Chronische hik: oorzaken, behandeling en gevolgen

Chronische hik kan elk aspect van iemands leven beïnvloeden, inclusief persoonlijke relaties en slaapgewoonten. We vertellen je er meer over in dit artikel.
Chronische hik: oorzaken, behandeling en gevolgen

Laatste update: 27 september, 2020

We weten allemaal wat de hik is en we hebben het allemaal wel eens gehad. De hik bestaat uit een reeks onvrijwillige samentrekkingen van het middenrif. Hierdoor sluiten de stembanden zich en wordt het karakteristieke, grappige geluid geproduceerd. Chronische hik is echter allesbehalve grappig.

Chronische hik is een zeldzame ziekte. Experts schatten dat slechts 1 op de 100.000 mensen aan deze aandoening lijdt. Degenen die hieraan lijden ervaren samentrekkingen van het middenrif gedurende perioden van langer dan 48 uur.

Het lijden aan chronische hik kan een teken zijn van een andere ziekte. Daarom kan het moeilijk te behandelen zijn zonder eerst de onderliggende oorzaak weg te nemen. In het onderstaande artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit probleem.

Wat zijn de oorzaken van chronische hik?

Zoals we al hebben vermeld, is de chronische hik iets dat dagen of zelfs weken achter elkaar aanhoudt. Patiënten hebben afwisselende perioden waarin ze last hebben van de hik en perioden waarin ze even geen last hebben. In de meeste gevallen komen hik-episodes echter meerdere keren voor in dezelfde maand.

Deze pathologie is meestal het gevolg van een andere ziekte in het spijsverteringskanaal. Vaak bevindt het zich in de slokdarm en de maag, de twee organen die het meest in contact staan met het diafragma. Experts geloven met name dat oesofagitis door gastro-oesofageale reflux een van de belangrijkste triggers is.

Oesofagitis door gastro-oesofageale reflux is een ziekte waarbij de slokdarm beschadigd is. Dit letsel is het gevolg van het opstijgen van zuur uit de maag en het eroderen van de wanden van de slokdarmbuis. Er zijn veel factoren die gastro-oesofageale reflux beïnvloeden, waaronder voedsel, tabak en heet voedsel.

Hoewel chronische hik het gevolg kan zijn van een aantal verschillende oorzaken, zijn mannen vatbaarder voor deze aandoening dan vrouwen. Het blijkt dat stress en angst ook de oorzaak kunnen zijn.

Chronische hik en reflux

Welke andere oorzaken van chronische hik zijn er?

Omdat chronische hik bestaat uit onvrijwillige samentrekkingen van het middenrif, is het belangrijk om in gedachten te houden dat een zenuwbeschadiging van deze spier deze aandoening kan veroorzaken. Ten eerste kan het het gevolg zijn van hersenletsel in het gebied dat de reflex veroorzaakt.

De meestvoorkomende ziekten die onvrijwillige motorische zenuwen beschadigen, zijn meningitis en multiple sclerose. Deskundigen hebben ook opgemerkt dat chronische hik het symptoom kan zijn van een hersentumor of een gevolg van een beroerte.

Schade aan de zenuwen die de impulsen naar het middenrif leiden, kan ook de trigger zijn. Door deze zenuwen, die we middenrifzenuwen noemen, communiceren het centrale zenuwstelsel met de buikspier. Een deel van het traject loopt door de nek en de thorax. Daarom is het belangrijk om pathologieën in dit gebied uit te sluiten.

Tot slot is het belangrijk erop te wijzen dat chronische hik de bijwerking van bepaalde medicijnen kan zijn. Het kan ook verschijnen na anesthesie of chirurgische ingrepen. Alcoholisten en mensen die verslaafd zijn aan kalmerende middelen kunnen ook aan deze aandoening lijden.

Medicijnen kunnen ook de hik veroorzaken

Is er een manier om chronische hik te behandelen?

De behandeling van deze pathologie is gebaseerd op het oplossen van de onderliggende oorzaken waardoor je de hik krijgt. Met andere woorden, als de oorzaak gastro-oesofageale reflux is, dan is behandeling van deze aandoening de belangrijkste stap. Artsen kunnen daarom maagzuurremmers aanbevelen om de pH van de maag te reguleren.

Deskundigen hebben echter ook voordelen ontdekt bij bepaalde medicijnen die kunnen worden gebruikt om deze aandoening zelf te behandelen. Chloorpromazine en metoclopramide zijn geneesmiddelen die chronische hik direct behandelen. De eerstgenoemde is een antipsychoticum, terwijl de tweede wordt gebruikt om misselijkheid te verlichten.

Als niets van het bovenstaande werkt, kunnen artsen overwegen om hun toevlucht te nemen tot chirurgische technieken om chronische hik te behandelen. Bij chirurgie worden de middenrifzenuwen geblokkeerd om de zenuwimpuls die het diafragma samentrekt te detailleren.

Denk ook aan psychologische ondersteuning

Het is belangrijk te onthouden dat chronische hik een probleem is waardoor je arbeidsongeschikt kunt worden. Het is van invloed op elk aspect van iemands leven en maken het zelfs moeilijk of onmogelijk om te slapen. Daarom is het bij de behandeling ook belangrijk om psychologische ondersteuning te bieden.

We hebben het hier niet over gewone hik die een korte tijd aanhoudt en dan weer verdwijnt. Mensen met chronische hik kunnen episodes ervaren die dagen achter elkaar aanhouden. Daarom moeten ze hun leven aanpassen aan deze toestand en de steun en hulp hebben van degenen om hen heen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.