Broers en zussen, de beste vrienden die je nooit hebt gekozen

Ruzies tussen broers en zussen zijn vaak helemaal niet negatief, maar kunnen hen juist helpen om te groeien. Hoewel er misschien sprake is van veel ups en downs in hun relatie, weten ze tegelijkertijd dat de ander er altijd voor hen zal zijn wanneer de een hem nodig heeft.
Broers en zussen, de beste vrienden die je nooit hebt gekozen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vrienden zijn belangrijke mensen die altijd aan je zijde zullen staan omdat je ze, op de een of andere manier, zelf kiest. Dit geldt niet voor broers en zussen, die familieleden die jouw beste vrienden worden en met wie je een groot deel van je leven doorbrengt.

De relatie tussen broers en zussen is een van de meest intense relaties die je in je leven kunt ervaren.

Wanneer er in andere relaties sprake is van iets dat je niet leuk vindt of voortdurende ruzies, dan wordt de relatie vaak beëindigd. Dit is bij broers en zussen vrijwel nooit het geval, terwijl ups en downs tussen broers en zussen misschien nog wel vaker voorkomen.

Je kunt altijd rekenen op je broers en zussen

Zussen

Jouw broertjes en zusjes zijn de mensen die jou door en door kennen. Je kiest er niet zelf voor om met hen opgescheept te zitten en toch heb je minstens een paar jaar van je leven met hen doorgebracht.

Dit kan tussen partners misschien vrij lastig zijn, maar tussen broertjes en zusjes is er helemaal geen andere optie. Dit is een situatie die mogelijkheden biedt voor allerlei problemen die altijd moeten worden aangepakt.

Daarnaast is het gegeven dat vrijwel alles altijd weer vergeven wordt, ondanks de ruzies en de woede, gebaseerd op de onvoorwaardelijke liefde die er tussen broers en zussen bestaat. Dit is een liefde die in de loop der jaren is gesmeed uit de lol, tranen, vragen en meningen die broertjes en zusjes met elkaar delen.

Wil je eens iets interessants horen? Ruzies tussen broertjes en zusjes zijn helemaal niet negatief, maar kunnen juist helpen om je emotionele impulsen onder controle te leren houden en flexibeler te worden. Om al je negatieve gevoelens aan de kant te zetten en de situatie op momenten van woede op een duidelijke manier aan te pakken.

Wat kan de relatie tussen jou en je broertjes of zusjes je nog meer bieden? Laten we eens kijken naar enkele voordelen die je misschien zullen verbazen:

  • Je krijgt meer zelfvertrouwen.
  • Je wordt veel vrijgeviger.
  • Geloof het of niet, maar je wordt ook geduldiger.
  • Je kunt problemen op jonge leeftijd vermijden.
  • Je zal nooit eenzaam zijn.

Natuurlijk kun je deze voordelen ook ervaren als je geen broertjes of zusjes hebt. Als je echter wel broertjes of zusjes hebt dan zul je deze voordelen zeker merken in je leven.

De relatie tussen broers en zussen is onvergelijkbaar

zussen en een beer

Hoewel je misschien een sterke band hebt met je vrienden of andere mensen in je leven, is het onmogelijk om deze banden te vergelijken met de band die je met je broertjes of zusjes hebt.

Denk er maar eens over na: al vanaf dat je heel klein was breng je je leven door met je broertjes en zusjes, een tijd waarin er een mate van zekerheid ontstaat die niet vergeleken kan worden met dingen die je met anderen kunt opbouwen.

Zonder het te proberen, blijven jullie ongeacht jullie ergste (en mooiste) momenten altijd bij elkaar. Dit is een belofte die mensen elkaar doen wanneer ze met elkaar trouwen. Deze belofte kan echter gewoon verbroken worden wanneer het huwelijk uit elkaar valt. Tussen broertjes en zusjes zal dit echter nooit gebeuren.

Het kan inderdaad zo zijn dat er soms zelfs tussen broertjes en zusjes geen sprake is van deze band. Er bestaan gevallen waarin een van de broertjes of zusjes zich op een giftige manier gedraagt naar de ander toe of waarin hun karakters zo ver uit elkaar liggen dat ze maar weinig met elkaar te maken hebben.

Wanneer dit gebeurt, ontstaat er een rampzalige relatie die voor beiden een zeer negatieve ervaring vormt.

Soms is er sprake van egoïsme of onaangename omstandigheden. In een normale relatie deel je hopelijk zowel de goede als de slechte ervaringen met elkaar. Wanneer dit niet gebeurt, heb je misschien te maken met een slechte broer of zus die alleen negatieve gevoelens in zich draagt.

Desalniettemin is het normaal dat broers en zussen deel uitmaken van elkaars levenservaringen en dat ze elkaar zien als familie.

De eeuwige band

vriendinnen of zussen

Mocht het wel zo zijn dat jullie op een bepaald punt in jullie leven beiden een andere richting inslaan, dan weten jullie diep van binnen dat het vertrouwen dat jullie met elkaar delen er nog altijd zal zijn wanneer jullie elkaar op een dag weer tegenkomen.

En als er iets met je gebeurt of als je een probleem hebt? Dan weet je dat je broer of zus er altijd voor je zal zijn, klaar om je te helpen.

Zie de relatie met je broers en zussen als een boom. Hoe ver de takken ook uit elkaar groeien, ze hebben allemaal dezelfde wortels, waardoor ze altijd met elkaar verbonden blijven. Die begrijpende blikken, de taal die alleen jullie begrijpen, de geheimen die je nooit aan iemand zult verklappen…

Je broers en zussen zijn een belangrijk onderdeel van je leven. Het is dan ook belangrijk dat je ze waardeert, beschermt en dicht bij je houdt. Geen enkele relatie is zo puur en gezond als de relatie tussen broers en zussen. Het is een relatie de gebaseerd is op ware, onvoorwaardelijke liefde. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • McHale, S. M., Updegraff, K. A., & Whiteman, S. D. (2012). Sibling relationships and influences in childhood and adolescence. Journal of Marriage and Family, 74(5), 913-930.
  • Dunn, J. (2002). Sibling relationships. Blackwell handbook of childhood social development, 223-237.
  • Branje, S. J., Van Lieshout, C. F., Van Aken, M. A., & Haselager, G. J. (2004). Perceived support in sibling relationships and adolescent adjustment. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 45(8), 1385-1396.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.