Chronische vermoeidheid voorkomen met 5 kruiden
Ben je altijd vermoeid? Is het ‘s nachts moeilijk om goed te slapen? Heb je overdag problemen om je te concentreren? Let dan op want misschien heb je last van chronische vermoeidheid. Gelukkig kan je dit in sommige gevallen bestrijden met kruiden.
Bovendien kan je ook gezonde gewoonten onderhouden:
- Neem voldoende beweging
- Zorg voor voldoende rust en slaap
- Vermijd stressvolle situaties
Deze gewoonten zullen je helpen om de dagen positiever te maken en jou meer te laten ontspannen.
Een druk leven vol stress kan jouw gezondheid en jouw welzijn ernstig aantasten. Stress is geestelijke vermoeidheid die afkomstig is van abnormaal hoge inspanningsniveaus. Dit lokt dan symptomen uit die jouw gezondheid en je volledige leven aantasten.
Chronische vermoeidheid is een langdurige aandoening die gepaard gaat met:
- spierpijn
- vermoeidheid
- slaapproblemen
De symptomen verbeteren niet hoeveel je ook slaapt.
Al deze symptomen samen verstoren je dagen. Ze staan jou niet toe om een normaal, gezond leven te leiden. Zelfs gemakkelijke, gewone opdrachten kunnen dan enorm lijken.
Vele wetenschappelijke organisaties beschouwen chronische vermoeidheid als een probleem van de volksgezondheid. Het is immers een belangrijke oorzaak van problemen van:
- het hart en de bloedvaten
- de nieren
- psychologische problemen
De diagnose laten stellen is een uitdaging. Dat komt omdat er zovele verschillende oorzaken zijn. De arts zal jou vragen stellen over je gezondheidsgeschiedenis en hoe het op jouw werk en thuis is. Hij zal willen weten hoe vaak je symptomen hebt en hoe ze jouw leven beïnvloeden.
Men zal eerst tests uitvoeren om andere ziekten uit te sluiten zoals bloedarmoede en bepaalde infecties. Daarna zal de arts de mogelijke behandelingen voorstellen.
Zoals altijd heeft de natuur ons een overvloed aan behandelingskeuzes te bieden. Chronische vermoeidheid is hierop geen uitzondering.
Lees dus verder en ontdek hoe je deze 5 kruiden kan gebruiken. Ze zullen je helpen en chronische vermoeidheid voorkomen.
5 kruiden waarmee je chronische vermoeidheid voorkomen kan
1. Siberische ginseng
Siberische ginseng kan jou helpen en jou je energie teruggeven. Het kan dus chronische vermoeidheid voorkomen en bestrijden. Ginseng wordt beschouwd als een krachtig hulpmiddel bij lichamelijke prestaties, spierkracht en uithoudingsvermogen. Het is heel populair in China en in Rusland.
In de lijst van ingrediënten van jouw favoriete energiedrankjes kan je ginseng zien staan. Daar zie je nog meer bewijs van het vermogen van ginseng om jouw energie en vitaliteit te verhogen. Tegelijkertijd versterkt het ook je immuunsysteem.
Lees ook dit artikel:
Geef jezelf nieuwe energie in 5 stappen
2. Sint-janskruid
Slapeloosheid en depressie gaan vaak hand in hand met chronische vermoeidheid. Omgaan met deze symptomen is dus nog een ander element van een goede behandeling. Om deze specifieke symptomen aan te pakken beveelt men het gebruik van Sint-janskruid aan.
Sint-janskruid is een kruid met gele bloempjes. Het heeft de eigenschappen van een antidepressivum. Dit kruid is goed bij:
- angstgevoelens
- aandachtsstoornissen
- andere verwante aandoeningen
Het helpt ook bij spierpijn. Je kan dus chronische vermoeidheid voorkomen met dit kruid.
3. Schisandra
Schisandra is een plant die het centrale zenuwstelsel stimuleert. Dit maakt het mogelijk om op een positieve manier op stress te reageren. Het resultaat is dat jouw geestelijke reflexen helderder en sneller zijn.
Landen als Rusland, China, Japan en Zuid-Korea gebruiken als een ingrediënt van de traditionele geneeskunde om stress te behandelen.
Schisandra is ook goed voor de nieren en als je een depressie hebt. In het algemeen helpt het om beter te presteren tijdens jouw dagelijkse activiteiten. Bovendien bevat het antioxidanten. Dat betekent dus dat schisandra ook een ideaal middel is voor je lever en je immuunsysteem.
4. Ginkgo biloba
Concentratie- en geheugenproblemen komen heel vaak voor bij mensen met chronische vermoeidheid. Gelukkig is ginkgo biloba een natuurlijke, doeltreffende manier om jouw geestelijke vermogens te herstellen. Met dit kruid kan je bepaalde symptomen van chronische vermoeidheid voorkomen.
Dit kruid wordt vaak gebruikt in de Chinese geneeskunde.
- Het helpt om de bloedcirculatie in de hersenen te verhogen.
- Ginkgo biloba helpt daarnaast om neurale verbindingen tot stand te brengen.
- Het werkt ook bloedarmoede.
Ginkgo biloba helpt bij problemen als gevolg van de veroudering van de hersenen tegen. Mensen met de ziekte van Alzheimer, dementie en de ziekte van Parkinson nemen dus vaak ook ginkgo biloba samen met hun andere behandelingen.
Ook dit is een boeiend artikel:
Het begin van de ziekte van Alzheimer – kan het worden gestopt?
5. Zoethout
Tenslotte is er zoethout. In de culinaire tradities van Europa en tropisch Azië gebruikt men deze specerij om snoep te maken. Het is lekker, dus is het gemakkelijk in te nemen. Je kan het in tabletten innemen of als thee drinken.
Zoethout is een geweldig middel om vermoeidheid van de bijnieren te behandelen. De bijnieren kunnen immers aangetast worden door een uitermate hoge aanmaak van stresshormonen. Zoethout stimuleert ook de gemoedstoestand. Het is dus goed bij depressie en angstgevoelens.
Voor chronische vermoeidheid bestaat er nog steeds geen genezing. Jij en jouw arts kunnen echter samenwerken en de symptomen verminderen. Bovendien kunnen ook gezonde gewoonten heilzaam zijn.
Voldoende beweging, een goed slaaprooster en stressvolle situaties vermijden zullen helpen om jouw dagen positiever te maken. Ze helpen je ook om meer ontspannen te blijven.
In het ideale geval moet een behandeling ook sociale ondersteuning en zelfzorg omvatten. Corrigeer dus jouw slechte leefgewoonten. Ontwikkel een levensstijl die meer in harmonie is met jezelf en met jouw omgeving.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barbado Hernández, F. J., et al. “El síndrome de fatiga crónica y su diagnóstico en Medicina Interna.” Anales de medicina interna. Vol. 23. No. 5. Arán Ediciones, SL, 2006.
- Sandín, Bonifacio. “El síndrome de fatiga crónica: Características psicológicas y terapia cognitivo-conductual.” Revista de Psicopatología y Psicología clínica 10.1 (2005): 85-94.
- Solà, Joaquim Fernández. “Síndrome de fatiga crónica y su relación con la fibromialgia.” Revista española de reumatología: Órgano Oficial de la Sociedad Española de Reumatología 31.10 (2004): 535.