Capillaire irrigatie: wat is het en wat zijn de voordelen?
Als je van tuinieren of tuinbouw houdt, wil je waarschijnlijk de voordelen kennen van capillaire irrigatie. Dit is een hydratatietechniek die gunstig is voor zowel planten als degenen die ze verzorgen.
In droge seizoenen is capillaire bewatering een effectief middel. Het vergt geen grote investering, noch voortdurend toezicht tijdens de irrigatie. Integendeel, het is gebaseerd op de aanpassing van het systeem om de taak zonder hulp uit te voeren.
Bovendien vermindert het, zolang de installatie geschikt is, het risico van schade aan de bodem en het gewas aanzienlijk. We vertellen je meer in dit artikel.
Wat is capillaire irrigatie?
Capillaire irrigatie wordt gebruikt om planten te voorzien van het water dat ze op elk moment nodig hebben. Dat gebeurt via de wortels, omdat die fungeren als geleidende en absorberende vaten, legt een artikel van de Waterstichting (FA) uit (Spaanse link) .
Het vindt plaats zodra de stoffen in de bodem de bladeren bereiken. Daartoe moet een apparaat worden samengesteld dat de hulp van hulpenergie uitsluit, de exacte toevoer garandeert en de kans op afvloeiing en wateroverlast wegneemt.
Het proces bestaat uit de circulatie van water dankzij een kanaaltje in de grond, en het opstijgen ervan door de wortels, zodat de planten zonder gebreken groeien. Bij deze methode bedekt de vloeistof ook de lucht die in de groeiende grond achterblijft.
De voordelen van capillaire irrigatie
De lichte en ongecompliceerde montage is een voordeel van het bewateren van planten door middel van capillaire irrigatie. De eenvoud van dit mechanisme is geen voorwaarde voor tijdige hydratatie van planten; als je op vakantie gaat, hoef je niet iemand de leiding te laten nemen over deze activiteit. Hier zijn nog enkele andere voordelen.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Een complete gids voor het thuis planten van een moringa
Waterbesparing
Door het principe van capillaire irrigatie toe te passen, geef je minder liters water uit in vergelijking met traditionele irrigatie. De planten krijgen altijd precies de juiste hoeveelheid vloeistof en er is geen verspilling. Dit alles komt tot uiting in het uiterlijk van de exemplaren, in de rekening voor de dienst, en in een bijdrage aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen.
Minimale verdamping
Omdat het water niet aan de oppervlakte wordt opgeslagen, is er bijna geen verdamping. Een publicatie van de Universiteit van Murcia wijst erop (Spaanse link) dat in een droog klimaat het water door capillaire werking naar de planten stijgt en aan de oppervlakte verdampt, maar het percentage is lager.
Vochtigheidsregeling
Door capillaire werking zuigen planten de hoeveelheid water op die ze nodig hebben om gezond te blijven. De Universiteit van Cotopaxi vermeldt (Spaanse link) in een onderzoek dat het door de wortels opgenomen water het door transpiratie verloren water vervangt, terwijl de bodemvochtigheid afneemt, wat bijdraagt tot de regulering ervan.
Minder investering
Niet alleen geld, maar ook de tijd die geïnvesteerd wordt in het ontwerp en de montage van het systeem is minder. Pvc-buizen voor dit doel zijn niet duur en ook de arbeid is niet moeilijk. Als het perceel te groot is en voor bijzondere doeleinden, heb je misschien hulp nodig.
Vermindering van de bewateringstijd
Bij andere methoden ben je elke dag tijd kwijt aan het bewateren van de planten; de capillaire werking van het water verandert deze werkelijkheid, en je kunt deze tijd gebruiken voor andere taken. Het proces verloopt vanzelf zolang de tank de nodige vloeistof bevat.
In boomgaarden of zeer grote tuinen is dit systeem zeer nuttig om de beplanting te bevochtigen zonder zelf aanwezig te zijn. En met sommige variaties is het systeem zelfs aan te passen aan potten.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vermijd deze 7 tuinierfouten en laat je planten bloeien in het voorjaar
Een capillair irrigatiesysteem installeren
Het is niet nodig om veel kennis te beheersen om een capillair irrigatiesysteem te installeren. Maar onderzoek doen en de tijd nemen voorkomt storingen in de constructie en de latere prestaties. Besteed aandacht aan de volgende stappen:
- Lokaliseer het gebied dat je wilt besproeien. Het gebied waar je kiest om het irrigatiekanaal te bouwen vereist het graven van een gat met een minimale diepte van 50 centimeter en een breedte in overeenstemming met de ruimte die je van plan bent te beplanten.
- Egaliseer de grond. Zorg ervoor dat je de grond egaliseert; anders zal dit verhinderen dat het water zich gelijkmatig verspreidt. Verwijder alle nabijgelegen elementen die de circulatie van de vloeistof belemmeren. Geef de bodem ook voldoende water voor een betere verdichting.
- Gebruik waterdichte stof. Dit soort textiel is ideaal om wateropname in de bodem onder en aan de zijkanten te voorkomen; zorg ervoor dat de stof de wanden bedekt.
- Neem een buis op. Een Pvc-pijp is de perfecte leiding om van buitenaf aan te voeren. Gebruik een “L” vormig exemplaar en perforeer de basis; de minigaatjes worden aan de onderkant gekanaliseerd, want je wilt dat het water vanaf het oppervlak naar beneden komt en zijn weg naar de wortels vervolgt.
- Bescherm je systeem tegen onkruid. In deze laatste stap conditioneer je de kuil met een anti-onkruidgaas, ontworpen op doorlaatbaarheid, om de doorgang van licht te voorkomen en vooral om de proliferatie van onkruid en micro-organismen in te dammen.
Het enige wat overblijft is het water van buiten naar binnen gieten, zodat de capillaire werking zijn werk kan doen.
Werkt capillaire irrigatie voor alle gewassen?
De Water Foundation zegt (Spaanse link) dat capillaire werking duidelijk is bij veel planten, waaronder grote bomen, waar het water via de takken naar binnen komt en op de bladeren verdampt.
Hoewel deze tactiek geschikt is voor bijna elk exemplaar, is het belangrijk om rekening te houden met individuele eisen, omdat het water in de bak langer dan een geschikte tijd kan blijven staan en dit afbreuk doet aan de kwaliteit ervan.
Huistuinen en tuinbouwpercelen zijn gebaat bij deze irrigatie, vooral die waar de beplanting om aanhoudend vocht vraagt. Avocado’s, tomaten, spinazie en paprika’s zijn enkele gewassen die water vragen.
Heeft deze irrigatiemethode zwakke punten?
Menselijke fouten bij de installatie van het capillaire systeem zouden de ontwikkeling van het gewas beïnvloeden. Als het irrigatiemechanisme niet goed was ingesteld, zou het water niet circuleren. Het gevolg zou zijn dat de planten vervolgens verwelken.
Door de hydratatiebehoefte van elke plant te kennen, zal het gemakkelijker zijn om de permanentie van het water in de tank te regelen en de bijbehorende aanvulling na te leven.