Crossfit-oefeningen voor kinderen: ontdek de voordelen
Wil je dat je kind gaat sporten? We raden crossfit-oefeningen voor kinderen aan, omdat het een trainingssysteem is dat erg gunstig voor de kleintjes is. Voordat we echter op het onderwerp ingaan, weet je wat crossfit is (Spaanse link)?
Het is een systeem van training en fysieke conditionering dat functionele bewegingen omvat die met een hoge intensiteit en constante variatie moeten worden uitgevoerd.
Het interessante van Crossfit Kids (de versie voor kinderen) is dat het disciplines zoals Olympische gymnastiek en hardlopen combineert. Het werkt met kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud.
Het verschilt van gewone crossfit doordat het intensiteitsniveau minimaal is en de oefeningen van hun lichaamsgewicht profiteren. Ze richten zich bovendien op het verbeteren van de motoriek (Spaanse link).
Fysieke voordelen van crossfit oefeningen voor kinderen
Het belangrijkste hier is dat, terwijl ze plezier hebben, de kleintjes een routine beginnen die hen fysieke en mentale voordelen zal bieden. Crossfit voor kinderen richt zich op spelen, omdat hun trainers hen later bij routines kunnen begeleiden die zich op het versterken van spieren en gewrichten richten. Een aantal kinderen kunnen ook aan wedstrijden deelnemen.
Zoals we al hebben vermeld, zijn er meerdere fysieke voordelen van het beoefenen van crossfit voor kinderen. Door deze methode kunnen ze zelfs hun fysieke capaciteiten stimuleren tot ze volwassen zijn en zichzelf als topsporters profileren.
Verhoogt de aerobe capaciteit
De aerobe capaciteit speelt een rol bij langdurige inspanning en met een gemiddelde of lage intensiteit. Hier gebruikt het lichaam zijn koolhydraten en vetten als energiebron. Met de beoefening van crossfit, vergroten kinderen dus hun aerobe capaciteit. Tegelijkertijd verbetert het de snelheidsindexen (Spaanse link), spierkracht en lichaamssamenstelling.
Het verbetert de algemene fysieke conditie
Crossfit oefeningen voor kinderen zijn functioneel en multi-articulair. Dat wil zeggen, ze omvatten verschillende delen van het lichaam en oefenen ze tegelijkertijd uit. Dit beïnvloedt de verbetering van de algemene fysieke toestand, waardoor een meer volledige ontwikkeling mogelijk is.
Bevordert de groei van botten en spieren
Aangezien de botten en spieren van kinderen nog in ontwikkeling zijn, helpt crossfit ze te strekken en meer kracht voor elke activiteit te hebben. Het helpt ook om calcium gemakkelijk en effectief aan botten te binden, waardoor de botdichtheid toeneemt (Spaanse link).
Ontwikkelt coördinatie
Crossfit oefeningen voor kinderen zijn ook op het kennen van je lichaam gericht, zijn beperkingen en zijn mogelijkheden. De bewegingen die crossfit gebruikt, helpen dankzij de combinaties en variaties die deze methode met zich meebrengt bij het ontwikkelen van coördinatie en psychomotorische vaardigheden.
Voorkomt toekomstige blessures
Door crossfit te beoefenen, verbeteren kinderen hun kracht. Op basis van neuromusculaire mechanismen kunnen spieren energie vrijgeven. Dit soort routine, dat kracht op jonge leeftijd omvat, vermindert bovendien de incidentie van blessures bij toekomstige atleten (Spaanse link).
Emotionele voordelen van crossfit-oefeningen voor kinderen
Crossfit voor kinderen omvat leuke groepsoefeningen die erop gericht zijn om de kleintjes samen uit te laten blinken. Ze behalen daarom emotionele voordelen. Hieronder zullen we op de belangrijkste ingaan.
Geeft energie vrij
In een aantal landen is Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) bij schoolgaande kinderen een veelvoorkomend psychisch gezondheidsprobleem (Spaanse link). Deze pathologie leidt ertoe dat kinderen episodes van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit vertonen, wat leerproblemen veroorzaakt.
Een goede manier om de behandeling van deze aandoening te begeleiden, is door crossfit-oefeningen voor kinderen te gebruiken, omdat ze helpen om deze overbelasting van energie te verminderen en in evenwicht te brengen. Het vermindert angstgevoelens en vergroot het concentratievermogen en focus.
Het creëert discipline-gewoonten
Kinderen die crossfit beoefenen, ontwikkelen gewoonten van discipline waarmee ze hun doelen kunnen bereiken. Ze leren werken om een doel te bereiken en begrijpen dat het bereiken van hun doelen hard werken kost, maar niet onmogelijk is.
Verhoogt de kwaliteit van slaap
Naarmate kinderen groeien, is het essentieel om een stabiel slaappatroon op te bouwen (Spaanse link). Als ze dat niet doen, kunnen ze fysieke en emotionele problemen krijgen. Crossfit-oefeningen dragen daarom bij aan het verbeteren van de slaapkwaliteit na lichamelijke inspanning.
Ontwikkelt zelfvertrouwen
Tegenwoordig kunnen kinderen door blootstelling aan sociale netwerken op jonge leeftijd en pesten meer dan ooit aan hun lichaam en capaciteiten twijfelen. Sportbeoefening ontwikkelt echter zelfvertrouwen door hen ertoe aan te zetten om nieuwe mogelijkheden te verkennen, hen te motiveren om te presteren en hun fysieke uiterlijk te beïnvloeden.
Verbetert sociale relaties
Voor kinderen is de relatie met hun leeftijdsgenoten erg belangrijk. In feite hangt hun toekomstige sociale binding er grotendeels van af. Rekening houdend met het feit dat ‘Crossfit Kids’ in groepen kinderen van dezelfde leeftijd plaatsvindt.
Het bevordert teamwork, kinderen kunnen ook de manier waarop ze met elkaar omgaan verbeteren. Dit zal ongetwijfeld voor de volwassenen van morgen een groot voordeel zijn.
Algemene voorzorgsmaatregelen voor kinderen
Een gespecialiseerde trainer moet altijd toezicht houden op de beoefening van crossfit-oefeningen voor kinderen. Dit is zodat ze hen kunnen begeleiden om de bewegingen op de juiste manier uit te voeren, waarbij bot- of spierblessures worden vermeden.
Het is belangrijk dat ouders coaches over de fysieke en psychische toestand van hun kleintjes informeren. Op deze manier kunnen ze oefeningen begeleiden die op individuele capaciteiten inspelen.
Het is van cruciaal belang dat kinderen tot de leeftijd van 12 jaar geen gewichten gebruiken om niet te veel druk op de zich ontwikkelende botten en spieren uit te oefenen.
Aangezien crossfit een methode is waarbij intensiteit belangrijk is, is het noodzakelijk om vast te stellen of er mogelijke hart- of aangeboren aandoeningen zijn om toekomstige problemen te voorkomen. Als je niet oppast, dan kunnen deze ziekten dodelijk zijn. Deze situatie is zelfs bij alle soorten atleten in de wereld, jong en volwassen geconstateerd.
Crossfit-oefeningen voor kinderen: ja of nee?
In dit artikel hebben we je verteld hoe crossfit-oefeningen voor kinderen hun vaardigheden verbeteren en fysieke en emotionele voordelen bieden. Nu kun je met meer vertrouwen beslissen of dit de juiste manier voor jouw kind is om een relatie met sport en gezonde gewoonten aan te gaan.
Bedenk dat het beoefenen van sport of lichamelijke conditie de ontwikkeling van een kind sterk zal beïnvloeden. Het zal ook hun eigen waarneming of conceptie van het lichaam in relatie tot de ruimte vergemakkelijken. Dat is in alle levensfasen een essentiële vaardigheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Salvatierra Cayetano, Gorka. Estudio del nuevo fenómeno deportivo Crossfit. [Trabajo de grado en Internet]. [España]: Universidad de León, 2014. [consultado 21 oct 2020]. Disponible en: https://buleria.unileon.es/handle/10612/4185
- Maicas Antón, Andrea. Beneficios del CrossFit Kids en la etapa de Educación Infantil. [Internet]. 2019. [España]: Universitat Jaume I. [consultado 21 oct 2020]. Disponible en: http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/184420
- Guillamón, A., Carrillo-López, P., García-Cantó, E. Capacidad aeróbica y salud relacionada con la condición física en niños y adolescentes españoles. [Internet]. 2019. [España]: Universidad de Murcia. [consultado 21 oct 2020]. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7036006
- Reyes, C. & Gómez, D. CrossFit Kids como estrategia metodológica para innovar en la clase de educación física del Colegio Tabora Sede A del curso 501 y 503. [Internet]. 2019. [citado: 2020, octubre] Disponible en: http://hdl.handle.net/10901/17638
- Urzúa M. Alfonso, Domic S. Marcos, Cerda C. Andrea, Ramos B. Mireya, Quiroz E. Jael. Trastorno por Déficit de Atención con Hiperactividad en Niños Escolarizados. Rev. chil. pediatr. [Internet]. 2009 [citado 2020 Oct 21] ; 80( 4 ): 332-338. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062009000400004&script=sci_arttext
- Gladys Convertini, Sara Krupitzky, María Rosa Tripodi,Liliana Carusso. Trastornos del sueño en niños sanos. Arch.argent.pediatr ; 101(2) / Artículo original. [Internet]. 2003 [citado 2020 Oct 21]. Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2003/arch03_2/99.pdf
- http://rpsico.mdp.edu.ar/handle/123456789/719 ; Autoconfianza: su importancia en el desarrollo psicosocial de niños y jóvenes a través de la práctica deportiva. (2018). Disponible en:
- Manonelles Marqueta P., Aguilera Tapia B., Boraita Pérez A., Pons de Beristain C., Suárez Mier M.P. Estudio de la muerte súbita en deportistas españoles. Revista Investigación cardiovascular (2006) Núm. 1(9). p.p. 55-73. Disponible en: https://app.mapfre.com/ccm/content/documentos/fundacion/salud/revista-cardio/vol9-n1-art5-muerte-subita.pdf