Botpijn: tips en natuurlijke behandelingen

Botpijn is niet hetzelfde als gewrichts- en spierpijn. Het komt in feite minder vaak voor dan gewrichtspijn. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, maar gelukkig kan het worden behandeld.
Botpijn: tips en natuurlijke behandelingen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Botpijn is een gevoeligheid die of ongemak dat gewoonlijk voorkomt bij ouderdom, omdat het het resultaat is van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, slijtage, breuken en andere verwondingen.

Deze pijn, die bij veel mensen vaak voorkomt, kan betrekking hebben op één of meer botten in het lichaam, maar komt vooral voor in de ledematen, onder anderen de handen, voeten en hielen.

Botpijn is niet hetzelfde als gewrichts- en spierpijnHet komt in feite minder vaak voor dan gewrichtspijn. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, maar gelukkig kan het worden behandeld.

Lees ook: Spierpijn snel verlichten met deze natuurlijke remedies

Wat veroorzaakt botpijn

Osteoporose
 • Kinderen en pubers ervaren gewoonlijk botpijn tijdens groeispurts.
 • Veel mensen ervaren deze pijn als ze verkouden zijn of griep hebben.
 • Osteoporose is een ernstigere aandoening die behandeld moet worden door een specialist. In dit geval zijn de botten ondervoed, bevatten te weinig mineralen en zijn breekbaar.
 • Osteomyelitis of infectie in de botten.
 • Nierziekten.
 • Ondervoeding.
 • Aambeien en problemen met de baarmoeder.
 • De overgang, waardoor de botten zwakker worden en het risico op osteoporose toeneemt.
 • Botkanker.
 • Breuken of verwondingen.
 • Osteo-artritis en artritis.
 • Leukemie.
 • Bloedarmoede.

Tips voor het behandelen van botpijn

Ongeacht de reden zijn hier een aantal tips die je kan gebruiken om dit probleem te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Eet beter

Het eerste dat je moet doen is kijken naar je voedingsgewoonten om er zeker van te zijn dat wat je eet gezond is en alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. 

Je moet zoveel mogelijk dierlijke vetten uit je dieet verwijderen en meer verse en gestoomde groenten eten. Vermijd suikers en verwerkt meel, waardoor je lichaam zich ontdoet van mineralen en calcium uit de botten.

Bestrijd constipatie

Constipatie

Constipatie kan ook leiden tot een vervelende pijn in de botten. In dit geval is het belangrijk iets aan het probleem te doen en de darmen te reinigen. Probeer fruitsmoothies of papaja bijvoorbeeld.

Misschien ook interessant om te lezen: Acht behandelingen tegen constipatie

Rust

Het verkrijgen van voldoende rust is van essentieel belang bij het behandelen en voorkomen van botpijn. Je moet acht uur per nacht slapen en overmatige inspanning vermijden als je last hebt van pijn in de botten.

Supplementen

Als je last hebt van botpijn of een gerelateerd probleem, kun je je inname van calcium en vitamine A, D en C verhogen, als supplement of door middel van het voedsel dat je eet. Citrusvruchten, wortelen, selderij, amandelen, noten, chiazaden en vis zijn allemaal voedingsmiddelen waar je meer van moet opnemen in je dieet.

Ontspanningstechnieken

Yoga

Stress staat in verband met botpijn. Het is dus belangrijk om de tijd te nemen om te ontspannen en gebruik te maken van ontspanningstechnieken om van negatieve emoties af te komen.

Natuurlijke middelen om botpijn te behandelen

Buiten de tips die we hebben genoemd zijn er nog een aantal middelen die je kunt gebruiken om de pijn te verminderen.

Speciaal dieet

Als de pijn wordt veroorzaakt door een infectie, artritis, een stevige griep of overgewicht kun je een speciaal dieet volgen gedurende twee dagen om het probleem te bestrijden.

Het bestaat uit het eten van niets anders dan ananas en druiven (met pit) en het beginnen van je dag met twee eetlepels extra vierge olijfolie. Je moet veel water drinken. Ga na twee dagen over op een gezond dieet met verse groenten, bruine rijst, vis, chiazaden, biergist en plantaardige zuivel.

Gemberthee

Gemberthee

Gember heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van pijn in de botten. Deze wortel verbetert de gezondheid van je gewrichten en stimuleert de verwijdering van gifstoffen en weerhoudt ze ervan je lichaam op een negatieve manier te beïnvloeden.

Je hoeft alleen maar een kop water te koken en een theelepel geraspte gember eraan toe te voegen. Laat het vervolgens vijf minuten trekken en drink het drie maal per dag.

Brandnetel

Deze plant bevat diuretische eigenschappen die helpen bij het afdrijven van vloeistoffen in de gewrichten die botpijn kunnen veroorzaken. Maak thee van de gedroogde wortels en drink het dan drie maal per dag.

Sap om botpijn te verminderen

Dit sap kan helpen bij het verminderen van pijn in de botten dankzij het hoge gehalte aan calcium, vitamine A, B, C en E, magnesium en kalium.

Ingrediënten

 • Acht aardbeien
 • Twee eetlepels sinaasappelsap
 • 100 ml verrijkte sojamelk

Aanwijzingen

Was eerst de aardbeien en doe ze in een blender samen met de andere ingrediënten. Meng ze daarna goed en drink het zonder te zeven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Westwater, M. L., Fletcher, P. C., & Ziauddeen, H. (2016). Sugar addiction: the state of the science. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1229-6
 • McFarlane, A. C. (2007). Stress-related musculoskeletal pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2007.03.008
 • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
 • Alford, L. (2007). The use of nettle stings for pain. Alternative Therapies in Health and Medicine.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.