Coronavirus-hoaxes met betrekking tot eten en drinken
Een groot aantal coronavirus-hoaxes met betrekking tot eten en drinken is online gedeeld. De meesten van hen proberen ons ervan te overtuigen dat bepaalde voedingsmiddelen, dranken of maatregelen de verspreiding of ontwikkeling van deze ziekte kunnen voorkomen.
De waarheid is dat we op dit moment weinig weten over de invloed van voedsel op de ontwikkeling van deze ziekte. Aan de andere kant hebben enkele recente wetenschappelijke artikelen de voordelen van vitamine C en D bij de bestrijding van COVID-19 verdedigd.
Een aantal deskundigen bevelen de consumptie aan van voedingsmiddelen met ontstekingsremmende voordelen om longcomplicaties te voorkomen en tegelijkertijd het immuunsysteem te versterken. Helaas is er dus weinig bewijs dat dit momenteel een legitiem advies is.
Wat zijn de meestvoorkomende hoaxes met betrekking tot eten en drinken en het coronavirus? In het volgende artikel bekijken we de meest populaire. We zullen ook uitleggen waarom je ze niet eens zou moeten overwegen.
Coronavirus-hoaxes met betrekking tot eten en drinken
Voorkomt het drinken van warm water een infectie?
Er is geen bewijs dat het consumeren van warm water of dranken de verspreiding van het coronavirus helpt te stoppen. Een publicatie van het National Center for Biotechnology Information (Engelse link) suggereert dat het coronavirus mogelijk gevoelig is voor ultraviolette stralen en hitte.
Deze bewering is door verschillende deskundigen meerdere keren becommentarieerd. Als resultaat van dit rapport ontwikkelde zich een van de grootste (en gevaarlijkste) coronavirus-hoaxes: dat warm eten of warme drankjes de verspreiding kan stoppen.
Waarom is dit gevaarlijk? Het kan ons namelijk een vals gevoel van veiligheid geven. Ten eerste is deze bewering volkomen onjuist. Hoewel er opmerkingen zijn over de lage weerstand van het virus tegen hoge temperaturen, is het niet waar dat warm eten of drinken de verspreiding van het virus kan stoppen.
Het is ook niet mogelijk dat het nemen van een dagelijkse saunasessie de ontwikkeling van de ziekte kan voorkomen. Er zijn geen wetenschappelijke artikelen die deze theorieën ondersteunen.
Het is een feit dat het virus zich wereldwijd verspreidt, zowel in landen met koude als warme klimaten. Op dit moment kunnen experts niet voorspellen hoe het virus zich zal gedragen wanneer het zomerseizoen aanbreekt. Om deze redenen is het logisch om te concluderen dat het nutteloos is om heet water te consumeren om dit micro-organisme te verslaan.
Misschien ook interessant om te lezen:
Mythen over het coronavirus die je veel hoort
Alcohol doodt het coronavirus
Een andere theorie die momenteel op sociale netwerken circuleert, is dat het consumeren van alcoholische dranken kan voorkomen dat je de ziekte oploopt. Het principe achter deze theorie is dat alcohol de replicatie van RNA-type virussen kan voorkomen. Er is echter voor deze claim geen solide wetenschappelijke basis.
Wat we wel zeker weten, is namelijk dat alcohol, afgezien van het stimuleren van ontstekingsprocessen, de efficiëntie van ons immuunsysteem vermindert.
Wetenschappelijke literatuur (Engelse link) beweert zelfs dat alcoholgebruik de aangeboren immuuncapaciteiten van ons lichaam inactiveert, waardoor de reactie op schadelijke externe micro-organismen wordt verzwakt.
Gorgelen met zout en azijn
Gorgelen met zout en azijn helpt niet bij het elimineren van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het is daarom geen geldige preventieve maatregel tegen de ziekte. De ontsmettende eigenschappen van zout en azijn zijn bekend, zoals blijkt uit wetenschappelijke literatuur (Engelse link).
Ze kunnen de verspreiding van bacteriën en schimmels voorkomen. In onze mond helpt het spoelen met deze producten de bacteriegroei te verminderen en een slechte adem te voorkomen.
Er zijn echter geen aanwijzingen dat deze producten een beschermende rol tegen een infectie van het coronavirus spelen. Het biedt dus geen voordelen wat betreft het bestrijden van het coronavirus.
Andere mensen beweren dat de inname van knoflook beschermende eigenschappen kan hebben. Geen enkel onderzoek ondersteunt echter deze theorie.
Knoflook kan de symptomen van bepaalde longinfecties verbeteren, maar er zijn geen specifieke studies die het aan de ziekte veroorzaakt door het coronavirus koppelen. We kunnen daarom over deze claim nog geen wetenschappelijke conclusies trekken.
Coronavirus-hoaxes met betrekking tot eten: wat moeten we echt geloven?
Het huidige gebrek aan kennis over de verspreiding en het functioneren van dit virus beperkt sterk wat experts kunnen bevestigen. Ze kunnen daarom nog steeds geen voedingsadvies geven met betrekking tot de inname van producten en COVID-19.
Desondanks, en met betrekking tot wat momenteel bekend is over het immuunsysteem, kunnen we benadrukken dat een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet de fysiologische mechanismen van ons lichaam helpt.
Een goede inname van vitamines en mineralen verbetert onze aangeboren immuunmechanismen. Het kan ook het risico op ziekten in het algemeen verminderen. Aan de andere kant moeten we slechte gewoonten zoals alcoholgebruik vermijden.
Deze stof veroorzaakt niet alleen een verhoogde systemische ontsteking, maar belemmert ook de correcte werking van de immuunrespons van ons lichaam. Het zorgt er dus voor dat het lichaam minder effectief wordt in het afstoten van externe pathogene micro-organismen.