De 5 beste geheugenoefeningen
Hoewel we er vaak aan denken om ons lichaam te trainen, vergeten we meestal dat we ook ons geheugen moeten trainen. Als je je concentratieniveaus wilt verbeteren en nieuwe concepten beter wilt consolideren, dan moet je enkele manieren ontdekken om je geheugen te oefenen. De beste geheugenoefeningen helpen om een actieve geest te hebben. Misschien stop je na verloop van tijd met leren, lezen, het opdoen van nieuwe kennis… kortom, om je geheugen nieuwe uitdagingen geven.
Daarom zullen we de 5 beste geheugenoefeningen delen om je te helpen langer een jongere en behendigere geest te hebben. Aan de slag!
De 5 beste geheugenoefeningen
1. Voer elke dag herhalingen uit
Herinner jij je de tijd nog dat je de volgende dag een examen had en dus zat te blokken voor het slapengaan? Nou, dit was eigenlijk een uitstekende oefening voor het geheugen. Na verloop van tijd, als we klaar zijn met studeren, dan stoppen we met het herhalen van kennis.
Om deze oefening te doen hoef je niet iets nieuws te leren. Het is genoeg om ‘s avonds alles te herhalen wat je gedurende de dag hebt gedaan, wat er met je is gebeurd en wat je hebt gegeten.
Het bijhouden van een dagboek is een goede manier om ervoor te zorgen dat je dit elke dag doet. Hoewel het misschien niet lijkt alsof het enig doel dient, is het schrijven van een evaluatie van je dag een uitstekende oefening voor je geheugen.2. Mindmaps ontwerpen
Hoe goed is je ruimtelijk geheugen? Veel mensen vinden het moeilijk om te onthouden waar plaatsen zijn of hoe je er moet komen. Als je dit probleem hebt, dan kan het maken van mindmaps een uitstekende oefening zijn om je ruimtelijke geheugen te verbeteren.
De manier waarop je dit doet is als volgt: elke keer dat je een nieuwe plaats bezoekt, maak je zodra je thuiskomt een kaart. Dit zal je geheugen een oppepper geven en dan niet alleen je ruimtelijke geheugen, maar ook je visuele geheugen. Is dat niet fantastisch?
3. Gebruik je niet-dominante hand
Ben je rechtshandig of linkshandig? Een van de leukere geheugenoefeningen is om alle dingen te doen die je normaal doet, maar met je niet-dominante hand. Als je bijvoorbeeld rechtshandig bent, probeer dan eens met je linkerhand te schrijven of je tanden te poetsen.
Natuurlijk zul je dit in het begin heel moeilijk vinden. Maar dat is volkomen normaal. Het zal moeite kosten om de hand te gebruiken die je normaal niet gebruikt. Dit is echter heel positief. Je geest zal hard werken en trainen.
4. Wijzig je routine
Hoewel het misschien dom lijkt, laat jij je geheugen werken door het veranderen van je gebruikelijke routine. Probeer de trap te nemen in plaats van de lift te gebruiken. Probeer via een andere route naar je werk te gaan in plaats van via je gewone manier.
Dit zal je aandachtsniveau verbeteren en zal je alerter houden. Dit is iets positiefs, omdat je nieuwe dingen tegenkomt. Wanneer je iets routinematig doet, vergeet je dingen om je heen op te merken.Als je bijvoorbeeld een nieuwe manier kiest om naar het werk te gaan, dan moet je moeite doen om na te denken of je de goede kant op gaat en je opnieuw oriënteren als je verdwaald raakt. Wanneer je eenmaal thuis bent, kun je dit combineren met het maken van een mindmap, wat je geheugen ook helpt.
5. Leer elke dag iets nieuws
De laatste van deze geheugenoefeningen betekent niet dat je een cursus moet starten om iets te leren. In je dagelijkse leven zullen er veel dingen zijn die gebruikt kunnen worden om elke dag iets nieuws te leren.
Je kunt bijvoorbeeld proberen een nieuw telefoonnummer of het adres van een vriend te leren onthouden, waar je altijd naar vraagt omdat je het nooit hebt onthouden. Het is allemaal leren en het zal echt nuttig zijn.
Heb je ooit een van deze geheugenoefeningen geprobeerd? Welke vond je het nuttigst? Er zijn er nog veel meer, zoals Sudoku doen of het gebruik van bepaalde apps om je geheugen actief te houden.
Onthoud dat het trainen van je geheugen met de beste geheugenoefeningen een groot verschil kan maken of je iets gemakkelijk vergeet of niet. Training, fysiek of mentaal, is altijd goed voor je. Waarom probeer je ze niet?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. In Revista de Neurologia (Vol. 32, pp. 373–381).
- Morgado, I. (2005, March). Psicobiología del aprendizaje y la memoria: Fundamentos y avances recientes. Revista de Neurologia.
- Wycoff, J. (1994). Trucos de la mente creativa: para resolver problemas, tomar decisiones, perfeccionar la memoria, mejorar la concentración y agilizar el pensamiento. Martínez Roca.