Bescherm je ogen tegen maculadegeneratie met deze 7 voedingsmiddelen

Ook al is maculadegeneratie een onderdeel van veroudering, je kan dit vertragen door voedingsmiddelen te consumeren die je ogen helpen te beschermen tegen de effecten van veroudering.
Bescherm je ogen tegen maculadegeneratie met deze 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maculadegeneratie is een van de visuele ziekten die de kwaliteit van het leven kunnen verminderen. Het komt vooral voor bij volwassenen.

Dit is een ziekte van het netvlies die optreedt wanneer de macula verslechtert. Dit  is een lichtgeel membraan dat achter je ogen zit.

De ziekte wordt gekarakteriseerd door problemen met de scherpte in het centrale deel van het gezichtsvermogen. Dit is een deel  van het gezichtsvermogen dat nodig is voor honderden dingen.

Daarnaast krijgen mensen die hiermee te maken hebben problemen met lezen, concentreren en het herkennen van mensen op grotere afstand.

Het vervelende is dat de ontwikkeling van maculadegeneratie vaak langzaam gaat. In zeldzame gevallen kan het leiden tot totale blindheid. 

Daarom is het belangrijk om gezonde gewoontes toe te passen. Naast het zorgen voor je visuele gezondheid verminderen deze gewoontes ook het risico op deze ziekte.

In het artikel van vandaag willen we 7 voedingsmiddelen met je delen die gunstig zijn voor je ogen.

Wacht niet en eet ze!

Voedingsmiddelen om maculadegeneratie te voorkomen

1. Eieren

Maculadegeneratie en eieren

Het dagelijks eten van eieren is een goede gewoonte. Als je dit op een regelmatige basis eet, kan deze gewoonte helpen je ogen gezond te houden.

Dit voedingsmiddelen staat bekend als goede bron van aminozuren van hoge kwaliteit. Het bevat belangrijke hoeveelheden luteïne en zeaxanthine. Deze twee substanties beschermen je ogen tegen de effecten van veroudering.

  • Met dit doel raden we je aan op de eieren met het eigeel te eten. Dit is het deel waar je de meeste voordelen uit haalt.
  • Eet het in kleine hoeveelheden, want het bevat ook een grote hoeveelheid vet.

2. Pompoenpitten

Pompoenpitten bevatten zink en essentiële vetzuren. Deze zijn belangrijk in het voorkomen van visuele ziekten. 

Bovendien verminderen pompoenpitten het risico op maculadegeneratie en vroegtijdige veroudering. Ze kunnen aan veel recepten worden toegevoegd.
  • Voeg ze toe aan fruitsmoothies en salades.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over gewichtstoename als je ze dagelijks eet. Ze bevatten weinig calorieën.

3. Vette vis

Maculadegeneratie en vette vis

Alle varianten vette vis bevatten veel omega 3 vetzuren. Ook bevatten ze veel antioxidanten. Wanneer dit wordt verteerd, verminderen ze ontstekingen en de vroegtijdige veroudering van de cellen.

Deze voedingsstoffen dragen bij aan de verwijdering van overmatig cholesterol. Ook verbeteren zij de doorbloeding en bloeddruk.

Je moet deze producten regelmatig eten om goed te zorgen voor de algemene ooggezondheid. Je moet het vooral eten als je een familiegeschiedenis hebt met visuele problemen.

  • Eet tenminste twee of drie porties per week.

4. Schaal- en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren maken ook deel uit van de voedingsmiddelen die bescherming bieden tegen maculadegeneratie.

Zij bevatten onder andere veel zink. Dit is een van de onmisbare mineralen in de bescherming van de membranen die je ogen bedekken. 

Ook bevatten ze aminozuren en essentiële vetzuren. Daarnaast dragen ze bij aan de vernieuwing van het weefsel.

  • Voeg schaal- en schelpdieren toe aan salades of voorgerechten.

5. Groene thee

Maculadegeneratie en groene thee

Groene thee is een van de meest populaire gezonde drankjes. Dat komt omdat de eigenschappen helpen om gewicht kwijt te raken en de cholesterolspiegels te reguleren.

Ook bevat het veel antioxidanten. Dit zijn moleculen die de schade, die is toegebracht door vrije radicalen en gifstoffen, helpen te herstellen.

Ze stimuleren ook de vernieuwing van cellen. Bovendien houden ze de ontstekingsprocessen in balans. Alsof dat niet genoeg is verminderen ze ook het risico op de ontwikkeling van ziekten zoals maculadegeneratie.

  • Drink ten minste drie keer per week een kopje groene thee.

6. Tomaten

Tomaten zijn groenten met een hoog gehalte aan lycopeen. Dit is een antioxidant die onder ander verouderingsziekten voorkomt.

Door de keratine en mineralen creëert het een beschermende barrière tegen vrije radicalen en zonnestralen.

Door deze groente op regelmatige basis te eten, bescherm je je ogen. Ook vermindert dit de kans op de ontwikkeling van visuele ziekten op latere leeftijd.

  • Eet rauwe tomaten bijvoorbeeld in salades en smoothies.
  • Maak een glas tomatensap en drink dit voor het ontbijt. Doe dit tenminste drie keer per week.

7. Spinazie

Maculadegeneratie en spinazie

Spinazie en andere groene groentes zitten vol met voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine A en zink. Deze zijn allemaal noodzakelijk voor de bescherming tegen oogziekten.

Deze voedingsstoffen vertragen de verergering van maculadegeneratie. Ook geven zij je een beschermende barrière tegen oxidatieve stress.

Daarnaast zijn de eigenschappen van spinazie perfect om ontstekingen en ziekten die hiermee in verband staan onder controle te houden.

  • Voeg spinazie toe aan je dieet. Dit kan onder andere in smoothies, salades en soep.

Heb jij deze voedingsmiddelen al opgenomen in je dieet? Als je dit nog niet hebt gedaan, zorg er dan voor dat je een aantal porties per week binnen krijgt.

Onthoud dat naast het zorgen van ogen, deze voedingsmiddelen vol met voedingsstoffen zitten die de algemene gezondheid ook ondersteunen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.