De 8 beste activiteiten om je hersenen te versterken
Hersenkracht vergroten is een gezonde gewoonte die regelmatig gedaan moet worden. Net zoals lichaamsbeweging een van de beste manieren is om de kracht, het uithoudingsvermogen en de soepelheid van ons lichaam te vergroten, zijn er ook bepaalde trainingen om je hersenen te versterken.
Dit is essentieel om het geheugen en andere belangrijke vaardigheden te helpen behouden. Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan oefeningen die voor je gezondheid zorgen en de cognitieve functies beschermen. Hier zijn de 8 beste, zodat je ze in je routine kunt gaan opnemen.
De 8 beste activiteiten om je hersenen te versterken
Hoe vreemd het ook mag klinken, de hersenen blijven actief, ook als het lichaam in rust is. Net zoals we sporten om gezond te blijven, vereist de complexiteit van dit orgaan specifieke activiteiten om het in goede conditie te houden. Leer er hieronder meer over.
1. Schrijven met de hand
We leven in een tijdperk waarin technologie alles overneemt. Het helpt ons bij alledaagse taken, waaronder schrijven en communiceren. Tablets, mobiele telefoons, computers, en andere apparaten met toetsenbord helpen ons tijd te besparen. Natuurlijk maakt het ook het doen van bepaalde taken efficiënter.
Maar met de hand schrijven is een vaardigheid die je niet moet loslaten. Deze activiteit stimuleert delen van de hersenen die aanzienlijk helpen bij het leren. Dit komt doordat dit deel van het lichaam verwerkt wat je aan het doen bent terwijl je je op het schrijven concentreert.
Dit wordt bevestigd door een studie die gepubliceerd werd in Psychology Today, die bewijst dat deze activiteit, vooral als het in cursief schrift is, ervoor zorgt dat de geest een soort functionele specialisatie ontwikkelt die zowel gewaarwording en bewegingscontrole integreert, als denken.
2. Oefen elke dag eenvoudige wiskunde
Rekenproblemen zijn een van de beste mentale activiteiten om je geheugen te versterken en je mentale capaciteit te vergroten. In feite bleek uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Age (Engelse link) dat het oplossen van rekenproblemen effectief bleek in het verbeteren van de cognitieve functies bij ouderen.
De oefeningen kunnen met de hand gedaan worden, of je kunt gebruik maken van sommige van de toepassingen die voor mobiele toestellen en computers ontworpen zijn. Een goede optie is het doen van de één-minuut uitdaging, die bestaat uit het oplossen van zoveel mogelijk wiskundige problemen voor de 60 seconden om zijn.
3. Versterk je hersenen met sudoku
Het klassieke spel “sudoku” is een mentale activiteit. Het doel van het spel is een raster in te vullen met getallen van 1 tot 9. Maar het addertje onder het gras is dat je een getal niet in alle richtingen kunt herhalen. Dit spel is mentaal uitdagend en helpt het probleemoplossend vermogen te verbeteren.
In verband hiermee wijst een studie gepubliceerd in de Internationaal Tijdschrift voor Geriatris che Psychiatrie (Engelse link) wijst erop dat het spelen van stimulerende spelletjes zoals sudoku of kruiswoordpuzzels de hersenfunctie bij mensen boven de 50 jaar ten goede kan komen.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Voordelen van sudoku voor de hersenen volgens de wetenschap
4. Doe legpuzzels
Een andere activiteit om je hersenen te versterken is het maken van legpuzzels. Deze activiteit is, volgens een studie gepubliceerd in Frontiers in Aging Neuroscience (Engelse link), een uitstekende manier om cognitieve vaardigheden te verbeteren, want bij het proberen te voltooien van de afbeelding moeten verschillende stukjes geanalyseerd worden om uit te zoeken waar ze passen.
5. Lees
Lezen is een basisactiviteit om je mentale capaciteit te vergroten en je cognitieve processen te ontwikkelen. Ook ontspant het de geest en helpt het je de spanning te verminderen die gepaard gaat met stress en angst.
Zoals in een studie van Brain Connectivity staat, werd met behulp van magnetische resonantie beeldvorming aangetoond, dat tijdens het lezen van een roman de hersenconnectiviteit van de deelnemers toenam in het deel van de hersenen dat reageert op lichamelijke gewaarwordingen zoals beweging en pijn.
6. Leer een andere taal
Ongeacht je leeftijd helpt deze activiteit veel. Het leren van een andere taal activeert specifieke gebieden van de hersenschors die in verband staan met akoestische verwerking, begrip en woord articulatie. Bovendien vergroot het het leervermogen.
Volgens een publicatie in Cerebrum kan tweetaligheid bijdragen tot een beter geheugen, betere visueel-ruimtelijke vaardigheden en een hoger niveau van creativiteit. Het is nooit te laat om te leren. Waag de sprong in een nieuwe taal en geniet van de voordelen van deze nieuwe vaardigheid.
Misschien ook leuk om te lezen:
Studie toont aan dat tweetaligheid dementie vertraagt
7. Bewegen
Het is geen geheim dat lichaamsbeweging essentieel is voor een goede gezondheid, zowel van het lichaam als van de geest. Wandelen en soortgelijke activiteiten kunnen de cognitieve functie bij ouderen verbeteren, waaronder het verbale geheugen, vloeiendheid en aandacht.
In dit verband suggereert informatie gepubliceerd door de Harvard Medical School (Engelse link) dat lichamelijke activiteit de cognitieve achteruitgang vertraagt en zelfs het risico op dementie kan verminderen. Het suggereert ook dat de voordelen bijna onmiddellijk merkbaar zijn. Aarzel dus niet om te sporten als je je moet concentreren of problemen moet oplossen. Bekijk de resultaten!
8. Ontwikkel een nieuwe vaardigheid om je hersenen te versterken
Vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal, zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychologische wetenschap (Engelse link), activeert het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid het redeneren. Het bevordert het voortdurend leren en stimuleert ook het intellect, wat het geheugen bij oudere volwassenen zou kunnen helpen verbeteren.
Zoals je ziet, stimuleren al deze eenvoudige activiteiten de hersenactiviteit en zijn ze ook een goede optie om de effecten van stress te verzachten. Het maakt niet uit hoe oud je bent, het is nooit te laat om voor je gezondheid te zorgen, dus ga je gang en oefen ze!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. In Revista de Neurologia. https://doi.org/10.1155/NP.1999.97
- Ballesteros, S. (2010). Memoria. Psicothema. https://doi.org/10.1038/nmeth.2836
- González, R. & Hornauer, A. (2014). Cerebro y lenguaje. Cerebro y Lenguaje. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- LeDoux. (1999). El Cerebro Emocional. Catedratico de Psicología.
- Allman, J. M. (2003). El cerebro en evolución. Ariel neurociencia.
- Psychology Today. Why writing by hand could make you smarter. Recuperado el 2 de octubre de 2020. https://www.psychologytoday.com/blog/memory-medic/201303/why-writing-hand-could-make-you-smarter
- Uchida, S., Kawashima, R. Reading and solving arithmetic problems improves cognitive functions of normal aged people: a randomized controlled study. AGE 30, 21–29 (2008). https://doi.org/10.1007/s11357-007-9044-x
- Fissler, P., Küster, O. C., Laptinskaya, D., Loy, L. S., von Arnim, C., & Kolassa, I. T. (2018). Jigsaw Puzzling Taps Multiple Cognitive Abilities and Is a Potential Protective Factor for Cognitive Aging. Frontiers in aging neuroscience, 10, 299. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00299
- Marian, V., & Shook, A. (2012). The cognitive benefits of being bilingual. Cerebrum : the Dana forum on brain science, 2012, 13.
- Harvard Medical School. Need a quick brain boost? Take a walk. (2016). Recuperado el 2 de octubre de 2020. https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/need-a-quick-brain-boost-take-a-walk
- Park, D. C., Lodi-Smith, J., Drew, L., Haber, S., Hebrank, A., Bischof, G. N., & Aamodt, W. (2014). The Impact of Sustained Engagement on Cognitive Function in Older Adults: The Synapse Project. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797613499592
- Brooker, H., Wesnes, K. A., Ballard, C., Hampshire, A., Aarsland, D., Khan, Z., Stenton, R., Megalogeni, M., & Corbett, A. (2019). The relationship between the frequency of number-puzzle use and baseline cognitive function in a large online sample of adults aged 50 and over. International Journal of Geriatric Psychiatry. https://doi.org/10.1002/gps.5085