Deze 6 voedingsmiddelen kun je beter niet 's avonds eten
De avondmaaltijd is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Daarom is het een slecht idee om deze te negeren of te vervangen door ongezond eten. Het inderdaad waar dat de avondmaaltijd lichter moet zijn dan andere maaltijden, maar het nuttigen ervan is essentieel voor veel processen die het lichaam tijdens een periode van rust ondersteunen. Om deze processen optimaal te laten verlopen kun je echter ook sommige voedingsmiddelen beter niet ‘s avonds eten.
Sterker nog, de voedingsstoffen die op dit moment van de dag verkregen worden, beïnvloeden de slaapkwaliteit, de spijsvertering en de mentale en lichamelijke energie van de volgende dag.
Het probleem is dat veel mensen niet weten hoe ze de juiste voedingsmiddelen moeten kiezen. Daardoor ontstaat er een overbelasting van het lichaam, wat negatieve gevolgen kan hebben.
Misschien voelt het oké om iets te eten om onze honger te stillen voor het slapengaan. Maar wat je precies eet kan verschillende consequenties hebben voor je spijsvertering en je stofwisseling.
Hoe voorkom je deze situatie? Wij helpen je een eindje op weg: de volgende voedingsmiddelen kun je beter niet ‘s avonds eten.
Wat kan ik beter niet ‘s avonds eten?
1. Pasta
Dit betekent niet dat je pasta uit je voedingspatroon moet verbannen. Als een bron van koolhydraten is het ideaal voor actieve momenten van de dag. Het is bijvoorbeeld prima om pasta te eten tijdens de lunch.
- ‘s Avonds laat pasta eten kan leiden tot een ongemakkelijk en zwaar gevoel. Dit kan in de weg zitten van je nachtrust. Tegelijkertijd zal pasta door de grote hoeveelheid calorieën een invloed hebben op je stofwisseling en gewicht.
2. IJs
Een bak ijs eten na het avondeten? Of ‘s avonds laat omdat je zin hebt in iets zoets? Dat is geen goed idee. Ook al is het bevredigend en heerlijk, dit voedingsmiddel zit vol met verzadigde vetten, suiker en toegevoegde ingrediënten die je gewicht en nachtrust zullen beïnvloeden.
- ‘s Avonds ijs eten verhindert een goede spijsvertering. Het resultaat is een opgeblazen gevoel en stimulatie van het zenuwstelsel.
- Dit verstoort de nachtrust omdat het brandend maagzuur en een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt.
3. Kaas
Kaas, en natuurlijk gerechten die kaas bevatten, kun je het beste helemaal vermijden voordat je naar bed gaat. Het is niet schadelijk om kaas te eten, maar het ligt wel zwaar op de maag. Bovendien kan het leiden tot slaapproblemen.
- Kaas bevat tyramine, een aminozuur dat de productie van slaapregulerende hormonen kan remmen.
- De vetten in kaas zijn moeilijk verteerbaar voor het lichaam, en kunnen een geïrriteerde maag tot gevolg hebben.
4. Pittige kruiden
Kruiden en sauzen hebben vaak smaken die een gerecht tot een hoger niveau kunnen tillen. Het is niet verkeerd om ze te eten, maar wel verstandig om ze niet tijdens het avondeten te gebruiken.
- Pittig voedsel kan leiden tot irritatie van het slijmvlies in de maag. Ook kan het de kans op brandend maagzuur en spijsverteringsproblemen vergroten.
- ‘s Avonds pittig eten kan zure reflux en buikpijn veroorzaken.
5. Bloemkool
Deze knapperige groente is gezond en bevat weinig calorieën. Ondanks de gezondheidsvoordelen is het beter om ‘s avonds geen bloemkool te eten. Het heeft namelijk een aantal eigenschappen die winderigheid veroorzaken.
- Bloemkool eten tijdens het avondeten of een paar uur voor het slapengaan bemoeilijkt de spijsvertering. Hierdoor kan het moeilijker zijn in slaap te vallen.
- Daarnaast kan bloemkool het zenuwstelsel stimuleren wat periodes van slapeloosheid kan veroorzaken.
Wij raden aan te lezen: Chocolade is goed voor het cognitieve functioneren
6. Rood en bewerkt vlees
De consumptie van rood vlees en bewerkt vlees kun je het beste beperken, ongeacht van de tijd op de dag. Ook al bevat vlees wel degelijk voedingsstoffen, het is geen geschikt voedingsmiddel voor een gezond dieet. Dat is te wijten aan de grote hoeveelheid verzadigde vetten en toegevoegde chemicaliën.
- Rood en bewerkt vlees kun je beter niet ‘s avonds eten. De eiwitten die het bevat belemmeren de spijsvertering en kunnen slaapproblemen veroorzaken.
- Dankzij de vele calorieën maakt het de stofwisseling langzamer en leidt het tot overgewicht.
Wil je spijsverteringsproblemen voorkomen en ‘s avonds een goede nachtrust hebben? De bovenstaande voedingsmiddelen kun je het beste niet ‘s avonds eten. Eet in plaats hiervan een lichte maaltijd die weinig calorieën bevat. Een evenwichtig en uitgebalanceerd dieet is op dit moment van de dag extra belangrijk voor je welzijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
- Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
- Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
- Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
- Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
- Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
- Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
- Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
- Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
- Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
- Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.