Deze 6 voedingsmiddelen kan je beter niet bij het ontbijt eten
Het ontbijt verschaft ons niet alleen de energie die we nodig hebben om elke nieuwe dag aan te kunnen. De voedingsstoffen die we bij het ontbijt krijgen, activeren ook het metabolisme. Ze zijn bovendien heel belangrijk voor vele andere processen.
Vele mensen zijn gewend om de denken dat het ontbijt schrappen een doeltreffende manier is om ‘calorieën te sparen’. We weten nu dat dit niet waar is. Eigenlijk kan het zelfs het tegenovergestelde effect hebben op je lichaamsgewicht.
De meeste mensen zorgen ervoor dat ze elke dag ontbijten. Het probleem is echter dat sommigen van ons bepaalde keuzes maken op vlak van voeding die allesbehalve gezond zijn.
Het resultaat is dat dit ongewenste reacties kan veroorzaken zoals:
- honger blijven houden
- de ontwikkeling van overgewicht
- het ontstaan van voedingstekorten
Om dit te vermijden hebben we een lijst opgesteld. We geven je een overzicht van 6 voedingsmiddelen die je beter NIET kunt eten als onderdeel van je eerste maaltijd van de dag.
Ontdek in dit artikel meer over wat je beter niet bij het ontbijt eet!
1. Industriële gebakjes
Industriële gebakjes bevatten veel koolhydraten, verzadigde vetten en suikers. Die kunnen heel zwaar op je maag blijven liggen.
Bovendien zijn de calorieën in deze gebakjes ‘leeg’. Beide factoren zijn al voldoende redenen om ze bij het ontbijt te vermijden.
Wat zijn lege calorieën? Het zijn calorieën die geen enkele voedingswaarde bieden. Ze hebben echter wel een aanzienlijke verbrandingswaarde.
Advies
- Kies in de plaats voor zelfgemaakt gebak.
- Dit betekent immers dat je biologische ingrediënten kan gebruiken. Die bezitten geen kunstmatige toegevoegde middelen. Ze bevatten ook meer vezels, vitaminen en mineralen.
2. Vermijd ultrabewerkt vlees bij het ontbijt
Alle soorten ultrabewerkt vlees, dus ook de soorten die zogezegd ‘dieetvoeding’ zijn, zijn schadelijk voor de gezondheid. Je kunt ze beter niet in je voedingspatroon opnemen.
Ze zien er vers en smakelijk uit en zijn geweldig voor een snel broodje bij het ontbijt. Helaas bevatten ze veel natrium en verzadigde vetten. Na verloop van tijd kunnen ze tot problemen met het lichaamsgewicht en met het cholesterol leiden en tot een hoge bloeddruk.
Ze maken het je spijsverteringsstelsel ook moeilijk. Het zijn voedingsmiddelen die buikontsteking, winderigheid en zure reflux kunnen uitlokken.
Advies
- Kies voor mager vlees of eieren. Bij het ontbijt zijn dat goede bronnen van eiwitten.
Ook dit is een interessant artikel:
Acht geweldige redenen om meer eieren te eten
3. Ontbijtgranen met suiker
De voedingsindustrie verkoopt het idee dat ontbijtgranen het beste voedingsmiddel zijn bij het ontbijt. Sommige soorten zijn inderdaad gezond en bevatten veel vezels. In de meeste ontbijtgranen zit echter veel suiker. Ze hebben ook geen voordelen te bieden.
Dit zijn voedingsmiddelen met ‘lege calorieën’. Zoals we al uitgelegd hebben, missen ze de essentiële voedingsstoffen.
Bovendien kan de grote hoeveelheid suiker en kunstmatige kleurstoffen je metabolisme beïnvloeden.
Advies
- Eet havermout of volkoren granen als alternatief.
Lees ook dit artikel:
Witbrood of volkorenbrood: wat is beter?
4. Vruchtensappen uit concentraat
We mogen ons niet laten misleiden door de reclame. Vruchtensap uit concentraat zal nooit het sap kunnen vervangen dat we rechtstreeks uit het fruit persen.
Het lijkt misschien een verfrissende en lekkere keuze om bij het ontbijt te drinken. Men beweert ook dat deze drankjes ‘vol vitaminen’ zitten. Ze bevatten echter vaak veel suiker en kunstmatige kleurstoffen die niet goed voor het lichaam zijn.
Advies
- Maak je eigen 100% natuurlijke sappen. Gebruik hierbij vers fruit en groenten.
5. Yoghurt met kunstmatige smaakstoffen
Commerciële yoghurt en dus ook de soorten met het etiket ‘light’ bevatten additieven. Die beïnvloeden de kwaliteit van hun voedingswaarde in vergelijking met 100% natuurlijke yoghurt.
Aan jonge kinderen geven we vaak yoghurt bij het ontbijt. Het lijkt gezond. Toch is het niet erg voedzaam en kan maagklachten veroorzaken.
Net als andere de andere producten in dit artikel bevelen we je aan om deze yoghurtsoorten te vermijden om de volgende redenen:
- Het kan een grotere productie van slijm veroorzaken.
- Het zit vaak vol suiker en kunstmatige ingrediënten.
- Bovendien zou het zelfs buikontsteking veroorzaken kunnen.
Advies
- Eet natuurlijke yoghurt die veel probiotica en geen kleurstoffen bevat. Je kan yoghurt zelfs thuis maken (of het in de supermarkt kopen).
6. Jam of gelei
Wanneer je een beetje zelfgemaakte jam bij het ontbijt eet dan zal dit geen probleem vormen. Het probleem is dat vele mensen te veel jam eten. Ze kiezen bovendien voor de jam in potten uit de supermarkt.
Die zijn inderdaad gemaakt van fruit. Ze bevatten echter veel suiker en soms kunstmatige additieven die hun voedingswaarde verminderen.
Advies
- Maak thuis jam en vermijd kunstmatige suikers of siropen.
- Je kan dit doen door gebruik te maken van fructose of van natuurlijke alternatieven als honing.
- Gebruik een matige portie bij het ontbijt (maximum twee eetlepels maar bij voorkeur slechts één).
Eet jij vaak deze voedingsmiddelen bij het ontbijt? Nu weet je dat dit niet zo’n goed idee is. Verander je ontbijt en kies gezondere producten vol voedingsstoffen uit.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
- Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.
- Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.