Bescherm jezelf tegen negativiteit
De kans is groot dat je iemand kent die schijnbaar altijd slecht gehumeurd is en de neiging heeft dit slechte humeur over te dragen op de mensen om hem/haar heen. Dit soort mensen heeft een lage tolerantie voor frustratie en is eraan gewend geraakt om met negativiteit te reageren wanneer dingen niet zo verlopen als ze hadden verwacht.
Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen negativiteit en tegen mensen die een pessimistische kijk op het leven hebben?
Waarom zijn sommige mensen altijd slecht gehumeurd?
Sommige mensen leven in een pessimistische wereld. Dit pessimisme is een soort negativiteit die niet alleen invloed heeft op hun eigen leven, maar ook op het leven van de mensen om hen heen.
Deskundigen geven aan dat achter deze pessimistische sluier voortdurende geïrriteerdheid en een diepe ontevredenheid met zichzelf schuilgaat. Deze mensen zijn slachtoffers van zichzelf.
Ze kunnen namelijk niet loskomen van de ontevredenheid die ze hebben met hun idee van de realiteit. In plaats van te zoeken naar manieren om dit te veranderen, lopen ze de hele dag te mokken.
Hoewel deze toestand misschien nooit omslaat in een ware depressie, kunnen deze mensen wel last hebben van een laag gevoel van eigenwaarde. Om zichzelf te beschermen uiten ze dit gevoel vervolgens door een apathische of minachtende houding aan te nemen.
Er ontbreek uit het glas misschien slechts een druppel en toch zien deze mensen het als halfleeg. Ze zitten vol wantrouwen en zijn niet in staat te genieten van de mooie en leuke dingen om hen heen. Daarnaast hebben ze een bijzonder talent om deze negativiteit over te brengen op andere mensen.
Uitspraken van negatieve mensen
Vaak hoor je uit de mond van dit soort mensen uitspraken als “Als je dat doet, dan loopt het waarschijnlijk niet goed af” en “Het is de moeite niet eens waard het te proberen, je bent toch niet goed in dat soort dingen”. Hoewel we ons best doen dit soort uitspraken te negeren, kunnen ze op sommige momenten toch zeer ontmoedigend zijn.
Vooral in situaties als deze:
- Als de negatieve persoon in kwestie een familielid is: vader, moeder, partner…
- Als de negatieve persoon in kwestie een bepaalde macht over ons heeft, zoals je baas op het werk.
Dit zijn mensen in ons leven die we vrij vaak onder ogen moeten komen en ze kunnen dan ook een sterke invloed op ons leven hebben. De negativiteit van deze mensen raakt ons diep en dwingt ons ertoe dagelijks voor onszelf op te moeten komen. Daarom zullen we je in dit artikel vertellen hoe je jezelf kunt beschermen tegen negativiteit.
Tips om jezelf te beschermen tegen de negativiteit van negatieve mensen
Stel grenzen
Onthoud dat sommige van deze negatieve mensen erg dichtbij je kunnen staan. Dit houdt in dat ze hoogstwaarschijnlijk vroeg of laat toch een bepaalde invloed op je zullen hebben. Het is voor hen des te makkelijker je te beïnvloeden wanneer je niet op je hoede bent. Hier moeten we erg voor uitkijken.
Het negatieve gedrag, de negatieve gevoelens en het negatieve commentaar dat deze mensen leveren, kan ons gevoel van eigenwaarde namelijk onderuit halen, waardoor we gekwetst achterblijven.
We moeten hun negatieve beredeneringen begrenzen.
- Als zo’n persoon je bijvoorbeeld vraagt waarom jij de presentatie geeft in plaats van iemand anders, dan antwoord je door te zeggen dat jij de presentatie geeft, omdat je denkt dat je daartoe in staat bent.
- Of wanneer die persoon zegt: “Waarom kijk je überhaupt naar hem/haar? Hij/zij is veel te knap voor jou”. Dan antwoord je door te zeggen: “Ik kijk omdat ik evenveel waard ben als een ander en ik het recht heb om gelukkig te zijn”.
We moeten duidelijke grenzen stellen voor dit soort mensen die ons altijd proberen te schaden met hun opmerkingen.
Laat duidelijk merken dat zij degene zijn met een probleem
Dit kan lastig zijn. Moedeloosheid en een laag gevoel van eigenwaarde weerhouden een negatief persoon er keer op keer van simpelweg te genieten van het leven. Laat deze mensen weten dat ze het bij het verkeerde eind hebben. Sterker nog, maak ze duidelijk dat jij niet zoals zij bent.
Lach wanneer ze een negatieve opmerking hebben. Zeg iets van: “alleen positieve mensen kunnen dit begrijpen, alleen positieve mensen zijn werkelijk in staat te waarderen wat het betekent om te leven”.
Soms gaat achter de gevoelens van wantrouwen die deze negatieve mensen hebben een gevoel van jaloezie schuil. Het is altijd goed om deze mensen te vertellen dat hun waarneming van de realiteit hen alleen maar problemen oplevert. Je moet deze mensen simpelweg leren zien als ongelukkige mensen.
Laat ze op geen enkele manier invloed op je hebben.
Misschien ook interessant om te lezen:
8 gewoonten die een gelukkig koppel moet vermijden
Wees assertief
Assertief zijn is vrijwel de beste oplossing om jezelf te beschermen tegen het soort mensen dat jou kwaad wenst te doen. Wees je altijd bewust van hetgeen dat jij voor jezelf wilt. En wat jij het liefste wilt, is gewoon gelukkig zijn, je leven leiden en de mensen om je heen laten zien dat je alles kunt bereiken waar je je zinnen op zet.
Je komt geen stap vooruit door aandacht te schenken aan negatieve opmerkingen als deze:
- “Het is het niet waard”.
- “Je kan het toch niet”.
- “Het gaat toch niet lukken”.
Het leven is een leerervaring en ja, misschien ga je zo nu en dan eens de fout in, maar je laat je hierdoor niet uit het veld slaan en probeert gewoon af te maken waar je aan begonnen bent. Je moet assertief zijn. Zeg hardop wat je hebben wilt. Stel je grenzen en toon geen angst. Negatieve mensen zijn degene die bang zijn, niet jij.
Het is van essentieel belang om onze emotionele paraplu te openen om onszelf te beschermen tegen negatieve persoonlijkheden die we maar al te vaak tegenkomen. Als het mogelijk is, dan kan het misschien een poging waard zijn deze mensen ervan te overtuigen dat het optimisme vereist om gelukkig te zijn.
We moeten ons gevoel van eigenwaarde versterken en onthouden dat we allemaal het recht hebben om gelukkig te zijn en dat we er geheel zelf toe in staat zijn om dit geluk te bereiken. Laten we dus vandaag nog beginnen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Universidad Católica de Colombia. (2015). La importancia de las pausas activas. https://doi.org/10.1016/j.clinph.2008.01.013
- Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
- Maria Elena Montt, S., & Châvez, F. U. (1996). Autoestima y salud mental en los adolescintes. Salud Mental. https://doi.org/10.1109/ICC.2008.1056
- Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011