, zozeer zelfs dat we er niet eens bij stilstaan.

68. “Geluk is het resultaat van de relatieve sterkte van positieve en negatieve gevoelens en niet van een absolute hoeveelheid van het een of het ander.” (Norman Bradburn)

Beide zijn twee kanten van dezelfde munt, die werken als yin en yang. Het is niet mogelijk om negatieve gevoelens volledig te onderdrukken; ze zullen er altijd zijn.

De sleutel is om het evenwicht te vinden en dat jij degene bent die kan kiezen wanneer je het ene of het andere kunt aanspreken. Het tegenovergestelde zou zijn dat ze jou beheersen.

69. “Nou, de grootste vreugde komt zeker voort uit iets doen voor een ander, vooral als het gedaan is zonder aan iets terug te denken.” (John Wooden)

In de commentaren op dit onderwerp hebben we nog niet gewezen op dit belangrijke detail: als je iets voor anderen doet, moet je dat nooit doen met de gedachte dat je er iets voor terug krijgt. Je enige doel moet zijn om goed te doen, niets anders. Hierdoor zul je werkelijk geluk kunnen voelen.

70. Citaten over geluk: “Om groot geluk te hebben, moet je eerst grote pijn en ongeluk hebben; hoe zou je anders weten wanneer je gelukkig bent?” (Leslie Caron)

Als er geen pijn was, zou je helemaal niet kunnen zien dat je een goede tijd doormaakt. Hoe paradoxaal het ook klinkt, het zijn de droevige momenten die ons doen herinneren, verlangen en streven om weer terug te keren naar de top van het geluk.

71. “Als je gelukkig wilt zijn, stel dan een doel dat je gedachten beheerst, je energie bevrijdt en je hoop inspireert.” (Andrew Carnegie)

Beheers je gedachten in die mate dat je ze richt op emoties die je gelukkig maken en maak je energie vrij, zodat je ze kunt gebruiken voor handelingen die je leiden naar de vervulling van je doelen.

72. “Jij kunt niet beoordelen wat anderen vreugde zou moeten brengen, en anderen kunnen niet beoordelen wat jou vreugde zou moeten brengen.” (Alan Cohen)

Dit is ongetwijfeld een van de zinnen over geluk en vreugde waar je vaker rekening mee zou moeten houden. Wat jou gelukkig maakt, hoeft anderen niet gelukkig te maken, en omgekeerd. Het object van geluk niet in twijfel trekken is een regel die degenen die deze staat willen nastreven moeten aanhouden.

73. “Er is maar één oorzaak van ongeluk: de valse overtuigingen die je in je hoofd hebt, overtuigingen die zo wijdverbreid zijn, zo algemeen geldend, dat het nooit in je opkomt ze in twijfel te trekken.” (Anthony de Mello)

Gemeenschappelijke negatieve overtuigingen uitbannen is geen gemakkelijke weg, want vooroordelen opzij zetten is niet iets wat je kunt bereiken door met je vingers te knippen. Maar als je echt gelukkig wilt zijn, is dat de enige optie die je hebt.

74. “De momenten van geluk die we genieten overrompelen ons. Het is niet dat wij ze aangrijpen, ze grijpen ons aan.” (Ashley Montagu)

Dit is een interessante analogie die we niet hebben opgenomen in de citaten over geluk en vreugde hierboven. Soms is het niet de bedoeling dat je geluk omarmt, maar het zal je omarmen. Als het dat doet, zal het altijd een onverwacht moment zijn.

75. Citaten over geluk: “Er is maar één weg naar geluk, en dat is ophouden je zorgen te maken over dingen die buiten de macht van onze wil liggen.” (Epictetus)

Maak je zorgen over de dingen die je kunt beheersen, die jouw verantwoordelijkheid zijn; niet die van anderen. Je kunt immers niet controleren wat anderen doen of zeggen.

Het lijkt zo eenvoudig en gemakkelijk te assimileren, maar dit is de bron van miljarden zorgen over de hele wereld. Natuurlijk hebben zulke voorvallen een directe invloed op jouw ongeluk.

76. “Soms is je vreugde de bron van je glimlach, maar soms is je glimlach de bron van je vreugde.” (Thich Nhat Hanh)

Je zou dus moeten proberen vaker te glimlachen. Sluit een paar minuten je ogen en beantwoord eerlijk één vraag: hoe vaak glimlach je?

77. “Je kunt duizend kaarsen aansteken met één kaars, en het leven van die kaars zal niet worden verkort. Geluk neemt nooit af als het gedeeld wordt.” (Boeddha)

Dit een geheugensteuntje, zodat je het tot je doel kunt maken om het geluk van anderen met je eigen geluk te verwerven. Het kost je niets en je zult er indirect ook van profiteren. Als degenen om je heen ook licht uitstralen, zul je minder ruimte hebben om in duisternis te vervallen.

78. “De twee vijanden van geluk zijn pijn en verveling.” (Arthur Schopenhauer)

De eerste kun je niet beheersen (althans niet helemaal), maar je kunt veel dingen doen om de tweede tegen te gaan. Voor veel mensen ligt de bron van hun ongelukkig zijn in het feit dat ze niets te doen hebben. Als dit bij jou het geval is, moet je gewoon je tijd verdelen met dingen die je plezier en vreugde bezorgen.

79. “Je kunt gelukkig zijn waar je ook bent.” (Joel Osteen)

Dit is een herinnering die je ertoe brengt je geluk niet te verankeren aan een geografische ruimte. We kunnen terugkeren naar een plaats, maar niet naar het moment. Omdat het bij geluk altijd gaat om het creëren van nieuwe momenten die je voldoening geven kun je gelukkig zijn, waar je ook bent.

80. Citaten over geluk: “De reden dat mensen het zo moeilijk vinden om gelukkig te zijn, is dat ze zich het verleden beter herinneren dan het was, het heden slechter dan het is, en de toekomst minder opgelost dan het zal zijn.” (Marcel Pagnol)

Is dit de bron van alle ontevredenheid? Voor velen wel, zonder de minste twijfel. Onthoud deze woorden en probeer er buiten deze ruimte over te mediteren om te ontdekken of jij een van degenen bent die in deze dodelijke val trappen.

81. “De dwaas zoekt het geluk op afstand, de wijze cultiveert het onder zijn voeten.” (James Oppenheim)

Er is een verschil tussen je geluk uitstellen voor de toekomst en vandaag dingen doen die je zullen verschaffen om het later te vinden. Vandaag moet je het zaad zaaien dat je morgen zult oogsten.

Of het nu gaat om kleine of grote acties, het is de enige manier om er naar toe te werken. Het bereiken van deze staat kost tijd, dus je moet onderweg geduld hebben.

82. “De meesten van ons zijn slechts zo gelukkig als we besluiten te zijn.” (Williams Adams)

De details die je niet in de hand hebt sparen, geluk begint altijd met besluiten gelukkig te zijn. Het is niet iets wat je zomaar kunt beslissen, want soms zijn de kansen tegen je.

83. Citaten: “Wanneer een deur van geluk sluit, gaat er een andere open; maar vaak kijken we zo lang naar de gesloten deur dat we de deur die voor ons is opengegaan niet zien.” (Helen Keller)

Hij kan groter of kleiner zijn dan de vorige, maar hij zal er altijd zijn. Je moet alleen op je hoede zijn om hem te spotten en je haasten om hem te openen. Vergeet niet dat kansen een houdbaarheidsdatum hebben, ze duren niet eeuwig.

84. “Het grootste deel van ons geluk of ellende hangt af van onze instelling en niet van onze omstandigheden.” (Martha Washington)

We zullen altijd redenen vinden om niet vooruit te komen. Maar veel mensen die succes, geluk of tevredenheid hebben bereikt, begonnen met ongunstige omstandigheden en legden zich uiteindelijk op aan de hand van hun aanleg.

85. Citaten over geluk: “Laten we de mensen die ons gelukkig maken dankbaar zijn; zij zijn de charmante tuinmannen die onze ziel doen bloeien.” (Marcel Proust)

Omring je met hen en maak deel uit van hun geluk. Bedenk ook dat velen van hen niemand hebben om hun tuin water te geven. Jij kunt een van hen zijn, zodat je teruggeeft wat zij jou gegeven hebben.

86. “Het eerste recept voor geluk is om niet te lang te mediteren over het verleden.” (Andre Maurois)

Het verleden brengt ons alle negatieve overtuigingen, excuses en obstakels die ons ervan zullen weerhouden het pad te bewandelen. Laat het verleden in het verleden; waar het om gaat is vandaag.

87. “Geluk is iets dat ons leven binnenkomt door deuren waarvan we ons niet eens herinneren dat we ze open hebben gelaten.” (Rose Lane)

Het is hierin dat de allegorie van het zaaien van een zaadje om zijn vruchten te oogsten in het nageslacht zinvol is. Hoe meer zaadjes je zaait, hoe meer vruchten je zult oogsten.

88. “Geluk is waar we het vinden, maar het is zelden waar we het zoeken.” (J. Petit Senn)

Hoewel deze woorden misschien een paradox verbergen, zullen veel van onze lezers ze zeker beamen. Soms is het geluk niet waar je het gezocht hebt, maar vind je het op plaatsen waar je niet eens overwogen had het te verkennen.

89. “Geluk bestaat erin elke dag te leven alsof het de eerste dag van je huwelijksreis en de laatste dag van je vakantie is.” (Leo Tolstoj)

Misschien ligt daarin een van de sleutels tot een leven dat je volledig bevredigt. Dit is een van de korte citaten over geluk en vreugde die je uit je hoofd zou moeten leren.

90. “Optimisme is een magneet voor geluk. Als je positief blijft, worden goede dingen en goede mensen tot je aangetrokken.” (Mary Lou Retton)

We willen onze selectie van citaten over geluk en vreugde afsluiten door je eraan te herinneren dat optimisme een kaart is die altijd in je voordeel speelt als het gaat om geluk en plezier. Het is er een die je altijd in je zak hebt; je moet alleen bereid zijn hem altijd te spelen.

Met die laatste opmerking sluiten we de beschouwingen over geluk door deze geweldige citaten over geluk en vreugde af. Zorg ervoor dat je degene die je het leukst vond opschrijft en toepast als levensfilosofie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.