Bestrijd de symptomen van verkoudheid in 24 uur
Wanneer we richting de winter gaan en het weer langzaam aan steeds kouder wordt, krijgen we vaak last van bepaalde symptomen van verkoudheid. Deze symptomen weerhouden ons er dan van onze dagelijkse taken als gewoonlijk uit te voeren. Ze zorgen ervoor dat we ons moe voelen en het liefst de hele dag in bed willen blijven.
Wanneer het buiten koud is verzwakt ons immuunsysteem en zijn we vatbaarder voor griep, verkoudheid, spierpijn en andere kwaaltjes.
Bovenstaande in acht nemend, is het belangrijk om ons goed voor te bereiden op die koude dagen en een routine te ontwikkelen die ons lichaam sterker maakt tegen gezondheidsproblemen die zich voor kunnen doen als gevolg van een seizoensverandering.
Professor Ron Eccles, werkzaam bij het Centre for Common Cold aan de Universiteit van Cardiff (UK), biedt een routine die je kan helpen de symptomen van verkoudheid als gevolg van koud weer tegen te gaan in slechts 24 uur tijd.
Routine voor het bestrijden van een verkoudheid
7 uur ‘s ochtends – neem een hete douche
Als je door de verkoudheid ’s ochtends wakker wordt met pijnlijke gewrichten en misschien wel een opkomende hoofdpijn, dan kan een hete douche de perfecte manier zijn om je dag te beginnen.
Heet water helpt je te ontspannen en de stoom reinigt de neusbijholten, wat kan helpen verstopping en andere problemen als bijvoorbeeld sinusitis kan voorkomen.
8 uur ‘s ochtends – eet een gezond ontbijt
Goede voeding vormt een essentieel onderdeel bij het bestrijden van een verkoudheid. Daarom is een goed ontbijt noodzakelijk om de dag goed te beginnen en de vervelende symptomen van verkoudheid tegen te gaan.
- Je kunt bijvoorbeeld een glas vers sinaasappelsap drinken met een bakje bessen, die rijk zijn aan antioxidanten, en een beetje havermout voor energie.
- Een andere goede optie is om je dag te beginnen met een kop warme groentesoep of kippenbouillon.
Lees ook:
De voordelen van sinaasappelsap
10 uur ’s ochtends – stomen
Doorgaans gaat verkoudheid gepaard met een verstopte neus en overtollig slijm. Hierdoor zijn we niet in staat normaal adem te halen. Wanneer de neusbijholten verstopt zijn, is het aannemelijk dat we last krijgen van sinusitis. Dit gaat veelal gepaard met extreme hoofdpijn.
In dit geval is het handig om een middel tegen een verstopte neus te halen bij de apotheek of een natuurlijk middel te gebruiken om de verstopping op te lossen.
Je kunt een verstopte neus ook tegen te gaan door te stomen.
- Kook hiervoor wat water en giet dit over in een kom.
- Ga vervolgens met je hoofd boven de kom hangen.
- Leg dan een handdoek over je hoofd, zodat de stoom van het warme water niet kan ontsnappen.
- Blijf ongeveer vijf minuten met je hoofd boven de kom hangen.
Dit is een ideale oplossing om de luchtwegen te verzachten en vrij te maken.
Rond twaalf uur ‘s middags – ga even wandelen
Hoewel het misschien een ware uitdaging lijkt om de koude buitenlucht te trotseren wanneer je zo verkouden bent, is het in feite zo dat een wandeling voor de lunch ons humeur kan verbeteren en ons immuunsysteem een boost kan geven.
Denk daarom niet dat het slecht is voor je lichaam om naar buiten te gaan wanneer je verkouden bent. Een korte wandeling kan juist erg behulpzaam zijn (kleed je natuurlijk wel goed aan).
1 uur ’s middags – lunchtijd
In plaats van gefrituurd voedsel of andere ongezonde dingen is het juist erg goed om als lunch een salade met gegrilde kip te eten. De eiwitten in kip helpen bij het aanmaken van immuuncellen en bevorderen de immuunrespons.
Tegelijkertijd zijn de groenten in je salade rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen die essentieel zijn bij het tegengaan van verkoudheid.
3 uur ‘s middags – een gezonde drank
Als tussendoortje in de middag kun je het beste een warme kruidenthee drinken om het slijm te verdunnen en op te lossen. Je kunt de thee ook vervangen door een glas vers geperst sinaasappelsap. Het hoge vitamine C gehalte in sinaasappelsap is namelijk goed om over een verkoudheid heen te komen.
6 uur ’s avonds – avondeten
Als avondeten is het verstandig om iets pittigs te eten, zoals kerrie of chili con carne. Van dit soort voedsel krijgt je lichaam het namelijk warm. Dit draagt bij aan het verminderen van de symptomen van verkoudheid.
Andere ingrediënten die je zou kunnen gebruiken zijn gember, knoflook en pepers. Deze ingrediënten staan allemaal bekend om hun antivirale en antibacteriële eigenschappen. Hierdoor kunnen ze helpen bij het tegengaan van verkoudheid en de neusbijholten vrij te maken.
Misschien ook interessant om te lezen:
De geneeskrachtige toepassingen van gember
8 uur ‘s avonds – een ontspannend bad
Wanneer je verkouden bent, is het hoogstwaarschijnlijk dat je je aan het eind van de dag moe voelt en zere spieren hebt. Om dan goed te kunnen slapen en de spieren te ontspannen, is het een goed idee om één of twee uur voor het slapengaan even een heet bad te nemen.
Je kunt aan het water een paar druppels essentiële eucalyptusolie toevoegen. Hierdoor zal het warme water nog effectiever wordt tegen de symptomen van verkoudheid.
10 uur ’s avonds – tijd om te gaan rusten en acht uur te slapen
Het is belangrijk om vroeg naar bed te gaan en een goede nachtrust te krijgen om je kracht zo snel mogelijk te herwinnen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt en de symptomen van verkoudheid worden tegen gegaan.
Vermijd het drinken van koffie of alcohol voor het slapengaan. Deze dranken verstoren namelijk je slaap.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Rani, P., Unni, K. M., & Karthikeyan, J. (2004). Evaluation of antioxidant properties of berries. Indian journal of clinical biochemistry, 19(2), 103. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02894266
- Bragado Novel, M., Berini Aytés, L., & Gay Escoda, C. (2010). Sinusitis maxilar iatrogénica tras la colocación de implantes: A propósito de un caso. Avances en Periodoncia e Implantología Oral, 22(3), 135-145. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-65852010000300003
- Jiménez, J. M. (2000). El ejercicio físico y el sistema inmunológico: una revisión de las investigaciones más recientes en este campo. Revista Educación, 24(1), 131-140. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/educacion/article/view/1055
- Kaur, C., & Kapoor, H. C. (2001). Antioxidants in fruits and vegetables–the millennium’s health. International journal of food science & technology, 36(7), 703-725. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2001.00513.x
- Klimczak, I., Małecka, M., Szlachta, M., & Gliszczyńska-Świgło, A. (2007). Effect of storage on the content of polyphenols, vitamin C and the antioxidant activity of orange juices. Journal of Food Composition and Analysis, 20(3-4), 313-322. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157506000548
- Malu, S. P., Obochi, G. O., Tawo, E. N., & Nyong, B. E. (2009). Antibacterial activity and medicinal properties of ginger (Zingiber officinale). Global Journal of Pure and Applied Sciences, 15(3-4). https://www.ajol.info/index.php/gjpas/article/view/48561
- Silva, J., Abebe, W., Sousa, S. M., Duarte, V. G., Machado, M. I. L., & Matos, F. J. A. (2003). Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. Journal of ethnopharmacology, 89(2-3), 277-283. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874103003131