Congestief hartfalen: zeven mogelijke oorzaken

Hartfalen kan het gevolg zijn van een aantal verschillende ziekten. Soms hebben ze zelfs niets te maken met het hart. Maar ze kunnen toch bepalend zijn voor de ontwikkeling van deze aandoening.
Congestief hartfalen: zeven mogelijke oorzaken

Laatste update: 31 oktober, 2018

Congestief hartfalen is een chronische aandoening. Het ontwikkelt zich wanneer het hart problemen heeft om het bloed naar de rest van het lichaam te pompen. Als gevolg daarvan zullen de lichaamscellen het moeilijk hebben om zuurstof te krijgen.

Deze kwaal tast ofwel de linkerzijde ofwel de rechterzijde van het hart aan. In sommige gevallen zijn beide kanten beschadigd.

Tijdens de verdere ontwikkeling van deze aandoening kan het bloed zich in andere delen van het lichaam beginnen op te stapelen. Dit veroorzaakt vochtophoping. Vaak worden dan ook andere organen ernstig aangetast.

Het veroorzaakt ook ontstekingen. Die komt vaak tot uiting door problemen met de longen, de lever en het maag- en darmstelsel.

In de beginfases zal hartfalen niet direct ingrijpende gevolgen hebben. Maar na een paar dagen kunnen er zich al moeilijkheden voordoen. Je zal last krijgen van vermoeidheid of een onregelmatige hartslag. De gevolgen treden ook op in de vorm van problemen met ademhalen en andere gezondheidskwalen.

In de meeste gevallen wordt hartfalen veroorzaakt door andere aandoeningen van het hart en de bloedvaten. In dit artikel zullen we in detail de zeven mogelijke oorzaken bespreken en uitleggen.

1. Kransslagaderaandoeningen

Hartfalen door kransslagader

Coronaire hartziektes worden veroorzaakt door een opstapeling van plaque op de wanden van de slagaders van het hart.

Deze aandoening is in werkelijkheid redelijk gevaarlijk. Want het kan de doorstroming van het bloed blokkeren. In ernstigere gevallen kan het ook een hartaanval veroorzaken. We weten dat een hartaanval fataal kan zijn. Toch is de kans op overleven erg groot als men er op tijd bij is.

Een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes spelen hierbij een belangrijke rol. Die fenomenen verhogen het risico om dit probleem te ontwikkelen aanzienlijk.

2. Hartfalen als gevolg van hypertensie of een extreem hoge bloeddruk

Wat betekent het om een hoge bloeddruk of hypertensie te hebben? Dit verschijnsel treedt op wanneer de druk van het bloed dat door de kransslagaders vloeit, stijgt.

Deze aandoening is een probleem van de publieke gezondheid. Want wereldwijd hebben miljoenen mensen last van een te hoge bloeddruk. Het is verbonden met vele ziekten die zorgen voor een stijging in het aantal sterfgevallen.

Een bijkomend probleem is dat deze kwaal geen symptomen kent. Het is met andere woorden een asymptomatische aandoening. Maar wanneer we het niet behandelen, dan kan ze ernstige en dodelijke complicaties veroorzaken.

Het is dus belangrijk dat je een hoge bloeddruk onder controle houdt. Want op die manier kan je vermijden dat je problemen met het hart, de nieren en cognitieve problemen krijgt.

3. Dilaterende cardiomyopathie

Hartfalen door dilaterende cardiomyopathie

Dilaterende cardiomyopathie is een progressieve ziekte van de hartspier. Het voornaamste kenmerk is een verwijding van de hartkamers.

Deze oorzaak staat op de derde plaats wat betreft het ontwikkelen van hartfalen. Bovendien is het één van de meest voorkomende redenen om een harttransplantatie uit te voeren.

De voornaamste risicofactor ligt op het vlak van de erfelijkheid. Maar het kan ook verbonden zijn met infecties en de blootstelling aan gifstoffen.

4. Aandoening van de schildklier

De schildklier kan een aantal hormonale veranderingen en wijzigingen in het metabolisme veroorzaken. Die zijn nauw verbonden met een verhoogd risico op hartfalen.

Hypothyroïdie en hyperthyroïdie kunnen veranderingen op gang brengen in het hart- en bloedvatenstelsel en in het systeem van de bloedcirculatie. Beide kwalen kunnen bovendien schade toebrengen aan de hartspier.

Het is vooral kwestie van aandacht te schenken aan een reeks inwendige en uitwendige symptomen. Dit zal het vaststellen van dit probleem vergemakkelijken en het ook eenvoudiger maken om het onder controle te houden.

5. Nierziekte

Hartfalen door nierziekte

Vele mensen beseffen dit niet. Maar de werking van de nieren heeft veel te maken met het functioneren van hart en bloedvaten, van het lymfatisch systeem en van de bloedsomloop.

Als gevolgen van bepaalde ziekten kunnen sommige nieren de gifstoffen niet meer filteren. Ze zijn ook niet langer in staat om de mineralen in evenwicht te houden.

Als gevolg ontstaan er problemen met de bloeddruk. Het risico op diabetes, hartaanval en infecties van de urinewegen zal dan ook verhogen.

Wanneer een nierziekte ernstig en chronisch wordt, dan is het vooral verantwoordelijk voor hartfalen bij volwassenen.

6. Diabetes

Diabetes is een ziekte die gekenmerkt wordt door een verhoogd niveau van glucose in het bloed. Dit is te wijten aan een tekort aan of door afwezigheid van insuline.

Insuline is een hormoon dat afgescheiden wordt door de pancreas. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het op peil houden van de suiker in het bloed.

Diabetespatiënten moeten het suikergehalte onder controle houden. Vooral wanneer diabetes al ver gevorderd is, moet de behandeling heel gecontroleerd gebeuren. Want het kan beschadiging van de ogen, ziekten van het zenuwstelsel en risico voor de gezondheid van het hart veroorzaken.

We raden ook dit artikel aan: 6 dingen die je moet weten over diabetes

7. Hemochromatose

Hartfalen door hemochromatose

Hemochromatose is een erfelijke aandoening die gekenmerkt wordt door een abnormale opstapeling van ijzer in de weefsels en in de organen.

Dit mineraal kan niet op een doeltreffende manier gemetaboliseerd worden. Het gevolg is dat het zich omzet in een gifstof in de organen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de lever, het hart en de pancreas.

Wanneer er dan complicaties optreden, dan kunnen die zich ontwikkelen tot aandoeningen van de schildklier, diabetes, hartfalen en andere ernstige ziekten. Al deze kwalen beïnvloeden de levenskwaliteit van de patiënt.

Belangrijk is de controle en de tijdige behandeling van deze aandoeningen. Dat is de belangrijkste aanpak om congestief hartfalen te vermijden. Als er zich toch iets abnormaal voordoet, dan kan je het best onmiddellijk medische hulp zoeken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.