De beste manier om gezwollen voeten te behandelen
Gezwollen voeten is een probleem waar vooral ouderen, mensen met overgewicht en zwangere vrouwen vaak last van hebben.
Doorgaans veroorzaakt dit probleem geen pijn en is het vooral merkbaar nadat je lange tijd op je voeten hebt gestaan of hebt gelopen.
Sommige mensen hebben er echter regelmatig last van, waardoor het probleem bij hen vaak wel gepaard gaat met pijn, tintelingen en gevoelloosheid. In dit geval is het verstandig om iets beter op je symptomen te letten. Je probleem zou namelijk veroorzaakt kunnen worden door een probleem met je nieren of bloedsomloop.
Hoewel het na een tijdje misschien normaal voor je kan worden om last te hebben van gezwollen voeten, kan dit probleem wanneer het onbehandeld blijft echter leiden tot andere gezondheidsproblemen die veel moeilijker op te lossen zijn.
Gelukkig bestaan er meerdere natuurlijke middelen die gemakkelijk kunnen helpen om dit soort complicaties te voorkomen en herstel van je probleem te versnellen. In dit artikel delen we dan ook een zeer eenvoudige en betaalbare behandeling die meteen verlichting kan bieden. Kom hieronder meer te weten!
De beste natuurlijke manier om gezwollen voeten te behandelen
Hoewel de lijst van natuurlijke remedies tegen gezwollen voeten zeer lang is, willen we in dit artikel vooral je aandacht vestigen op peterselie. Peterselie is namelijk een vochtafdrijvende kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in zowel de keuken als de geneeskunde.
Deze plant wordt gekenmerkt door het hoge gehalte essentiële voedingsstoffen en de ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen die het heeft.
Peterselie bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A, B en C. Daarnaast is het ook een goede bron van gezonde mineralen als kalium, calcium en magnesium.
Naast alle bovengenoemde voordelen is peterselie ook nog eens een geweldige bron van vezels, antioxidanten, eiwitten en een kleine hoeveelheid vet – allemaal in ruil voor slechts 36 calorieën.
Samen met de grote hoeveelheid water die het kruid bevat zorgen deze voordelen ervoor dat peterselie streng aanbevolen is om:
- Voor je gezondheid te zorgen
- Gewicht te verliezen
- Ervoor te zorgen dat je er stralend uitziet.
Lees ook: De 15 beste natuurlijke diuretica
Hoe kan peterselie helpen bij gezwollen voeten?
De reden waarom peterselie aanbevolen wordt om zwelling in de voeten en enkels te verminderen, is dat het de nierfunctie stimuleert en ervoor zorgt dat het vochtgehalte in het lichaamsweefsel in balans wordt gehouden. Bovendien kan het helpen om gifstoffen en andere stoffen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken te elimineren.
Hierdoor helpt peterselie om de normale bloedsomloop te herstellen en verzacht het ongemakken als pijn, stress en vermoeidheid.
Hoe maak je dit middel tegen gezwollen voeten?
Aangezien peterselie een aromatisch kruid is, gebruiken veel mensen het om dingen als rijst, soep en smoothies mee klaar te maken.
Om volledig te profiteren van de vele actieve ingrediënten kun je peterselie echter het beste gebruiken om er een thee van te maken.
Ingrediënten
- 3 takjes peterselie
- 500 ml of 2 koppen water
Bereiding
- Zorg ervoor dat je hele takjes peterselie hebt, met zowel de blaadjes als de wortel eraan.
- Laat de peterselie even weken in een bakje water met azijn om het kruid te desinfecteren.
- Doe de peterselie vervolgens in de blender om het te pureren.
- Breng het water aan de kook en voeg dan de peterseliepuree toe.
- Laat de twee ingrediënten gedurende de nacht staan en giet het mengsel vervolgens door de zeef.
- Je kunt deze thee verdelen over twee à drie kopjes en deze gedurende de dag opdrinken.
Wij raden ook aan: De geneeskrachtige eigenschappen van peterselie
Consumptie
- Drink deze thee twee dagen achtereenvolgend en wacht dan drie dagen voordat je de thee weer drinkt en zo verder.
- Het eerste kopje ’s moet je in de ochtend op een lege maag drinken. De rest drink je verspreid over de dag.
- Drink niet te veel van deze thee.
- Al na één dag zul je merken dat de zwelling in je voeten en enkels minder is geworden.
Waarschuwingen
- Hoewel deze plant eigenschappen heeft die zeer gunstig zijn voor de gezondheid van je nieren, kun je peterselie beter niet gebruiken als je last hebt van nierstenen. Dit komt doordat peterselie oxaalzuur bevat, een bestanddeel dat gerelateerd is aan de vorming van nierstenen.
- Peterselie is ook niet geschikt voor mensen die last hebben van nierfalen of andere gerelateerde problemen.
- In het geval je zwanger bent, kun je beter eerst even je dokter raadplegen voordat je deze thee gaat drinken.
Voor de beste resultaten raden wij aan om de consumptie van deze thee te ondersteunen door oefeningen voor de benen te doen en meer water te drinken. Dit kan beide namelijk helpen om de bloedsomloop te verbeteren en problemen met gezwollen voeten in de toekomst te voorkomen.
Nog een handige gewoonte die kan helpen om pijn te verzachten is om je benen nadat je klaar bent met je dagelijkse bezigheden een paar minuten omhoog te houden. Hierdoor zal het bloed namelijk terugstromen naar je hart, waardoor het zich niet opstapelt in je onderste ledematen.
En als de zwelling nu toch blijft aanhouden? Raadpleeg in dat geval je dokter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hlibczuk, V., Physician, A., York, N., Hospital, P., Waseem, M., Clinical, A., … Medicine, A. E. (2006). The Swollen Extremity : A. Emergency Medicine Practice, 8(10).
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 1, pp. 430–451). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430
- Farzaei, M. H., Abbasabadi, Z., Ardekani, M. R. S., Rahimi, R., & Farzaei, F. (2014). Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. Journal of Traditional Chinese Medicine, 33(6), 815–826. https://doi.org/10.1016/s0254-6272(14)60018-2
- Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Petroselinum crispum. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege (pp. 421–421). Springer Berlin Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_7854