Conjunctivitis bij kinderen: wat te doen
Conjunctivitis bij kinderen en volwassenen is een ziekte die op een ontsteking van de bindvlieslaag reageert. Dit transparante slijmvlies bekleedt het oog en veroorzaakt bij ontsteking jeukende, rode ogen. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine (Spaanse link) heeft het echter meestal geen invloed op het gezichtsvermogen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan conjunctivitis naast bacteriële infecties vele andere oorzaken hebben. Andere factoren kunnen onder andere de volgende zijn:
- Virussen
- Allergische reacties
- Trauma
- Het dragen van contactlenzen
- Zelfs slapeloosheid
In het geval van kinderen is het ook belangrijk om extra voorzichtig bij het omgaan met de aandoening te zijn. Een aantal organisaties waarschuwen (Engelse link) dat conjunctivitis een van de meest voorkomende kinderziekten is. Maak je echter geen zorgen, want we zijn hier om je te vertellen hoe je ermee om moet gaan.
Wat is conjunctivitis bij kinderen?
Zoals we eerder al zeiden, verwijst conjunctivitis naar de ontsteking van het bindvlies in het oog. Volgens bronnen (Spaanse link) die in oftalmologie gespecialiseerd zijn, treft het meestal beide ogen tegelijkertijd. Het kan echter ook slechts één oog treffen.
Wetenschappelijke studies (Spaanse link) tonen ons aan dat het bij kinderen tussen één en negen jaar de meestvoorkomende oogziekte is. Van alle pediatrische bezoeken voor ongemakken aan het oog komt bijna 41% met conjunctivitis overeen, terwijl 30% met letsel te maken heeft.
Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om je ogen te beschermen tijdens de zomer
Symptomen van conjunctivitis bij kinderen
Zodra we de aard van deze ziekte en de prevalentie ervan bij jonge kinderen hebben ingekaderd, is het tijd om het erover te hebben hoe we het kunnen detecteren. Pediatrische bronnen, zoals Kidshealth (Spaanse link), helpen ons hierbij door de symptomen bij kinderen op te sommen. Deze omvatten onder andere:
- Rood oog.
- Ongemak aan het oog (het kind kan zeggen dat het als ‘zand’ aanvoelt).
- Afscheiding uit oog.
- Pijn en ontsteking van het bindvlies.
- Bij een aantal kinderen kan zwelling van de oogleden optreden, evenals fotofobie (direct licht veroorzaakt ongemak).
De oorzaken van conjunctivitis bij kinderen
Zoals we al zeiden, hebben de oorzaken van conjunctivitis niet altijd met infecties te maken. Reeds aangehaalde bronnen en het National Eye Institute (Engelse link) onderzoeken de verschillende redenen die een ontsteking van het bindvlies veroorzaken. Hieronder vertellen we je er meer over.
Bacteriële conjunctivitis: de meest voorkomende
Een bacteriële infectie is verreweg de meestvoorkomende oorzaak van conjunctivitis bij kinderen en komt in 78% van de gevallen voor. Bij volwassenen zijn de statistieken echter anders, aangezien virussen ongeveer 36% van de gevallen veroorzaken en bacteriën 40%.
De micro-organismen die deze pathologie veroorzaken, zijn meestal dezelfde micro-ornanismen die luchtwegaandoeningen veroorzaken of die op de huid worden aangetroffen:
- Staphylococcus aureus
- Streptococcus pneumoniae
- Haemophilus influenza
- Moraxella catarrhalis
Virale conjunctivitis
Dit is een veel minder veelvoorkomende veroorzaker bij jonge kinderen, aangezien virussen ongeveer 13% van de gevallen van conjunctivitis veroorzaken. Adenovirussen (ADV) veroorzaken tot 50% van de virale conjunctivitis bij kinderen.
Andere oorzaken van conjunctivitis bij kinderen
Niet alles is een kwestie van virussen of bacteriën. Hier zijn enkele van de mogelijke oorzaken van conjunctivitis bij kinderen die we nog moeten onderzoeken:
- Allergieën: Allergieën veroorzaken tot 2% van de gevallen van conjunctivitis bij kleine kinderen. Ze zijn typisch seizoensgebonden en worden meestal met sinusitis geassocieerd.
- Vreemde voorwerpen: Het binnendringen van vreemde elementen in de ogen of het gebruik van contactlenzen kan deze aandoening veroorzaken.
- Schimmelinfecties
- Infecties door amoeben
- Vervuiling: dit kan intern of extern zijn, veroorzaakt door vervuiling of chemische middelen.
- Trauma, zoals klappen (Spaanse link) en krassen op de ogen.
Kinderen hebben veel minder kans om dit soort conjunctivitis te ontwikkelen. Het komt zelden voor dat kleine kinderen aan giftige chemicaliën worden blootgesteld of lang genoeg contactlenzen dragen om deze aandoening te ontwikkelen.
Thuiszorg
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (Spaanse link) zijn virale en bacteriële conjunctivitis zeer besmettelijk. Er is dus uiterste voorzichtigheid geboden bij het omgaan met een kind met deze aandoening. Dit bestaat uit de volgende stappen:
- Was de kussenslopen, lakens, handdoeken en andere materialen van je kind vaker dan normaal.
- Gebruik geen persoonlijke spullen van het besmette kind.
Wanneer moet je naar een dokter
Zoals aangegeven door pediatrische organisaties die we al hebben genoemd, zijn er ernstige oculaire pathologieën die symptomen met conjunctivitis delen. Hoe relatief mild deze ziekte ook is, als een kind over oogproblemen klaagt, dan is een bezoek aan de kinderarts echt nodig.
Virale conjunctivitis verdwijnt meestal vanzelf. Dat wil zeggen, het geneest zichzelf binnen een paar dagen. Aan de andere kant vereist bacteriële conjunctivitis het gebruik van antibiotica in de vorm van druppels of zalven.
Lees ook:
Wat zijn de oorzaken van tranende ogen?
Gebruik in geval van conjunctivitis bij kinderen geen zelfmedicatie
Thuis voor dokter spelen is nooit een goed idee. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een geval van virale conjunctivitis met antibiotica te behandelen. Het kan bovendien de toestand van het kind alleen maar erger maken.
Een bezoek aan de kinderarts is daarom de logische en verantwoordelijke stap als je kind oogklachten heeft. Niet alle oogpijn heeft met conjunctivitis te maken, dus de diagnose moet snel en nauwkeurig worden gesteld.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Conjuntivitis, Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Recogido a 24 de septiembre en https://medlineplus.gov/spanish/pinkeye.html
- Conjuntivitis, dospediatrasencasa. Recogido a 24 de septiembre en https://dospediatrasencasa.org/2019/04/07/conjuntivitis-en-ninos/
- Conjuntivitis, provisu.com. Recogido a 24 de septiembre en https://www.provisu.ch/es/enfermedades-mas-frecuentes/conjuntivitis-infecciosa.html
- Lozano, J. B., Andrés, R. C., Aznar, E. V., Novella, C. F., Viejo, I. G., Pueyo, M., & López, F. M. H. (1997). Estudio epidemiológico de las urgencias oftalmológicas en los niños. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmologia, 72(4), 271-276.
- Conjuntivitis (para padres), kidshealth.org. Recogido a 24 de septiembre en https://kidshealth.org/es/parents/conjunctivitis-esp.html#:~:text=Suelen%20presentar%20secreci%C3%B3n%20ocular%2C%20as%C3%AD,son%20los%20s%C3%ADntomas%20m%C3%A1s%20frecuentes.
- Pink eye, National Eye Institute (NEI). Recogido a 24 de septiembre en https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/pink-eye
- Ortlieb, P., Farías Torres, P., Avendaño Carvajal, L. F., & Suárez González, M. (1995). Conjuntivitis por adenovirus en niños. Arch. chil. oftalmol, 52(1), 7-11.
- Conjuntivitis, CDC. Recogido a 24 de septiembre en https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/prevention-sp.html
- Ugalde Palacios, Rafael, Juan Carlos Ordaz Favila, and José Antonio Salazar León. “Trauma ocular en niños: experiencia en el Instituto Nacional de Pediatría.” Rev. mex. oftalmol 74.1 (2000): 11-6.