Cosmeticaproducten thuis schoonmaken en bewaren
Het thuis schoonmaken en goed bewaren van cosmeticaproducten is een zeer belangrijke taak. We weten namelijk dat bacteriën microscopisch klein zijn en dat we meestal alleen het vuil schoonmaken dat je kunt zien. Dit kan je vals gevoel van vertrouwen geven en tot gevaarlijke fouten leiden.
Dan hebben we het nog niet eens over het feit dat deze producten en de hulpmiddelen die bij het aanbrengen ervan worden gebruikt, op plaatsen op de huid komen die dicht bij de slijmvliezen liggen.
Zo kunnen producten zoals mascara, oogschaduw of eyeliner, die zeer dicht bij de traanbuisjes komen, oogproblemen veroorzaken als ze niet schoon zijn.
Deze producten en de borsteltjes of applicators met de nodige voorzichtigheid gebruiken, en ze gepersonaliseerd, schoon en ontsmet houden, is een essentiële vereiste om aandoeningen te vermijden.
Deze risico’s zijn meestal niet direct verbonden met de rituelen rond het aanbrengen en verwijderen van make-up, maar het gevaar ligt net om de hoek. Laten we dat eens nader gaan kijken.
Cosmeticaproducten thuis bewaren
Cosmetica zijn delicaat en zijn bestemd voor lichaamsdelen die toegang geven tot de binnenkant van het lichaam. Daarom is het van groot belang dat cosmeticaproducten correct worden schoongemaakt en bewaard.
Alle producten hebben een zichtbare houdbaarheidsdatum (Spaanse link). Als je iets onaangenaams of ongewoons in textuur, geur of kleur opmerkt, gebruik het dan niet. Vergeet niet dat sommige producten water of plantaardige delen en oliën bevatten, natuurlijke elementen die door warmte, vochtigheid en ouderdom kunnen worden aangetast.
Telkens wanneer je een potje opent of de dop van een tube crème afhaalt, komt er lucht bij het product. Dek de potjes dus goed af zodra je het product op de applicator hebt overgebracht of het niet meer gebruikt. Eenmaal geopend, begint de houdbaarheidsdatum dichterbij te komen.
Misschien ben je geïnteresseerd in:
Maak zelf herbruikbare make-up remover pads
Bewaren in de koelkast
Het lijkt niet praktisch, maar het is ideaal om oogcrèmes die de oogcontouren beschermen in de koelkast te leggen. Dit zijn de middelen die wallen, het gevolg van uitdroging, aanpakken.
- In dit geval verhoogt de koude de doeltreffendheid van de crème, door de bloedvaten te samentrekken en zo de wallen te verminderen.
- De koelkast verhoogt ook de werkingsduur van sommige producten die retinol bevatten, een vitamine A-derivaat.
- Deze temperatuur is ook goed voor vloeibare foundation, nagellak en fruitmaskers.
Nu weet je dus dat de koelkast je bondgenoot zal zijn om de levensduur van deze producten te verlengen. Dit geldt trouwens ook voor producten die vitamine C bevatten.
Bewaar ze op een koele plaats, uit direct zonlicht
Eyeliners en mascara’s moet je altijd op een koele plaats bewaren. Dit is belangrijk om de inwerking van warmte op de pigmenten en de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Dat is belangrijk omdat ze worden gebruikt op een uiterst gevoelige plaats.
Vooral lippenstift kan niet goed tegen hitte en heeft de neiging om te smelten. Bewaar ook biologische cosmeticaproducten zonder conserveermiddelen in deze omstandigheden. Ze moeten bovendien binnen een relatief korte periode worden gebruikt.
Hydraterende crèmes met zonbescherming moeten, ook al hebben ze een ondoorzichtige verpakking die de directe inwerking van ultraviolette stralen tegengaat, worden gebruikt met de voorzorg dat de verpakking in het donker wordt bewaard. Bijvoorbeeld in een kastje.
Parfums mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, anders wordt hun samenstelling gewijzigd. Warmte en vochtigheid werken ook in op parfums door hun vluchtige bestanddelen te veranderen.
Bewaar ze op een droge plaats
Gezichtspoeders moeten op een koele plaats bewaard worden omdat vochtigheid ze aantast. Als je ze wilt bewaren, kun je ze het beste niet in de badkamer bewaren. Daarnaast moet je ze uit de buurt van warmtebronnen houden.
Hetzelfde geldt voor sponzen en borsteltjes, vaak gebruikte instrumenten die schoon en droog moeten worden gehouden. We raden je ook aan om ze na gebruik in de zon te drogen of het droogproces te helpen met een haardroger. Vergeet niet dat bacteriën goed gedijen in vochtigheid.
Ontdek ook:
Het doel van kleurcorrigerende make-up
Tips om cosmeticaproducten thuis te desinfecteren
De eerste regel is dat cosmeticaproducten persoonlijk zijn. Je moet deze producten niet delen met familieleden en vrienden. Ze staan te dicht bij je en ze delen levert het risico op om ziekten over te brengen of te ontvangen.
Een andere tip is om ze te desinfecteren, zo niet na elk gebruik, dan toch minstens een keer per week. De beste keuze voor het ontsmetten van cosmeticaproducten is 70% isopropylalcohol en een spuitfles. Concentreer je op kwastjes, sponzen, borstels en kammen.
Reinigen met alcohol
Je kunt lippenstiften desinfecteren door er alcohol op te spuiten en, als je ze dieper moet reinigen omdat je ze aan iemand anders hebt uitgeleend, met een spatel een laagje te verwijderen.
- Je kunt ook de opening van de verpakking van foundations of crèmes bespuiten met alcohol.
- Als je niet vertrouwt op de reinheid van een poeder, verwijder dan de bovenste laag en spuit er alcohol op. Laat het dan een paar minuten aan de lucht drogen.
- Je kunt je eyelinerpotloden schoonmaken door deze gewoon te slijpen. Maak echter eerst de puntenslijper goed schoon met alcohol.
Over het algemeen kun je alcohol op al je producten en verpakkingen spuiten. Doe dit van een afstand van 15 centimeter, en laat ze vervolgens een paar minuten opdrogen voordat je de verpakking opbergt.
Reinigen met water en zeep
Zeep en water zijn meestal voldoende voor de hygiëne van kwasten en borstels met natuurlijk varkenshaar. Doe de zeepachtige substantie in de palm van je hand en ga met een draaiende beweging over de borstel. Spoel goed na met water en herhaal de handeling tot het water helemaal schoon blijft.
Om waterschade aan het handvat te voorkomen, leg je de kwast of borstel op wat toiletpapier of keukenrol tot hij droog is. Je kunt sponsjes ook schoonmaken met water en zeep, maar laat ze goed drogen voordat je ze opnieuw gebruikt.
Reinig en bewaar cosmeticaproducten correct om je gezondheid te beschermen
Voeg aan al deze voorzorgsmaatregelen voor het reinigen en bewaren van cosmeticaproducten de volgende uiterst belangrijke tip toe. Steek je vingers nooit in de verpakking en raak het product nooit rechtstreeks aan, hoe schoon je ook denkt dat je handen zijn.
Gebruik altijd applicators, wattenschijfjes, borsteltjes en sponzen. Dit zijn hulpmiddelen die je kunt onderwerpen aan desinfectieprocedures. Als je ze nog niet hebt of als de huidige te oud zijn, moet je een nieuwe set aanschaffen. Gebruik niet steeds opnieuw dezelfde producten zonder de juiste hygiënische maatregelen. Hierdoor kan je huiduitslag of zelfs acne krijgen.
Vergeet ten slotte niet om de doos of het etui waarin je je producten bewaart schoon en ontsmet te houden. Hoe netjes ze er ook uitzien, als het doosje vies is, heb je je tijd en zorg verspild.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Jalón Ortiz, F. (2017). Reacciones oculares producidas por cosméticos. En: https://idus.us.es/bitstream/handle/11441/65149/REACCIONES%20OCULARES%20PRODUCIDAS%20POR%20LOS%20COSMETICOS%20F%C3%81TIMA%20JAL%C3%93N.pdf?sequence=1
- Madurga Sanz, M. (2009). El papel de la cosmética: excipientes y conservantes. Pediatría Atención Primaria, 11, 81-100. En: http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v11s15/6_cosmetica.pdf